sâmbătă, 23 octombrie 2010

Rame la kilogram, rame la bucata, rame la metru si ramele manufacturate la comanda




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  



Desi diferenta dintre cele patru categorii de rame pare limpede de deslusit, raritatea ultimei specii de rame ma obliga la niste lamuriri.

Numesc rame la kilogram acele rame de gata, stantate sau turnate in cantitati industriale, al caror pret este atat de marunt incat ai fi embarasat sa se afle ca le-ai cules de prin cosurile cu solduri si ca ai cumparat doua bucati de maruntisul primit drept rest de la paine. Sunt ramele acelea strident colorate si pline de luciri ieftine pe care unii oameni le considera si le folosesc drept rame fotografice.

Numesc rame la bucata o alta categorie de rame de gata, anume ramele care se vand in doar cateva dimensiuni standard. Sunt ramele "bocanci", pe care le cumperi cu cateva numere mai mari decit ti-ar fi fost util, urmand sa umplii excesul cu un paspartu inestetic, cam la fel cum unii cumpara bocanci mai mari in ideea ca ei se vor potrivi mai tarziu unui picior aflat in crestere. Imitand fara talent si fara mare osteneala un soi de rama traditionala oarecare, pretul acestor cadre nu uimeste decat pe cei obisnuiti sa agate pozele de perete cu cate patru pioneze.
Ramele la bucata au insa un viitor prosper in fata si ma astept ca aspectul lor sa se amelioreze binisor in temeiul volumului tot mai mare de lucrari cu dimensiuni standard asteptand sa fie incadrate. Hartia de desen si cartoanele de pictura, la fel ca si panzele pregatite si intinse pe sasiuri sunt toate vandute in dimensiuni standardizate. Si asta de cateva decenii bune. Fotografiile se tiparesc si ele in doar cateva marimi bine definite. Pana si goblenele se vand in kituri de lucru complete, evident, doar in cateva dimensiuni predeterminate

Ramele la metru sunt un hibrid comercial nascut din nevoia de a incadra intr-o maniera cat mai ieftina si decenta acele lucrari cu dimensiuni certate cu standardele vremii. Relativa ieftinatatea a incadrarilor de acest fel se bazeaza pe pretul foarte redus al baghetelor si pasparturilor realizate industrial pe care fiecare rameur le stocheaza intr-o gama inevitabil redusa de culori, profile, modele si finisari. La randul sau, clientul renunta si el la niste pretentii si nu se mai plange ca in realitate are de ales doar intre doua sau trei baghete de dimensiuni si culori acceptabile, sau ca la colturi baghetele ornate nu se aliniaza estetic niciodata si ca paspartu-ul arata cazon si saracacios. Acestea sunt in mod abuziv catalogate drept "rame la comanda" pentru ca, exceptand dimensiunea precisa a ramei cu greu poti comanda si altceva avand la dispozitie atat de putine optiuni. Doamne fereste sa aveti nevoie de o rama mai lunga de 3-4 metri sau mai lata de 13 cm ca atunci chiar nu va mai poate rezolva nici un astfel de atelier, oricat ati comanda si oricat ati plati pentru astfel de rame.
Cercetand internetul veti remarca mandria cu care rameurul roman va anunta ca atelierul dumnealui ofera peste 200 de modele de rame si peste 20 de culori de paspartu, in timp ce rameurul din America nici nu se lauda cu mai putin de 2000 de modele de rame si cateva sute bune de modele de paspartu. E locul sa confirmam aici ca si cumparatorul roman de rame difera de cel american, primul avand foarte putine asteptari si repere atunci cand apeleaza la rameurul sau. Diferenta de orizonturi si de interese in arta si tehnica inramarii e ilustrata de faptul ca in America exista cel putin doua reviste consacrate exclusiv ramelor si inramarilor, Decor Magazin si Picture Frame Magazine, si fiecare apare lunar in 60-120 de pagini, chiar si acum, in plina criza. In Romania nu mai exista la aceasta ora nici o revista de arta, necum de rame.
Viitorul ramelor "de gata" poate fi analizat si prezis daca urmarim evolutia pietei americane a ramelor, cea mai mare, cea mai sofisticata si rafinata piata de rame din lume, o piata de multe miliarde de dolari anual. In prezent atelierele de inramat la comnda detin mai putin de 7% din intreaga piata. Restul o reprezinta ramele de gata si arta preinramata. Cu zece ani in urma SUA numara peste 25.000 de ateliere de inramare fara a-i socoti aici si pe cei care inramau de la domiciliu, pentru ca in prezent numarul acestor ateliere sa tinda spre 5.000 in ciuda faptului ca piata ramelor nu a scazut, ci dimpotriva, a crescut.

Elita ramelor dintotdeauna a fost si ramane rama manufacturata la comanda in ateliere cu o expertiza totala in acest domeniu. In aceste ateliere nu se executa "rame Blondel" si nici baghete gen Fondul Plastic, ci reproduceri fidele de rame antice sau rame de conceptie proprie, adevarate unicate, in forme marimi, modele si finisari experte, la standardele de calitate multumind si cele mai pretentioase muzee ale lumii. Acestea sunt ramele construite anume pentru lucrari de mare valoare baneasca sau afectiva. Astfel de rame nu se vor arunca sau inlocui atata timp cat reparatia si restaurarea lor ramane posibila, ele fiind parte integranta a obiectului de arta inteles ca sursa de admiratie si pretuire colectiva.
Nu doar acuratetea istorica sau aurul de pe  suprafata lor le fac pretioase (pentru ca nu toate ramele din aceasta clasa sunt istorice sau finisate neaparat in aur), nu doar faptul ca au fost concepute, construite si finisate ca un intreg cu o destinatie precisa, nu doar maestria tehnica si artistica ori felul in care complimenteaza arta, ci toate astea la un loc plus multe alte aspecte fac ca ele sa fie pe drept considerate Rolls Royce-urile ramelor.
O manufactura de rame la comanda se adreseaza unor nevoi speciale. Iubitorii si colectionarii de arta ar trebui sa celebreze existenta unei asemenea manufacturi, nicidecum sa chestioneze direct pretul sau inventarul stilistic al firmei. E bine de amintit la acest punct ca o manufactura de rame isi construieste ramele conform specificatiei clientului, pornind de la cheresteaua uscata si pregatita timp de cel putin trei ani de zile. Prin urmare aici nu exista pret la metru, ci doar pret pe lucrare, practic nici o rama nefiind identica cu alta.

In prezent au ramas doar cateva duzini de manufacturi de rame in toata lumea iar Rosca's SRL din Craiova este cu siguranta una dintre ele si singura care a existat vreodata in Romania.


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu