marți, 29 septembrie 2015

SA INTELEGEM RAMELE (II) Profilul Cassetta.


2. PROFILUL CASSETTA

Acest profil (vezi fig. 11) este la baza o rama plata careia italienii prerenascentisti i-au adus doua adausuri sub forma unor baghete, una mai marunt si alta mai masiva, cea marunte fiind plasata la/pe marginea dinspre interiorul ramei iar cea mai robusta fiind fixata la/pe marginea dinspre exteriorul ramei. 
Fig. 11, schema profilului de rama Cassetta

Acest tip de rama a cunoscut un succes constant, neiesind din"moda" niciodata si fiind folosit intens pana in zilele noastre. Prin daltuirea si/sau pictarea ramei cassetta s-au obtinut numerase versiuni ale aceleasi rame cassetta. Toate ramele cassetta au o mica buza profilata la interior urmata de un panou orizontal, mai mult sau mai putin lat, si de un dom mai proeminent spre marginea exterioara. Faptul ca in unele variante aceste adausuri au fost profilate sau sculptate ori pictate diferit nu schimba tipul de rama.  In continuare va prezint niste fotografii cu rame cassetta. Veti remarca si dvs. ca toate au acelasi gen de arhitectura la baza.  
Fig. 12, rama cassetta Italia sec. XVI
In perioada renasterii ramele de acest gen aveau panoul negru, decorat cu ornamente sgraffittate reprezentand elemente vegetale sau grifoni stilizati. Adeseori panourile ramelor aveau inscriptii sgraffittate explicand tema tabloului si anul realizarii lui. Daca textul nu era destul de lung pentru a acoperi intregul perimetru, la partea inferioara panoul se continua cu ornamente scrafitate. Sgraffitto era tehnica prin care o suprafata aurita era pictata si apoi vopseaua era scrijelita cu un stylus, relevand  desenul in aur. 
Iata in continuare o rama cassetta spaniola din secolul XVII, de asemenea o reproducere APF. Remarcati caracterul ropust al ornamentatiei sculptate. Cand intalniti rame cu ornamentatia foarte viguros pronuntata sansele cele mai mari sunt ca ele sa fie spaniole sau de inspiratie spaniola. Dar ramele spaniole le vom prezenta cu alt prilej. 
Fig. 13, rama casseta spaniola sec XVII

Fig. 14, rama casseta ovala de autor (Rosca's)

Fig. 15, rama cassetta moderna
Fig. 16, Rama Art Deco cu profil cassetta inversat

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro

---------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu