miercuri, 27 octombrie 2010

Standarde profesioniste de inramare (partea I)





*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  


A fost odata...

Cand ma gandesc la cate goblene am inramat in anii 80, eu si colegii (concurentii) mei rameuri din Timisoara, in contact nemijlocit cu geamul, imi vine sa mor de rusine iar faptul ca astea erau standardele epocii nu-mi usureaza cu nimic constiinta.

N-as vrea sa gresesc, dar nu-mi amintesc sa fi existat carton de paspartu (fr. passepartout, engl. mat) in magazinele Fondului Plastic din acea epoca si, daca acolo nu exista, atunci nicaieri in alta parte n-ar mai fi avut rost sa caut. In cateva situatii am improvizat paspartu-uri dar asta-mi veneau cumva din zona considerentelor estetice sau chiar a escamotarii posibilitatilor tehnice rudimentare, nicidecum din ratiuni tinand de protejarea obiectului inramat. Incultura noastra, a rameurilor, era secondata insa perfect de cea a clientilor nostri, asa ca toata lumea era fericita si frenetica precum gainile'n hambar.

Riscuri si primejdii nebanuite

Pastelurile, creta si carbunele sunt literalmente asaltate fizic cand intra in contact direct cu geamul. Arta pe hartie si goblenurile sunt si ele atacate perfid de condensul care se formeaza in dosul geamului, acesta invitand in timp alterarea culorilor, mucegaiul si putreziciunea. Va amintiti fotografiile vechi imposibil de dezlipit de pe geamul ramelor? Ei bine, necazul este imputabil exact acestui defect de inramare si, evident, condensului din interiorul ramelor. Remediul vine din doua tehnici distincte de inramare: paspartura si distantorul.
Dar ingalbenirea desenelor, aquarelelor sau fotografiilor v-ati intrebat cine o cauzeaza? Ei bine, dusmanul insidios are un nume: radiatiile ultraviolete din lumina zilei si mai ales a soarelui. Culmea e ca geamul obisnuit opreste cam 90% din bombardamentul cu radiatii ultraviolete. Efectele celor mai putin de 10 procente care penetreaza geamul sunt ravasitoare. Corectia partiala acestui neajuns se numeste geamul anti-UV care blocheaza cam 97-98% din radiatiile UV. Un geam mai performant decat acesta, se gaseste, dar aceste ultime 1-2% de UV sunt barate cu un cost adesea prohibitiv.

Ati observat culoarea maronie ca un fel de arsura care apare cu timpul, in interiorul ramelor, atat pe suprafata lemnului cat si pe marginile hartiei sau panzei aflate in contact cu/ori in vecinatatea lemnului? Acestea sunt arsuri acide cauzate de gazele acide eliberate in principal de lignina aflata in lemn, dar si in compozitia hartiei facuta, cum se stie, din lemn. Amanarea sau chiar evitarea acestor daune insemna folosirea unor bariere si materiale cu PH neutru.

Amintiri din Viitor

America deschide partii si in industria ramelor si inramarilor fiind cu ani buni in fata restului lumii. Ceea ce vedem ca se intampla azi in acea parte a lumii va ajunge mai devreme sau mai tarziu sa prinda radacini si in restul lumii. Suprematia SUA pe piata ramelor se intemeiaza pe imensitatea unei piete sofisticate si bine informate, situatie neintalnita, din pacate, in Europa. Afirmatia mi-o sustin cu zeci de argumente posibile dintre care voi aminti aici doar doua:
     a) niciunde in Europa nu exista o revista dedicata ramelor si rameurilor in timp ce in SUA exista doua, Decor si Picture Framing Magazine, reviste care apar lunar, se distribuie gratuit tuturor profesionistilor din domeniul ramelor si inramarilor, si sunt tiparite in cca 60-120 de pagini, si asta in ciuda vremurilor vitrege pe care le traversam. Aceste reviste reprezinta o comoara de informatii si analize de profil. Lor li se adauga zeci (poate sute) de carti si brosuri scrise pe diverse teme de interes pentru aceleasi categorii profesionale si care acopera practic toate domeniile producerii, inramarii si comercializarii ramlor. O vizita pe amazon.com si o cautare pe frame, framing books va va convinge mai mult decat o pot face eu aici.
     b) preocuparea aproape religioasa a profesionistilor americani pentru inramarea prin metodele cele mai eficiente din punct de vedere arhivistic. Biblia materialelor si tehnicilor celor mai corecte de inramare a fost si ea elaborata tot in SUA si e cunoscuta sub acronimul FACTS (Fine Art Care and Treatment Standards).

Studiul acestor publicatii (tiparite sau online) precum si al FACTS va va familiariza cu materiale si tehnicile indispensabile atelierelor de inramare. Va dau un continuare numele englezesti pe care le puteti cauta pe internet pentru a aprofunda cunostintele din domeniul ramelor si inramarilor: Acid Mat si Acid-free Mat, Museum Board si Museum Mat (Rag Mat), Conservation (Archival) Mat Board, Anti-UV Glass, Museum Glass, Mat, Matting si Spacers, ATG tape si Mylar etc.

Nu vreau si nici nu pot sa ma substitui bibliografiei de profil. Am destule de zis in domeniul ramelor, dar prefer sa va vorbesc despre ceea ce gasiti mai greu sau nu gasiti deloc pe internet. In partea a doua a acestei postari va voi mai tortura putin cu niste explicatii tehnice, dupa care vom fi liberi sa rememoram, sa sporovaim si sa barfim atat cat dorim pe tema ramelor.

In cazul in care doriti sa ma contactati, un email la RameRoscas@aol.com  va produce cele mai sigure si rapide efecte.


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu