vineri, 31 decembrie 2010

CONFECTIONAREA UNEI FIRME TRADITIONALE DIN LEMN SCULPTAT




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                          
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
Firma in consola conceputa si realizata la Rosca's SRL.

Inainte de epoca insemnelor din plastic si a foliilor adezive multicolore, inainte de aparitia firmelor luminoase au existat firmele clasice, sculptate in lemn sau inlocuitori de lemn, pictate si/sau aurite si iluminate din exterior pe timpul noptii. Astfel de firme sunt inca extrem de populare in Occident, in special in locatiile care vor sa sublinieze, clasa produselor si serviciilor precum si rafinamentul extras dintr-o existenta indelungata si prospera.  O serie de lucrari de acest fel puteti admira pe site-ul nostru, la urmatoarea pagina www.roscas.ro/firme.html

Dupa seceta si austeritatea vremurilor comuniste romanii au imbratisat fara discriminare noul si modernul, uitand ca in unele imprejurari plasticul si neonul nu-si au locul. Un asemenea establishment este si o crama bunaoara. Astazi va voi spune cate ceva despre confectionarea unor semne (firme) traditionale, sculptate in lemn, si voi ilustra tema cu cateva imagini de firme mai deosebite. In final va voi arata cum s-a confectionat un asemenea semn destinat a fi folosit intr-o crama. Dar mai intai hai sa vedem cateva firme straine din categoria celor despre care vreau sa va povestesc aici. Iata pentru inceput o firma englezeasca tridimensionala (barbatul este in relief) si una romaneasca din aceasi categorie de complexitate (in care pestele este sculptat 3D).

Firma originala de mai sus a fost executata de Clover, ancesorul britanic al companiei australiene Danthonia (AU) (vezi si www.danthoniadesigns.com)

O firma cu un design original de ROSCA'S SRL (RO)

Foarte multe firme de acest gen merg pe ideea suspendarii lor deasupra intrarii sau a trotuarului, fiind in acest caz vizibile din ambele sensuri ale traficului, ca in exemplul imaginii de debut sau a celei de mai jos.
Iata si un semn cu doua fete plantat la intrarea unui padoc in executia aceleasi companii Clover (UK).

dar si unul care se fixeaza pe zidul cladirii.

 Ultimele doua firme sunt creatia fostei companii britanice Clover (UK), preluata de Danthonia (AU).

Observati va rog scriitura aurie in toate cazurile prezentate mai sus. Este realizata cu foita de aur de 23K. Nu ar fi obligatoriu, dar foita are proprietati de reflectare a luminii absolut fabuloase si este vizibila de la mari distante. In plus, aurul stim cu totii ca nu oxideaza si deci o firma scrisa cu aur va fi dupa douazeci de ani la fel de limpede si eficienta ca in prima zi.
Unora le place lemnul, dar acest material imbatraneste si putrezeste in timp daca este expus capriciilor vremii si nu este bine protejat. Tocmai aspectul acela invechit este ceea ce face farmecul insemnelor din lemn. Pentru cei care detesta acel look, pot fi folosite placi din materiale speciale care nu sunt afectate de vreme si elementele ei.

Semnul de crama despre care v-am vorbit la inceput este realizat din lemn de tei, fiind ferit de intemperii, in interiorul cramei. El are un text in engleza care s-ar traduce liber prin "a sosit timpul pentru [a bea] vin". Are forma ovala si lemnul a fost imprealabil laminat si intarit pe spate prin trei fasii transversale pentru a preintampina tendintele de incovoiere si rasucire in timp. Nu va mai plictisesc cu alte imagini de maini harnice sculptand sau pictand semnul acesta pentru ca, daca inca nu stiti sculpta si picta, nici vorba sa invatati a o face din pozele mele iar daca deja "stiti cu dalta si pensula" s-ar putea sa ma criticati pentru stangacii.  Iata cum arata placa respectiva inainte si dupa finisare. In acest caz, dimensiunile placii au fost de 90 x 60 cm. Dati click pe imagine pentru a o vedea marita.
Firma realizata de Rosca's SRL (Ro)

Am comis aceste randuri in ultima zi a anului 2010, ceea ce-mi aminteste sa va urez un an 2011 mai bun decat cel care s-a terminat si, in general, spor in tot ceea ce intreprindeti. Puneti suflet in tot ceea ce faceti si lucrati cu gandul ca cei care vor judeca munca voastra stiu mai multe decat voi. Asta este remediul Rosca's pentru neaosul "las' ca merge si asa".


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------




Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.

joi, 30 decembrie 2010

CONSTRUIREA A DOUA RAME ART NOUVEAU DE CALITATE MUZEALA




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                          
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 

Art Nouveau a fost un curent artistic cu o viata relativ scurta, dar extrem de prolifica, care s-a infiltrat geografic in toate cele patru zari si a influentat enorm toate artele. Istoria arhitecturii, ebenisticii, bijuteriilor si vestimentatiei datoreaza si ele enorm acestui curent. Cum era si firesc, arta ramelor nu putea scapa acestor influente si, prin urmare, amprenta Art Nouveau poate fi intalnita in domeniul ramelor pana in zilele noastre. Pe scurt, Art Nouveau este matricea estetica a sfarsitului de secol XIX si inceputului de secol XX care se caracterizeaza prin forme si siluete vegetale, languroase, prin asimetria de mare rafinament, prin spectaculosul artistic si tehnic. Din aceasta epoca ne provin Galee-urile si Tiffany-urile, pentru a enumera doar doua dintre culmile artistice de o frumusete irezistibila pana in zilele noastre. Dati un search pe Google pentru Art Nouveau (imagini) si veti ramane uluiti de bogatia, varietatea si maestria operelor ilustrate acolo.
Consecvent cu traditia noastra de provincie periferica a Europei, Art Nouveau-ul romanesc este mai precar reprezentat decat a fost cazul in tarile occidentale. Dar pana azi, chiar si in targul Craiovei, oras balcanic, ochiul atent e surprins sa descopere Art Nouveau-ul din formele gratioase ale fatadelor unor cladiri, ale feroneriilor vechi, sub forma balcoanelor, gardurilor, portilor, clantelor si broastelor sau ale zabrelelor decorative de la parterul unora dintre cladirile de aici. Arta decorativa a mobilierului din fier forjat, atat de chic si la noi in  ultima vreme, datoreaza masiv curentului artistic de care ne ocupam.

In cele ce urmeaza vom ilustra procesul de fabricatie a doua rame Art Nouveau in maniera ROSCA'S. Aceste doua rame de calitate muzeala au servit drept model redus la scara pentru o lucrare mult mai ampla care lea succedat. Iata mai intai rezultatul final, urmand ca cei interesati sa parcurga in continuare si detaliile tehnice ale executiei acestor lucrari de o frumusete fara egal in istoria ramelor din Romania. Pentru a mari imaginea va trebui sa dati un clik pe ea.

                                                             


                                                                                           ALTE DOCUMENTARE VIDEO.


In afara cazului in care cheresteaua este debitata "quarter sawn", ceea ce in Romania nu se intampla niciodata, ca asa suntem noi, mai superficiali si stim ca s-ar putea sa "merga si asa"", adica debitand busteanul asa cum ne vine, de parca am felia branza de burduf, lemnul va tinde sa se deformeze in timp, fie incovoindu-se, fie rasucindu-se, ori si una si alta. La modul in care e debitata cheresteaua romaneasca, singura scandura (dulap) de calitate din tot trunchiul feliat de gater va fi cea care e taiata diametral, dar si aceea abia dupa ce i s-a indepartat inima trunchiului, inima care nu doar ca e moale dar va provoca nenumarate fisuri lemnului din jurul ei pe parcursul timpului. Vedeti ravagiile ignorantei romanesti in toate cabanele precum si in mobilierul rustic produs in tara. Cum ROSCA'S SRL se aprovizioneaza cu lemn din Romania, se confrunta si ea cu toate aceste neajunsuri. Pentru a le face fata, noi ne uscam singuri lemnul si reasamblam (laminam) lemnul taiat anapoda prin fatuire si lipire, tinand cont de directia fibrelor, reasezand pe calea aceasta configuratia optima pe care gaterul nu o produce. In felul acesta lemnul dobandeste stabilitatea dimensionala maxima si nu se mai corfeste, fiind bun de introdus in opera. Operatia de laminare a lemnului solicita insa multa munca si timp lung de uscare. Din lemnul astfel laminat debitam in continuare partile componente ale ramelor noastre, parti pe care le imbinam prin incleiere, folosind intotdeauna limbi de lemn in loc de cuie. Iata mai jos o imagine dubla edificatoare in acest sens. Dati clik pe fotografie pentru a o mari.
In imaginea din stanga se frezeaza locasurile limbilor din lemn, iar in cea din dreapta se vede cum sunt asamblate doua astfel de componente. Forma ramelor si marimea lor nu permite taierea la 45 de grade si asamblarea ramei in chip traditional. Iata urmatorii pasi ai lucrarii noastre. In imaginea a doua, din dreapta, rama a primit deja conturul dorit si e pregatita pentru sculptura.


Imaginea de sculptat se copiaza pe rama cu ajutorul hartiei de copiat. Liniile rezultate pe lemn ne vor ghida efortul in aceasta importanta etapa. Iata mai jos alte detalii clarificatoare.


In continuare ramele sunt acoperite cu gesso pensulabil si, dupa p atenta slefuire, ele trec la aurit.
Inainte de toate, ramele sunt deprafuite si apoi acoperite cu cateva straturi de bolus (doua de bolus galben, doua de bolus rosu si unul de bolus negru). Astfel pregatite ele sunt gata de aurire/cuprare
Dupa indelungi si sofisticate procedee de finisare ramele vor arata ca si cum ar fi avut cel putin o suta de ani vechime, ceea ce este de dorit si de asteptat de la noi. Iata mai jos ultimele doua imagini de detaliu ale miniaturilor (modelelor de rame) gata de a fi prezentate pentru aprobare clientului MNAR.
Banuiesc ca in Romania sunt pionier in documentarea constructiei unor rame de asemenea calitate. Sper ca acest efort sa foloseasca celor care in viata lor profesionala intra in contact cu ramele si tablourile. Intentia mea a fost sa va fac cunoscut tipul de munca si principalele faze ale constructiei unor rame adevarate, altele decat baghetele din plastic, made in China, din care rameurul de la coltul strazii incropeste ramele lui de fiecare zi. Ramele ROSCA'S sunt destinate uzului marilor muzee si colectionarilor seriosi de arta, atat din tara cat mai ales din strainatate. Meritele noastre sunt acelea ca existam, ne comportam profesional si ca intr-adevar ne pricepem la rame. Nu incercati sa ne gasiti si alte merite ca veti fi dezamagiti.

Asa cum odinioara studiourile fotografice ofereau clientilor, spre aprobare, mici probe ale viitoarelor tablouri fotografice, si ramele pe care le-ati admirat mai sus au reprezentat doar niste "probe" pentru ceea ce urma sa producem in realitate spre beneficiul unui mare muzeu european. Ca intotdeauna, dati un clik pe imagini pentru a le vedea marite.

La inceput a fost ...desenul
Pentru o si mai buna intelegere a gabaritului acestei rame, iata cat de lejer incap in deschiderea ei cei ...opt olteni magnifici care au facut din desenele mele doua rame de patrimoniu national.
 Iata, in sfarsit, lucrarile Primavara si Vara, de Stefan Luchian, in noua lor haina, asa cum pot fi ele admirate la Muzeul National de Arta al Romaniei. (Bucuresti)


Cu putin noroc si ceva insomnie s-ar putea sa aveti si dvs. ocazia de a viziona documentarul  TV realizat cu prilejul elaborarii si livrarii acestor doua rame. De mentionat ca ambele rame au fost realizate pe durata absentei mele din tara si ca zilnic am supravegheat progresul lucrarilor, tocmai din indepartata America, prin mii de imagini si filmulete transmise cu ajutorul internetului sau, in timp real, prin video sedintele Skype.


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.




miercuri, 29 decembrie 2010

VITRINE SCRISE CU AUR




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  




Ramele de calitate muzeala, firmele sculptate, pictate si aurite precum si vitrinele scrise cu aur sunt mestesuguri noi sau, dimpotriva, demult uitate in Romania, mestesuguri pe care insa firma mea din Craiova, ROSCA'S SRL, le-a reinviat si pus la dispozitia dumneavoastra. Azi vom povesti despre vitrinele scrise cu aur, vitrine cu un aspect de clasa si eleganta stradala inconfundabila. De ce ne ocupam tocmai de ele? Pentru ca in contextul recuperarii centrelor istorice ale vechilor orase romanesti firmele traditionale precum si vitrinele scrise cu aur sunt imposibil de evitat sau ignorat, oricat de populare sunt astazi firmele luminoase si autocolantele pe post de scriitura.

Dupa indelungi decenii de ascetism si seceta comunista, pentru romani, firmele si vitrinele scrise cu aur au ajuns sa para desprinse din peisajul stradal al down town-urilor englezesti si americane, peisaj urban care vibreaza de atata incredere, prosperitate, eleganta si clasicism. Adevarul este ca aceste accesorii de eleganta stradala erau cunoscute si marilor orase romanesti, in perioada interbelica, dar au fost uitate. Ca timisorean, imi amintesc de supravietuirea pana prin anii '70 a unor vitrine "burgheze" cu totul speciale, avand suprafata curbata ori a altora avand grafia si designul sablat sau chiar aurit. Cand insa accidentele au facut sa fie distruse, in lipsa tehnologiei si artei celor de demult, ele au fost inlocuite cu panouri vitrate, verzulii si cu valuri, celebrele vitrine tip "aprozar".

Vitrinele au fost scrise dintotdeauna. Spre deosebire insa de Romania zilelor noastre, cand vitrinele sunt scrise la exterior, cu elemente  decupate din folii de plastic autocolante si care in doi ani crapa si se exfoliaza, in trecut vitrinele erau pictate pe fata interioara iar grafica respectiva era in final protejata cu verniuri insolubile in apa si alti agenti de curatire. Aceste vitrine durau zeci de ani fara a avea nevoie de reparatii. E drept ca si afacerile durau la fel de mult in aceeasi locatie si se transmiteau in familie, de la o generatie la alta. In acele vremuri, o afacere deosebit de serioasa si prospera punea sa-i fie scris numele pe vitrina, in aur, obicei care s-a pastrat pana astazi, scriitura in aur insemnand un fel de garantie a seriozitatii, profesionalismului si calitatii marfurilor sau serviciilor oferite publicului. Imaginatia ramane singura limita atunci cand vine vorba despre numarul si varietatea semnelor si scriiturii de aur.

Pe scurt, lucrurile se petrec astfel. Vitrina este spalata impecabil la interior. Orice urma de grasime, vopsea sau amprente va ramane permanent vizibila si nimeni nu-si doreste asa ceva. Pe exteriorul vitrinei se pozitioneaza sablonul lucrarii (a carei imagine este rasturnata "in oglinda"). Literele si simbolurile in oglinda sunt aurite direct pe fata interioara a vitrinei, asa cum vedeti mai jos.
Apoi grafica este "intarita" cu o vopsea neagra, speciala, pictata de asemenea "in oglinda", care la randul ei este acoperita cu un verniu rezistent. Imaginea urmatoare ilustreaza exact acestasta faza.
Efectuarea ultimelor retusuri este ilustrate in imaginea de mai jos, unde-i puteti vedea la lucru pe doi dintre membrii echipei ROSCA'S. Ei picteaza o margine ingusta si neagra de jur imprejurul fiecarei litere ceea ce va conferi o buna definitie si lizibilitate inscrisului auriu.

In realitate, au fost trei oameni care au lucrat efectiv, timp de trei zile, pentru a realiza patru vitrine in folosul unei vechi farmacii din Craiova. Rezultatul final (vedere de noapte) il puteti inspecta mai jos.
Pentru obtinerea unor rezultate extraordinare se va folosi doar foita de aur autentic. Din experienta personala stiu ca daca as cere parerea clientilor romani, oferindu-le alternativa schlagmetal-ului in locul aurului, majoritatea se vor repezi la aceasta alternativa, mai ieftina, nestiind niciodata ce au pierdut in schimbul banilor economisiti. 
Exista doua feluri de aurire pe geamul vitrinei: aurire mata si aurire oglinda. Iata cum arata o aurire "oglinda", mai jos, unde vedeti un detaliu de pe vitrina unui cabinet de oftalmologie din Constanta. Cladirea rosiatica este fatada unei biserici aflata peste drum! Ochiul lui Horus este aici aurit cu foita de aur de 22K si rezultatul nu se compara cu ce am fi obtinut folosind Schlagmetal in schimb. Pentru a nu mentiona ca ultimul va mai si oxida, cu timpul putand apare pete maronii mai mult sau mai putin atragatoare!

Insemnele aurite folosesc una, alta sau ambele finisari in cadrul aceluiasi job, asa cum va demonstreaza si Judith in chiar prima imagine aflata sub titlu. Aurul mat are avantajul ca poate fi citit de la mare distanta, indiferent de unghiul sub care cade lumina. Aurul oglinda va reflecta orice, asa cum ii este si numele, el capturand si reflectand fiecare culoare si miscare a strazii. Aceasta dinamica a literelor atrage inevitabil privirea, ceea ce este si atributul sau principal. Indiferent de finisare, inscrisurile din aur au o reflectivitate si lizibilitate aparte, fiind vizibile de la foarte mare distanta. Acest avantaj face ca semnele din aur sa nu aiba nevoie de iluminare speciala, ele preluand si amplificand lumina strazii si pe cea a traficului, dupa cum puteti vedea si din ilustratia de mai sus. Daca la toate astea mai adaugam si faptul ca durata de viata a unui asemnea semn se masoara in generatii de proprietari, vom intelege ca de fapt pretul platit pentru un asemenea job este mai mult decat convenabil raportat la orice alta tehnologie de scris vitrinele.



---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.

luni, 6 decembrie 2010

De-a valma




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                          
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 


IN CURAND
In viitorul apropiat intentionez sa va relatez despre doua subiecte interesante in lumea stramta a celor ce iubesc ramele si inramarile. Ma refer la documentarea executiei a doua rame in stilul Art Nouveau in folosul unui mare muzeu si mai apoi, spre sfarsitul lunii Ianuarie, imi propun sa va povestesc despre o expozitie internationala dedicata exclusiv ramelor si inramarilor, echivalentul nord-american al SACA din Milano, expozitie care va avea loc in 24, 25 si 26 Ianuarie la Las Vegas. O voi face in calitate de participant, nu de simplu vizitator, desi ma tem ca in aceasta din urma calitate as fi fost capabil sa adun mai multe si mai variate impresii.

IN ATENTIA CELOR CE INCEARCA SA-SI LASE COMENTARIILE PE ACEST BLOG
Mi-au ajuns la ureche din cel putin doua surse diferite faptul ca mesajele postate nu sunt retinute si redate pe blog. Motivul este acela ca trebuie sa fiti logat atunci cand doriti sa postati. Exista o nota discreta care va invita sa va logati atunci cand intentionati sa postati pe acest blog. Trebuie doar sa o remarcati si sa ii dati curs.

SUNT RAMELE ROSCA'S SCUMPE SAU IEFTINE?
Ca unul care m-am dezvoltat si traiesc in doua lumi diferite, respectiv SUA si Romania, sau Romania si SUA -daca ma gandesc la timpul petrecut in ultimii ani in cele doua tari- comparatiile dintre cele doua lumi imi sunt, cum e si firesc, la indemana. Astfel, viata in SUA este mai ieftina decat in Romania. Produsele alimentare , vestimentare, locuintele, masinile, electronicele, sculele si dispozitivele sunt mult mai ieftine si de mai buna calitate decat echivalentul lor din Romania. O banala cutie de cuie sau o foaie de placaj costa la Home Depot sau Lowe mai putin si sunt de mai buna calitate decat aceleasi produse cumparate la Dedeman ori Practiker, in Romania. Pana si un bilet de avion Bucuresti-New York costa mai mult, cumparat in Romania, decat daca ar fi fost comandat si platit in America, si ma refer la exact aceeasi cursa. Desigur ca explicatii se pot gasi detule si sistemul romanesc (european) de vamuire, taxare si accizare nu este strain de aspectele acestea.
Oferta romaneasca de rame de tablouri si inramari este insa foarte saraca si cele mai bune dintre aceste produse abia cu multa indulgenta ar primi o nota de trecere in fata exigentelor si asteptarilor clientilor aflati la vest de Ungaria. Prejudecatile estetice si expunerea romanilor la rame si inramari de calitate scazuta ii fac sa perceapa produsele ROSCA'S ca fiind foarte scumpe, chiar daca acestea sunt de fapt vandute la pret de producator, ceea ce reprezinta abia o fractiune din pretul platit de cumparatorul american sau vest european.  Sa fim bine intelesi, nu dau cu parul. Constat doar. De ce m-as plange tocmai eu cand Arta Romaneasca Adevarata este licitata si cumparata in Romania la pret de bazar?

A FI SAU A NU FI. BRANCUSI.
La Muzeul de Arta din Craiova, aflat in frumosul palat Jean Mihail, in prima incapere pe stanga, la parter, vizitatorul gaseste o sala dedicata lui Constantin Brancusi. Cateva piese marunte, multe copii si fotomontaje amintesc de marele sculptor gorjean.
Exista acolo un exponat care pe mine ma tulbura intr-un mod confuz si dureros ori de cate ori il zaresc. Ma refer la un scaun cu trei picioare care ar fi fost sculptat de insusi Brancusi in perioada scolii de arte si meserii. Cu cele trei picioare ale lui si abundenta florala sculptata in lemn de cires scaunul are un oarece zvac si imi imaginez ca in epoca s-ar fi gasit destui care sa comande si sa cumpere asemenea mobilier. Si atunci ma gandesc cu oroare ce artizan ebenist de faima valaha ar fi ajuns Brancusi daca n-ar fi fost sa plece din Romania, sa studieze si sa lucreze cot la cot si sa se compare cu spuma artistilor lumii, la Paris. Doar competitia aceea la varf l-a format, calit si scos in evidenta pe artistul care a fost Brancusi. Putin mai "patriot" de-ar fi fost, sa fi ramas in Romania (era sa zic sa manance salam cu soia), si Brancusi se stingea precum un sculptor anonim si cam intr-o ureche, ori ca un biet  mester priceput in confectionarea mobilei la comanda, asa cum era si evreul Schmelinger cu atelierul lui din coltul strazii copilariei mele. Un Brancusi localnic ne-ar fi lasat bucuria mai multor scaune cu trei picioare, dar si tristetea injumatatirii motivelor noastre de mandrie nationala si recunoastere internationala, ca doar n-o sa-si aminteasca lumea despre Ceausescu, Nastase, Nadia si regele Hagi in perpetuitate.



---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.