luni, 6 decembrie 2010

De-a valma




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                          
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 


IN CURAND
In viitorul apropiat intentionez sa va relatez despre doua subiecte interesante in lumea stramta a celor ce iubesc ramele si inramarile. Ma refer la documentarea executiei a doua rame in stilul Art Nouveau in folosul unui mare muzeu si mai apoi, spre sfarsitul lunii Ianuarie, imi propun sa va povestesc despre o expozitie internationala dedicata exclusiv ramelor si inramarilor, echivalentul nord-american al SACA din Milano, expozitie care va avea loc in 24, 25 si 26 Ianuarie la Las Vegas. O voi face in calitate de participant, nu de simplu vizitator, desi ma tem ca in aceasta din urma calitate as fi fost capabil sa adun mai multe si mai variate impresii.

IN ATENTIA CELOR CE INCEARCA SA-SI LASE COMENTARIILE PE ACEST BLOG
Mi-au ajuns la ureche din cel putin doua surse diferite faptul ca mesajele postate nu sunt retinute si redate pe blog. Motivul este acela ca trebuie sa fiti logat atunci cand doriti sa postati. Exista o nota discreta care va invita sa va logati atunci cand intentionati sa postati pe acest blog. Trebuie doar sa o remarcati si sa ii dati curs.

SUNT RAMELE ROSCA'S SCUMPE SAU IEFTINE?
Ca unul care m-am dezvoltat si traiesc in doua lumi diferite, respectiv SUA si Romania, sau Romania si SUA -daca ma gandesc la timpul petrecut in ultimii ani in cele doua tari- comparatiile dintre cele doua lumi imi sunt, cum e si firesc, la indemana. Astfel, viata in SUA este mai ieftina decat in Romania. Produsele alimentare , vestimentare, locuintele, masinile, electronicele, sculele si dispozitivele sunt mult mai ieftine si de mai buna calitate decat echivalentul lor din Romania. O banala cutie de cuie sau o foaie de placaj costa la Home Depot sau Lowe mai putin si sunt de mai buna calitate decat aceleasi produse cumparate la Dedeman ori Practiker, in Romania. Pana si un bilet de avion Bucuresti-New York costa mai mult, cumparat in Romania, decat daca ar fi fost comandat si platit in America, si ma refer la exact aceeasi cursa. Desigur ca explicatii se pot gasi detule si sistemul romanesc (european) de vamuire, taxare si accizare nu este strain de aspectele acestea.
Oferta romaneasca de rame de tablouri si inramari este insa foarte saraca si cele mai bune dintre aceste produse abia cu multa indulgenta ar primi o nota de trecere in fata exigentelor si asteptarilor clientilor aflati la vest de Ungaria. Prejudecatile estetice si expunerea romanilor la rame si inramari de calitate scazuta ii fac sa perceapa produsele ROSCA'S ca fiind foarte scumpe, chiar daca acestea sunt de fapt vandute la pret de producator, ceea ce reprezinta abia o fractiune din pretul platit de cumparatorul american sau vest european.  Sa fim bine intelesi, nu dau cu parul. Constat doar. De ce m-as plange tocmai eu cand Arta Romaneasca Adevarata este licitata si cumparata in Romania la pret de bazar?

A FI SAU A NU FI. BRANCUSI.
La Muzeul de Arta din Craiova, aflat in frumosul palat Jean Mihail, in prima incapere pe stanga, la parter, vizitatorul gaseste o sala dedicata lui Constantin Brancusi. Cateva piese marunte, multe copii si fotomontaje amintesc de marele sculptor gorjean.
Exista acolo un exponat care pe mine ma tulbura intr-un mod confuz si dureros ori de cate ori il zaresc. Ma refer la un scaun cu trei picioare care ar fi fost sculptat de insusi Brancusi in perioada scolii de arte si meserii. Cu cele trei picioare ale lui si abundenta florala sculptata in lemn de cires scaunul are un oarece zvac si imi imaginez ca in epoca s-ar fi gasit destui care sa comande si sa cumpere asemenea mobilier. Si atunci ma gandesc cu oroare ce artizan ebenist de faima valaha ar fi ajuns Brancusi daca n-ar fi fost sa plece din Romania, sa studieze si sa lucreze cot la cot si sa se compare cu spuma artistilor lumii, la Paris. Doar competitia aceea la varf l-a format, calit si scos in evidenta pe artistul care a fost Brancusi. Putin mai "patriot" de-ar fi fost, sa fi ramas in Romania (era sa zic sa manance salam cu soia), si Brancusi se stingea precum un sculptor anonim si cam intr-o ureche, ori ca un biet  mester priceput in confectionarea mobilei la comanda, asa cum era si evreul Schmelinger cu atelierul lui din coltul strazii copilariei mele. Un Brancusi localnic ne-ar fi lasat bucuria mai multor scaune cu trei picioare, dar si tristetea injumatatirii motivelor noastre de mandrie nationala si recunoastere internationala, ca doar n-o sa-si aminteasca lumea despre Ceausescu, Nastase, Nadia si regele Hagi in perpetuitate.



---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu