miercuri, 29 decembrie 2010

VITRINE SCRISE CU AUR




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  




Ramele de calitate muzeala, firmele sculptate, pictate si aurite precum si vitrinele scrise cu aur sunt mestesuguri noi sau, dimpotriva, demult uitate in Romania, mestesuguri pe care insa firma mea din Craiova, ROSCA'S SRL, le-a reinviat si pus la dispozitia dumneavoastra. Azi vom povesti despre vitrinele scrise cu aur, vitrine cu un aspect de clasa si eleganta stradala inconfundabila. De ce ne ocupam tocmai de ele? Pentru ca in contextul recuperarii centrelor istorice ale vechilor orase romanesti firmele traditionale precum si vitrinele scrise cu aur sunt imposibil de evitat sau ignorat, oricat de populare sunt astazi firmele luminoase si autocolantele pe post de scriitura.

Dupa indelungi decenii de ascetism si seceta comunista, pentru romani, firmele si vitrinele scrise cu aur au ajuns sa para desprinse din peisajul stradal al down town-urilor englezesti si americane, peisaj urban care vibreaza de atata incredere, prosperitate, eleganta si clasicism. Adevarul este ca aceste accesorii de eleganta stradala erau cunoscute si marilor orase romanesti, in perioada interbelica, dar au fost uitate. Ca timisorean, imi amintesc de supravietuirea pana prin anii '70 a unor vitrine "burgheze" cu totul speciale, avand suprafata curbata ori a altora avand grafia si designul sablat sau chiar aurit. Cand insa accidentele au facut sa fie distruse, in lipsa tehnologiei si artei celor de demult, ele au fost inlocuite cu panouri vitrate, verzulii si cu valuri, celebrele vitrine tip "aprozar".

Vitrinele au fost scrise dintotdeauna. Spre deosebire insa de Romania zilelor noastre, cand vitrinele sunt scrise la exterior, cu elemente  decupate din folii de plastic autocolante si care in doi ani crapa si se exfoliaza, in trecut vitrinele erau pictate pe fata interioara iar grafica respectiva era in final protejata cu verniuri insolubile in apa si alti agenti de curatire. Aceste vitrine durau zeci de ani fara a avea nevoie de reparatii. E drept ca si afacerile durau la fel de mult in aceeasi locatie si se transmiteau in familie, de la o generatie la alta. In acele vremuri, o afacere deosebit de serioasa si prospera punea sa-i fie scris numele pe vitrina, in aur, obicei care s-a pastrat pana astazi, scriitura in aur insemnand un fel de garantie a seriozitatii, profesionalismului si calitatii marfurilor sau serviciilor oferite publicului. Imaginatia ramane singura limita atunci cand vine vorba despre numarul si varietatea semnelor si scriiturii de aur.

Pe scurt, lucrurile se petrec astfel. Vitrina este spalata impecabil la interior. Orice urma de grasime, vopsea sau amprente va ramane permanent vizibila si nimeni nu-si doreste asa ceva. Pe exteriorul vitrinei se pozitioneaza sablonul lucrarii (a carei imagine este rasturnata "in oglinda"). Literele si simbolurile in oglinda sunt aurite direct pe fata interioara a vitrinei, asa cum vedeti mai jos.
Apoi grafica este "intarita" cu o vopsea neagra, speciala, pictata de asemenea "in oglinda", care la randul ei este acoperita cu un verniu rezistent. Imaginea urmatoare ilustreaza exact acestasta faza.
Efectuarea ultimelor retusuri este ilustrate in imaginea de mai jos, unde-i puteti vedea la lucru pe doi dintre membrii echipei ROSCA'S. Ei picteaza o margine ingusta si neagra de jur imprejurul fiecarei litere ceea ce va conferi o buna definitie si lizibilitate inscrisului auriu.

In realitate, au fost trei oameni care au lucrat efectiv, timp de trei zile, pentru a realiza patru vitrine in folosul unei vechi farmacii din Craiova. Rezultatul final (vedere de noapte) il puteti inspecta mai jos.
Pentru obtinerea unor rezultate extraordinare se va folosi doar foita de aur autentic. Din experienta personala stiu ca daca as cere parerea clientilor romani, oferindu-le alternativa schlagmetal-ului in locul aurului, majoritatea se vor repezi la aceasta alternativa, mai ieftina, nestiind niciodata ce au pierdut in schimbul banilor economisiti. 
Exista doua feluri de aurire pe geamul vitrinei: aurire mata si aurire oglinda. Iata cum arata o aurire "oglinda", mai jos, unde vedeti un detaliu de pe vitrina unui cabinet de oftalmologie din Constanta. Cladirea rosiatica este fatada unei biserici aflata peste drum! Ochiul lui Horus este aici aurit cu foita de aur de 22K si rezultatul nu se compara cu ce am fi obtinut folosind Schlagmetal in schimb. Pentru a nu mentiona ca ultimul va mai si oxida, cu timpul putand apare pete maronii mai mult sau mai putin atragatoare!

Insemnele aurite folosesc una, alta sau ambele finisari in cadrul aceluiasi job, asa cum va demonstreaza si Judith in chiar prima imagine aflata sub titlu. Aurul mat are avantajul ca poate fi citit de la mare distanta, indiferent de unghiul sub care cade lumina. Aurul oglinda va reflecta orice, asa cum ii este si numele, el capturand si reflectand fiecare culoare si miscare a strazii. Aceasta dinamica a literelor atrage inevitabil privirea, ceea ce este si atributul sau principal. Indiferent de finisare, inscrisurile din aur au o reflectivitate si lizibilitate aparte, fiind vizibile de la foarte mare distanta. Acest avantaj face ca semnele din aur sa nu aiba nevoie de iluminare speciala, ele preluand si amplificand lumina strazii si pe cea a traficului, dupa cum puteti vedea si din ilustratia de mai sus. Daca la toate astea mai adaugam si faptul ca durata de viata a unui asemnea semn se masoara in generatii de proprietari, vom intelege ca de fapt pretul platit pentru un asemenea job este mai mult decat convenabil raportat la orice alta tehnologie de scris vitrinele.



---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu