joi, 24 decembrie 2015

Rame rotunde si ovale din lemn natur


Rame ovale din lemn natur. Dimensiuni reduse de 8 x 10 cm si 7 x 9 cm. Ati crede ca se fac usor si ca ele ar trebui sa coste doi lei legatura, asa-i? Gresiti!! Daca goblenistele (caci ele sunt primele interesate de astfel de rame miniaturale) ar banui cat de pretentioase si scumpe ajung sa fie ramele rotunde si ovale liliputane ele ar renunta in graba sa mai coase lucrusoare de duzina de dimensiunea si forma aceasta sau s-ar resemna cu ramele comerciale dreptunghiulare cu pasparturi ovale.

Va previn ca astfel de rame (chiar si cele din lemn natur) sunt foarte inselatoare: ele par niste fleacuri in comparatie cu suratele lor mai mari si lumea se asteapta atunci sa coste o marunta fractiune din pretul unei rame normale. In realitate, pentru a produce miniaturi e nevoie de scule, dispozitive, materiale, cunostinte si indemanare cu totul speciale pe care sunteti norocosi sa le aflati undeva. Este, daca vreti, ca si cum v-ati dori un goblen oval de doar 8 x 10 cm dar cusut pe punct de 10 ori mai mic si cu 90 de culori in loc de 5 sau 6. Veti intelege repede ca va lipsesc nu doar acele si atele atat de subtiri dar si ca ochi sau mainile va tradeaza la acest grad de precizie. Pretul unui asemenea obiect nu poate fi calculat la centimetru patrat, la metru sau la kilogram, ci la lucrare, si nu are termeni comuni de comparatie. Ca sa nu mai vorbim despre riscul de a-ti pierde degetele daca lemnul cedeazaatunci cand il impingi in cutitul frezei. Ia priviti imaginile de mai jos. Asa-i ca va dor ochii si inimile?

Imaginile de mai sus au fost luate in timp ce se executau cele patru micutenii pe care le-ati admirat deja in prima imagine. 


(Mai multe despre ramele Roscas pe site-ul www.roscas.ro si pe blogulwww.rameroscas.blogspot.com).
‪#‎rameRoscas‬, ‪#‎rameRotunderameOvale‬,

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * *      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                     
3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
                                                                                        
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro

duminică, 29 noiembrie 2015

RAMA VALOROASA SAU KITSCH INDUSTRIAL?


Am propus aceasta imagine cititorilor mei, pe pagina Rame Rosca's de pe Facebook (Detectivi de Dumineca), cu rugamintea de a stabili ei daca au in fata o rama valoroasa sau un kitsch, eu urmand sa premiez cu o rama fotografica Rosca's pe acela dintre ei care va fi propus cea mai consistenta si corecta analiza. 

Se zice ca o fotografie valoreaza 1000 de cuvinte si de aceasta data fotografia confirma zicala, ea dezvaluind multe celor familiarizati cu ramele. Ea mi-a fost trimisa, aparent din Italia, drept model/exemplu de rama rotunda ce ar fi trebuit produsa in atelierul Rosca's din Craiova. Daca aceasta rama ar fi una buna, la marimea de 90 cm diametrul interior, ea ar costa multe mii de euro. Nu am mai auzit nimic de la acel prezumtiv client dupa ce i-am raspuns ca rama respectiva este un kitsch care nu merita a fi reprodusa, ci mai degraba cautata si cumparata cu duzina, din China. Intamplarea asta mi-a dat insa ideea testarii ctitorilor mei, unii dintre ei dovedindu-se in trecut destul de abili si instruiti in disciplina ramelor de calitate.  Iata cum am ajuns la concluzia de mai sus.

In primul rand am incercat fara succes sa regasesc pe internet aceasta imagine realizata in interiorul unui atelier de inramari. Un atelier obisnuit care (1) atelier pare saracacios echipat chiar si pentru standardele romanesti. Am vazut prea multe ateliere de inramat cu produse si servicii de clasa pentru a nu recunoaste saracia de cunostinte si mijloace atunci cand o intalnesc. Panourile negre joase, mostrele de slaba calitate care atarna neglijent acolo, lavabilul alb de cantina muncitoreasca de pe pereti si snopul de baghete sprijinit, in picioare, la colt, chiar langa aceasta rama rotunda cu aspect exterior pretentios, reprezinta un prim indiciu ca rama asta nu poate fi valoroasa pe principiul ca locul este prea pauper pentru a gazdui, expune si vinde piese de mii de euro intr-un chip atat de neglijent. Pana si felul in care sunt fixate pe perete ramele ce se vad reflectate in oglinda imi intaresc aceasta impresie.

Exsita insa o sansa microscopica ca o rama valoroasa sa ajunga intamplator si neremarcata intr-un atelier oarecare de rame? Exista, dar numai in teorie, pentru ca in realitate nu pot accepta ca exista un ramar care nu ar recunoasca ceva vechi sau ceva deosebit de bine alcatuit de ceea ce face si vinde el in fiecare zi. Ramele de valoare sunt construite din alte materiale si in cu totul alt fel decat cele pe care le gasim in mod curent in comert si, asa cum un cioban va remarca un miel cu cinci picioare, e de presupus ca si ramarul va distinge o rama de valoare daca are sansa sa o intalneasca.  De dragul acuratetei  analizei vom continua insa prin a zice ca o rama (tondo) originala ar fi veche iar o reproducere de valoare ar reda inclusiv acele semne de vechime. Rama noastra (2) nu are marci de vechime, fiind uniform patinata, semn distinctiv de finisare mecanica. O rama antica este deteriorata in mod accidental, imbinarile sunt slabite si vizibile, curatirile repetate duc la stergerea aurului de pe proeminentele ramei, insectele si-au lasat si ele urmele, praful si funinginea s-a adaugat in straturi groase in crevasele ramei etc. O reproducere este, tehnic vorbind, un fals si deci trebuie sa arate aidoma.

O rama sculptata manual in maniera celei din fotografie este valoroasa din nastere si atunci nimeni nu-i reduce valoarea finisand-o cu vopsea de bronz sau acoperind-o cu imitatia de foita de aur (Schlagmetal). Rama aceasta (3) nu este finisata in foita autentica de aur, asa cum ar fi fost cazul daca rama era sculptata manual. Este in schimb impecabil (in sensul de uniform, fara gresala) finisata cu Schlagmetal si patinata mecanicist. Auritorul uman lucreaza cu fragmente de aur sau Shlagmetral pe care le fixeaza pe rama ca tiglele pe acoperis. Din avion nu mai zarim tiglele si nici marcile sau imperfectiunile auririi umane dar de la distanta de la care a fost realizata aceasta fotografie ambele ar fi extrem de usor vizibile. Pe de alta parte aurirea industriala se face cu schlagmetal rulat in suluri imense, de unde si lipsa semnelor de aurire manuala. Culoarea si patina ramei este un alt indiciu ca rama nu e acoperita cu aur, caci aurul nu oxideaza, nu cocleste si nu dezvolta o patina colorata asa cum se intampla cu toate celelalte metale. Rama aurita cu foita de aur este deosebit de luminoasa si "curata" chiar si dupa trecerea secolelor. 

O rama rotunda atat de mare si elaborata (4) este totusi un ghiveci stilistic desavarsit si dezgustator. Este precum cainele maidanez in care doar ochiul expertului mai recunoaste genele indepartate si teribil de amestecate ale tuturor raselor autohtone. 

Sunt patru ornamente distincte in aceasta rama . La o privire atenta constatam regularitatea lor de metronom si impecabila executie a fiecarei frunzulite sau perle. Sculptorului uman ii mai scapa dalta, defectele lemnului ii joaca feste, greselile de calculare a pasilor sunt comune iar improvizatiile la inchiderea circuitului sunt inevitabile. Privind rama aceasta (5) nu constatam erorile de calcul, de executie si de material inerente oricarui lucru executat manual. Forma rotunda a ramei complica lucrurile si face aceste erori inca si mai vizibile si numeroase. 

Marimea ornamentelor si natura detaliilor lor 6) nu tradeaza amprenta sculpturii in lemn (urma daltilor), ci pe cea a modelajului (in lut, plastilina, ghips si ceara)

(7) Ramele produse industrial, in cateva marimi standard, sunt folosite predilect pentru oglinzi si, deloc intamplator, rama noastra incadreaza chiar o oglinda!! Pana si aceea este una ieftina. 

Americanii au o zicere potrivita in aceasta imprejurare. "Daca arata ca o rata, umbla ca o rata, mananca si macane ca o rata, atunci inseamna ca e rata!!!" In concluzie, fara a mai fi nevoie sa ating sau sa intorc rama aceasta pe toate partile pot spune cu toata convingerea ca ne uitam la un kitsch produs si finisat industrial, o rama turnata din rasini sintetice. Cele sapte indicii de mai sus concura toate in aceasta directie. Nu am gasit nici macar un singur indiciu sugerand o alta concluzie. Daca ati gasi-o prin mall, pretul cu amanuntul al acestei rame s-ar situa in zona a 300 de euro cu oglinda, agatatoare si adus comercial cu tot. 
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * *      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                     
3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
                                                                                        
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro

miercuri, 18 noiembrie 2015

Rama unui tablou de 170,4 milioane de dolari


Zilele trecute, la casa de licitatii Christie's, s-a adjudecat pentru 170,4 miioane de dolari tabloul "Nud culcat", de Amedeo Modigliani. Cu aceasta ocazie tabloul din imagine a devenit al doilea cel mai scump tablou din lume. La o privire mai atenta descoperim ca tabloul acesta are o rama cu o insertie alburie inegal de lata de-a lungul celor patru laturi ale sale.
Unui observator atent si inteligent nu-i va scapa faptul ca pictura acesta nu mai are rama originala, adica cea care a fost croita pe masura lui. Internetul ne salveaza insa si de data asta pentru ca acolo vom gasi si imaginea de epoca in care aceasta pictura apare inramata in rama ei originala. Iat-o!
Tabloul se infatiseaza stingher si modest, aproape neinsemnat in rama sa originala, o rama comerciala executata dintr-o bagheta simpla, ingusta, monotona si monocroma de culoare aurie, fara nimic viu si spectaculos in ea, o rama ieftina si anosta care convine buzunarului artistilor saraci asa cum era si Modigliani. Rama aceea a fost schimbata undeva, candva, de cineva. Cred ca atunci cand a fost schimbata valoarea de piata a tabloului era destul de ridicata pentru a i se cuveni o alta tinuta. Stiu ca unii muzeografi, restauratori si colectionari romani, convinsi ca ramele nu trebuie schimbate, mai ales "ramele originale", vor ramane consternati. Dar ce anume era original in prima rama? Nu era un unicat si nici un exemplu de maestrie. Sa presupunem chiar ca ea a reprezentat alegerea pictorului. Dar, la cat de sarac a fost, Modigliani a inramat cum a putut, nu cum ar fi dorit sau cum s-ar fi cuvenit. Si atunci inseamna ca rama originala era edificatoare doar pentru neputinta pictorului, nicidecum pentru preferintele lui artistice. Or capodoperele artistice se cuvin pastrate si prezentate in cea mai avantajoasa lumina posibila.
Rama originala a fost schimbata cu o rama antica, o frumoasa cassetta bulinata italiana din secolul XVII sau chiar mai veche. Rama este acoperita cu foita autentica de aur iar panoul ei este ornat prin pansonare, o tehnica ultra-straveche care reda un subtil motiv, la fel de italian ca si Renasterea in care el a fost pe larg utilizat. Din cauza panoului ornat prin pansonare rama nu ar fi putut fi redimensionata fara a strica cursivitatea, unitatea si eleganta ei. Prin urmare rama a ramas supradimensionata si s-a recurs la o insertie (paspartura) care sa preia diferentele de gabarit dintre pictura si rama. Asa se explicatia pe scurt ciudata sa insertie.
Priviti indelung pictura in rama ei actuala. Veti recunoaste ca rama lata o avantajeaza. Tabloul valoros are acum o rama pe masura cu care coabiteaza minunat, chiar daca nu sunt de aceeasi varsta. Ambele sunt niste creatii iesite din mainile si inimile unor oameni si se completeaza reciproc. Ambele sunt vii si vibrante. Acum imaginati-va cum ar fi aratat acelasi tablou incadrat intr-o rama de acelasi gabarit, chiar si avand un profil si design asemanator, reaizata insa din baghete de plastic prefinisate, produse industrial,  undeva in China, rame ieftine raspandite si regasite in cele mai diverse locuri si imprejurari... incadrand kitschuri si oglinzi prin localuri publice sau locuinte particulare.

#RameRoscas, #RameInramarideCalitateMuzeala, #RamesiIncadrariRomania.


*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro


---------------------------------------------------------------------------

marți, 29 septembrie 2015

Rame TEMPORARE.

Marile muzee din lume recurg frecvent la RAME TEMPORARE atunci cand cele originale fie lipsesc, fie se afla in grija restauratorilor sau atunci cand picturile lor trebuie trimise la diverse expozitii interne sau internationale. Ma bucur sa va confirm ca prezenta ROSCA'S SRL in Craiova inseamna, pentru muzeul de arta din localitate, nu doar sansa unor restaurari si reproduceri de rame istorice de cea mai buna calitate dar si prilejul utilizarii unor rame temporare ROSCA'S pecum cele de mai jos.
In prezent (Septembrie 2015) Muzeul de Arta Craiova expune in rame temporare doua dintre portretele de familie (Alexandru si Aristita Aman) realizate de Th. Aman (vezi img. 1, 2 si 3), ceea ce permite vizitatorilor sa le admire fara restrictii chiar si in faza premergatoare reincadrarii loi in ramele definitive.
img. 1                                                                                                       img. 2
img. 3
Ramele temporare sunt intotdeauna niste alcatuiri frumoase executate din materiale usoare, ieftine dar nu si foarte durabile. 
Iata in continuare (img. 4 si 5) cum au fost inramate, cateva luni mai tarziu, aceleasi doua picturi in ramele lor definitive, niste reproduceri fidele ale originalelor aflate intr-o stare mult prea avansata de degradare pentru a mai fi restaurate. Ornamentatia acestor rame a fost recreata pornind de la fragmentele disparate si adesea incomplete care au supravietuit pe piesele originale. 
img. 4                                                                                                  img. 5


*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * *      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                     
3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
                                                                                        
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro

---------------------------------------------------------------------------

SA INTELEGEM RAMELE (IV) Profilul Bolection (in revers)

4. PROFILUL BOLECTION (in revers, descendent spre exterior)

In acest tip de rame tablourile sunt impinse in fata, la distanta de perete iar rama coboara treptat spre planul peretelui pe masura ce ne departam de tablou. Scopul urmarit este reducerea umbrei care ar acoperi in anumite situatii anumite parti din tablou. Pana si in aceasta situatie rama depaseste putin suprafata tabloului astfel incat sa continue a proteja tabloul atunci cand, de exemplu, acesta este intors cu fata in jos sau e sprijinit cu fata la perete pe parcursul reparatiilor ori a transportului dintr-un loc in altul. (fig. 21)
 Fig. 21, Profilul Bolection, in revers

Subliniez ca si in acest caz profilul general si panta in care el coboara spre perete este ceea ce trebuie sa retineti ca fiind definitorii, nicidecum diversele detalii ornamentale ale unei rame anume. In functie de imaginatia si harul constructorilor, acest profil a fost pe parcursul timpului dezvoltat si chiar simplificat in numeroase stiluri distincte de rame. Ramele Spaniole, atat cele clasice cat si cele moderne, au fost adesea elaborate pornind de la acest profil.  Mai jos avem cateva exemple de rame cu acest profil.

 Fig. 22,  Reproducere de rama Spaniola din sec. XVII (Rosca's SRL)

Fig. 23,  Exact acelasi profil ca in fig. 20 a fost suportul pentru o rama Art Nouveau (Rosca's SRL)

Fig. 24, O rama moderna, float cu profil revers (sursa Internet)

Fig. 25, Rama  antica, profil Bolection

Fig. 26,  Rama antica, ornata cu profil Bolection 

Asta a fost, in mare, ceea ce ar trebuia retinut despre profilul ramelor. Acum confuzia incepe sa se risipeasca vazand cum puzderia ramelor din juruul nostru se pliaza in patru grupe mari si late pornind de la aceste profile de baza. 

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro

---------------------------------------------------------------------------

SA INTELEGEM RAMELE (III) Profilul cav Carlo Marrata.

3. PROFILUL CAV (CARLO MARRATA)

Acesta este un profilul scobit (cav), caruia britanicii si nord-americanii ii mai zic si Carlo Marrata. Acelasi nume il poarta si un ornament celebru si eu prefer sa rezerv acest nume pentru ornamentul respectiv decat sa sporesc confuzia. Acest gen de rama este ca o farfurie adanca, tabloul fiind fixat la baza, langa perete, vezi fig. 17 de mai jos. 
Fig. 17

Asa cum banuiti, imaginatia creatorilor de rame a facut ca si aceasta famile sa fie extrem de numeroasa. Sa privim la cateva exemple, luate la intamplare dintre ramele Rosca's de data asta. 
Fig. 18
Fig. 19 

Fig. 20


*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro

---------------------------------------------------------------------------

SA INTELEGEM RAMELE (II) Profilul Cassetta.


2. PROFILUL CASSETTA

Acest profil (vezi fig. 11) este la baza o rama plata careia italienii prerenascentisti i-au adus doua adausuri sub forma unor baghete, una mai marunt si alta mai masiva, cea marunte fiind plasata la/pe marginea dinspre interiorul ramei iar cea mai robusta fiind fixata la/pe marginea dinspre exteriorul ramei. 
Fig. 11, schema profilului de rama Cassetta

Acest tip de rama a cunoscut un succes constant, neiesind din"moda" niciodata si fiind folosit intens pana in zilele noastre. Prin daltuirea si/sau pictarea ramei cassetta s-au obtinut numerase versiuni ale aceleasi rame cassetta. Toate ramele cassetta au o mica buza profilata la interior urmata de un panou orizontal, mai mult sau mai putin lat, si de un dom mai proeminent spre marginea exterioara. Faptul ca in unele variante aceste adausuri au fost profilate sau sculptate ori pictate diferit nu schimba tipul de rama.  In continuare va prezint niste fotografii cu rame cassetta. Veti remarca si dvs. ca toate au acelasi gen de arhitectura la baza.  
Fig. 12, rama cassetta Italia sec. XVI
In perioada renasterii ramele de acest gen aveau panoul negru, decorat cu ornamente sgraffittate reprezentand elemente vegetale sau grifoni stilizati. Adeseori panourile ramelor aveau inscriptii sgraffittate explicand tema tabloului si anul realizarii lui. Daca textul nu era destul de lung pentru a acoperi intregul perimetru, la partea inferioara panoul se continua cu ornamente scrafitate. Sgraffitto era tehnica prin care o suprafata aurita era pictata si apoi vopseaua era scrijelita cu un stylus, relevand  desenul in aur. 
Iata in continuare o rama cassetta spaniola din secolul XVII, de asemenea o reproducere APF. Remarcati caracterul ropust al ornamentatiei sculptate. Cand intalniti rame cu ornamentatia foarte viguros pronuntata sansele cele mai mari sunt ca ele sa fie spaniole sau de inspiratie spaniola. Dar ramele spaniole le vom prezenta cu alt prilej. 
Fig. 13, rama casseta spaniola sec XVII

Fig. 14, rama casseta ovala de autor (Rosca's)

Fig. 15, rama cassetta moderna
Fig. 16, Rama Art Deco cu profil cassetta inversat

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro

---------------------------------------------------------------------------

vineri, 24 iulie 2015

SA INTELEGEM RAMELE (I) Profilul Plat.

PATRU PROFILE DE BAZA 

La prima vedere lumea ramelor ne apare a fi foarte stufoasa si confuza, fiind populata cu sute si mii de modele diferite, greu de distins intre ele, greu de retinut si mai ales de descris. In realitate, din punct de vedere tehnic, toata pleiada ramelor din zilele noastre are doar patru "stramosi" comuni si ramele sunt vizibil inrudite intre ele, dezvoltandu-se istoric si stilistic precum ramurile unui arbore.

Desi n-au inventat tot ei si chenarul in jurul frescelor si mozaicurilor antice, ideea estetica de chenar fiind una foarte veche, italienii si-au adus o contributie decisiva la istoria ramelor si ne-au lasat, inca din vremea Renasterii, cele patru profile fundamentale pe baza carora, prin diverse elaborari si detalieri ulterioare, a aparut si s-a dezvoltat intreaga familie a ramelor asa cum le cunoastem noi astazi. Acestea sunt profilul plat, profilul cassetta, profilul cav (Carlo Maratta) si profilul recesiv (Bolection).

1. PROFILUL PLAT

Cel mai elementar profil de rama este cel plat ilustrat in fig. 1.


In acest tip de rama patru sipci de acelasi gabarit erau imbinate la 90 de grade, prin petrecere (engl. "lap/bridle/ joint"), vezi fig. 2, sau la 45 de grade (engl. "miter joint"), vezi fig 3.  Din punct de vedere al rezistentei fizice rama imbinata la 90 de grade, prin fasonarea si petrecerea laturilor una peste alta, este mult mai durabila decat imbinarea moderna si superficiala la 45 de grade, indiferent cum ar fi aceasta din urma ramforsata. In epoca ramelor construite din metraje acest din urma tip de imbinare a devenit imposibil de evitat. 
In acest tip de rama fibra si culoarea lemnului devin atributele importante ale ramei. Atunci cand lemnul este acoperit cu gesso (grundul acela alb aplicat direct pe suprafata lemnului in vederea auririi ulterioare), culoarea si diversele desene ori incizii sunt folosite pentru a infrumuseta sau asorta rama lucrarii de incadrat (fig. 4 - 8).



Fig 4. Rame cu profil plat (de Rosca's)















                                                                                                   Fig 5. Rame profil plat (de Holton)

Fig. 6. Reproducere Roscas de rama Klimt
             

Fig. 7,  rama cu profil plat (Rosca's)

Contrar asteptarilor, ramele plate ofera infinite posibilitati de exprimare si accomodare cu tabloul. Alegerea unei rame plate trebuie sa fie o alegere constienta, facuta in functie de caracteristicile lucrarii de inramat. Iata o stampa japoneza intr-o frumoasa rama plata iesita din mana lui Thomas Holton din San Francisco (Fig. 8)
                                                                         
                                                                             Fig. 8

Rama plata incepe sa se transforme in cu totul altceva atunci cand i se adauga relief, mai intai la colturi, apoi pe toata lungimea laturilor. Ramele plate cu blocuri paralelipipedice suprainaltate la colturi (Hicks frames) au fost popuare intr-o epoca rurala, ele fiind echivalentul rusticului american (fig. 9).  Astazi le intalnim frecvent incadrand oglinzi sau lucrari de arta pe hartie.
     Fig. 9  Ramele plane Hicks, cu blocuri masive din lemn aplicate la colturi (APF Frame Masters)

Ramele avand blocuri strunjite sau chiar sculptate la colturi, de obicei sub forma florala, sunt numite rame rosetta, ornamentul prezent la colturi fiind, evident, rozeta (fig. 10). Alfabetul ramelor a fost complet definit cu multe secole in urma si de atunci de-a lungul istoriei ramelor nimic nu s-a pierdut sau castigat, ci totul s-a transformat si reevaluat. Ne vom mai reintalni cu blocurile hicks si rozetele, cu alte ocazii, impreuna cu alte profile, din alte epoci si de pe alte meleaguri. 
             Fig. 10.   Detalii de rame Hicks si patru exemple de rozete, in stanga, rama rozeta in dreapta (Boston Art & Framing)

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro

---------------------------------------------------------------------------