* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
* Retineti ca exista TREI BLOGURI si UN WEB SITE "ROSCA'S"
* 3) Restaurari rame antice (specializat) * Retineti ca exista TREI BLOGURI si UN WEB SITE "ROSCA'S"
* 4) ROSCAS (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)
*
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Spuneam in postarea mea anterioara ca, in general, la romani cultura ramelor si inramarii este adesea lacunara. Si nu ma refeream la bunicuta chitita sa inrameze poza nepotului sau calendarul bisericesc, ci chiar la clientii mai pretentiosi ai atelierelor de inramat din tara, la oamenii aceia care iubesc arta si-si doresc solutii sofisticate si durabile de inramare, indiferent de pret. Ori sunt mahnit sa constat ca acestor clienti pretentiosi li se ofera un asa zis geam antireflex care nu este nimic mai mult decit un geam givrat, adica matuit pe una dintre fetele lui.
OK, orice suprafata matuita absoarbe si reflecta lumina in mod diferit in comparatie cu o alta, neteda si lucioasa. Reflexele luminii pe aceste suprafete matuite vor fi mult reduse in intensitate dar, din nefericire, si transparenta geamului matuit va suferi in aceeasi masura in care reflectvitatea lui a fost "imbunatatita". Daca fotografia, goblenul, desenul, aquarela sau penita nu sunt literalmente in contact strans cu asa zisul geam anti-reflex, privitorul nu va putea deslusi cu claritate la ce anume se uita. Ori aceasta situatie este de doua ori nesatisfacatoare caci, pe de-o parte, nicio lucrarea inramata nu trebuie ascunsa privirii si, pe de alta parte, pentru ca este cu desavirsire interzis ca obiectuil de arta sa intre in contact cu geamul deoarece condensul interior va conduce in timp la alterarea culorilor, putrezirea materialului si lipirea lucrarilor de geam. Tocmai pentru a evita acest contact fizic cu geamul se folosesc passpartout-urile (engl. mats) si distantoarele (engl. spacers).
Geamul matuit pe post de geam anti-reflex este la fel de util inramarilolr pe cat sunt de utile lentilele matuite pe post de ochelari de soare.
In loc de un singur geam, am folosit trei feluri diferite de geam asezate
unul in continuarea celuilalt in faltul acestei rame caseta
(engl. Shadow box). In stanga avem geamul mat, adica asa zisul geam antireflex
vandut in Romania. La mijloc, oricat de greu v-ar veni sa credeti,
se afla o fasie din geamul antireflex adevarat (observati cat este de transparent),
iar in dreapta avem geamul obisnuit cu reflexele lui cu tot. Pensulele si ruleta
au fost asezate intentionat in poza pentru a crea reflexe pe geamuri.
Deci tocmai v-am demonstrat ca exista geam antireflex perfect transparent, dupa cum exista si geam anti-UV (ultraviolete). Cel mai bun, dar si cel mai scump geam folosit la inramari este Museum Glass. Acesta este atat de transparent si lipsit de reflexe incat, chiar de la o palma distanta, vei jura ca nu exista si te vei lovi de el in incercarea de a atinge tabloul sau obiectele inramate. Primul contact cu geamul Museum este imposibil de uitat din cauza perplexitatii pe care o traiesti. E ceva din categoria imposibilitatilor fizice, ceva de-a dreptul nepamantesc, e ca si cum vi s-ar arata in bezna un fasciul luminos care inconjoara si lumineaza in acelasi timp toate laturile unui cub. Nu ma intrebati cat costa Museum Glass. Nu e secret (aproximativ 500 USD/mp in USA si mult maimult in UE), dar cine intreaba de pret in loc sa se bucure ca asa ceva exista, precis nu si-l poate permite.
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor. www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------
Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu