joi, 30 decembrie 2010

CONSTRUIREA A DOUA RAME ART NOUVEAU DE CALITATE MUZEALA




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                          
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 

Art Nouveau a fost un curent artistic cu o viata relativ scurta, dar extrem de prolifica, care s-a infiltrat geografic in toate cele patru zari si a influentat enorm toate artele. Istoria arhitecturii, ebenisticii, bijuteriilor si vestimentatiei datoreaza si ele enorm acestui curent. Cum era si firesc, arta ramelor nu putea scapa acestor influente si, prin urmare, amprenta Art Nouveau poate fi intalnita in domeniul ramelor pana in zilele noastre. Pe scurt, Art Nouveau este matricea estetica a sfarsitului de secol XIX si inceputului de secol XX care se caracterizeaza prin forme si siluete vegetale, languroase, prin asimetria de mare rafinament, prin spectaculosul artistic si tehnic. Din aceasta epoca ne provin Galee-urile si Tiffany-urile, pentru a enumera doar doua dintre culmile artistice de o frumusete irezistibila pana in zilele noastre. Dati un search pe Google pentru Art Nouveau (imagini) si veti ramane uluiti de bogatia, varietatea si maestria operelor ilustrate acolo.
Consecvent cu traditia noastra de provincie periferica a Europei, Art Nouveau-ul romanesc este mai precar reprezentat decat a fost cazul in tarile occidentale. Dar pana azi, chiar si in targul Craiovei, oras balcanic, ochiul atent e surprins sa descopere Art Nouveau-ul din formele gratioase ale fatadelor unor cladiri, ale feroneriilor vechi, sub forma balcoanelor, gardurilor, portilor, clantelor si broastelor sau ale zabrelelor decorative de la parterul unora dintre cladirile de aici. Arta decorativa a mobilierului din fier forjat, atat de chic si la noi in  ultima vreme, datoreaza masiv curentului artistic de care ne ocupam.

In cele ce urmeaza vom ilustra procesul de fabricatie a doua rame Art Nouveau in maniera ROSCA'S. Aceste doua rame de calitate muzeala au servit drept model redus la scara pentru o lucrare mult mai ampla care lea succedat. Iata mai intai rezultatul final, urmand ca cei interesati sa parcurga in continuare si detaliile tehnice ale executiei acestor lucrari de o frumusete fara egal in istoria ramelor din Romania. Pentru a mari imaginea va trebui sa dati un clik pe ea.

                                                             


                                                                                           ALTE DOCUMENTARE VIDEO.


In afara cazului in care cheresteaua este debitata "quarter sawn", ceea ce in Romania nu se intampla niciodata, ca asa suntem noi, mai superficiali si stim ca s-ar putea sa "merga si asa"", adica debitand busteanul asa cum ne vine, de parca am felia branza de burduf, lemnul va tinde sa se deformeze in timp, fie incovoindu-se, fie rasucindu-se, ori si una si alta. La modul in care e debitata cheresteaua romaneasca, singura scandura (dulap) de calitate din tot trunchiul feliat de gater va fi cea care e taiata diametral, dar si aceea abia dupa ce i s-a indepartat inima trunchiului, inima care nu doar ca e moale dar va provoca nenumarate fisuri lemnului din jurul ei pe parcursul timpului. Vedeti ravagiile ignorantei romanesti in toate cabanele precum si in mobilierul rustic produs in tara. Cum ROSCA'S SRL se aprovizioneaza cu lemn din Romania, se confrunta si ea cu toate aceste neajunsuri. Pentru a le face fata, noi ne uscam singuri lemnul si reasamblam (laminam) lemnul taiat anapoda prin fatuire si lipire, tinand cont de directia fibrelor, reasezand pe calea aceasta configuratia optima pe care gaterul nu o produce. In felul acesta lemnul dobandeste stabilitatea dimensionala maxima si nu se mai corfeste, fiind bun de introdus in opera. Operatia de laminare a lemnului solicita insa multa munca si timp lung de uscare. Din lemnul astfel laminat debitam in continuare partile componente ale ramelor noastre, parti pe care le imbinam prin incleiere, folosind intotdeauna limbi de lemn in loc de cuie. Iata mai jos o imagine dubla edificatoare in acest sens. Dati clik pe fotografie pentru a o mari.
In imaginea din stanga se frezeaza locasurile limbilor din lemn, iar in cea din dreapta se vede cum sunt asamblate doua astfel de componente. Forma ramelor si marimea lor nu permite taierea la 45 de grade si asamblarea ramei in chip traditional. Iata urmatorii pasi ai lucrarii noastre. In imaginea a doua, din dreapta, rama a primit deja conturul dorit si e pregatita pentru sculptura.


Imaginea de sculptat se copiaza pe rama cu ajutorul hartiei de copiat. Liniile rezultate pe lemn ne vor ghida efortul in aceasta importanta etapa. Iata mai jos alte detalii clarificatoare.


In continuare ramele sunt acoperite cu gesso pensulabil si, dupa p atenta slefuire, ele trec la aurit.
Inainte de toate, ramele sunt deprafuite si apoi acoperite cu cateva straturi de bolus (doua de bolus galben, doua de bolus rosu si unul de bolus negru). Astfel pregatite ele sunt gata de aurire/cuprare
Dupa indelungi si sofisticate procedee de finisare ramele vor arata ca si cum ar fi avut cel putin o suta de ani vechime, ceea ce este de dorit si de asteptat de la noi. Iata mai jos ultimele doua imagini de detaliu ale miniaturilor (modelelor de rame) gata de a fi prezentate pentru aprobare clientului MNAR.
Banuiesc ca in Romania sunt pionier in documentarea constructiei unor rame de asemenea calitate. Sper ca acest efort sa foloseasca celor care in viata lor profesionala intra in contact cu ramele si tablourile. Intentia mea a fost sa va fac cunoscut tipul de munca si principalele faze ale constructiei unor rame adevarate, altele decat baghetele din plastic, made in China, din care rameurul de la coltul strazii incropeste ramele lui de fiecare zi. Ramele ROSCA'S sunt destinate uzului marilor muzee si colectionarilor seriosi de arta, atat din tara cat mai ales din strainatate. Meritele noastre sunt acelea ca existam, ne comportam profesional si ca intr-adevar ne pricepem la rame. Nu incercati sa ne gasiti si alte merite ca veti fi dezamagiti.

Asa cum odinioara studiourile fotografice ofereau clientilor, spre aprobare, mici probe ale viitoarelor tablouri fotografice, si ramele pe care le-ati admirat mai sus au reprezentat doar niste "probe" pentru ceea ce urma sa producem in realitate spre beneficiul unui mare muzeu european. Ca intotdeauna, dati un clik pe imagini pentru a le vedea marite.

La inceput a fost ...desenul
Pentru o si mai buna intelegere a gabaritului acestei rame, iata cat de lejer incap in deschiderea ei cei ...opt olteni magnifici care au facut din desenele mele doua rame de patrimoniu national.
 Iata, in sfarsit, lucrarile Primavara si Vara, de Stefan Luchian, in noua lor haina, asa cum pot fi ele admirate la Muzeul National de Arta al Romaniei. (Bucuresti)


Cu putin noroc si ceva insomnie s-ar putea sa aveti si dvs. ocazia de a viziona documentarul  TV realizat cu prilejul elaborarii si livrarii acestor doua rame. De mentionat ca ambele rame au fost realizate pe durata absentei mele din tara si ca zilnic am supravegheat progresul lucrarilor, tocmai din indepartata America, prin mii de imagini si filmulete transmise cu ajutorul internetului sau, in timp real, prin video sedintele Skype.


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu