duminică, 29 noiembrie 2015

RAMA VALOROASA SAU KITSCH INDUSTRIAL?


Am propus aceasta imagine cititorilor mei, pe pagina Rame Rosca's de pe Facebook (Detectivi de Dumineca), cu rugamintea de a stabili ei daca au in fata o rama valoroasa sau un kitsch, eu urmand sa premiez cu o rama fotografica Rosca's pe acela dintre ei care va fi propus cea mai consistenta si corecta analiza. 

Se zice ca o fotografie valoreaza 1000 de cuvinte si de aceasta data fotografia confirma zicala, ea dezvaluind multe celor familiarizati cu ramele. Ea mi-a fost trimisa, aparent din Italia, drept model/exemplu de rama rotunda ce ar fi trebuit produsa in atelierul Rosca's din Craiova. Daca aceasta rama ar fi una buna, la marimea de 90 cm diametrul interior, ea ar costa multe mii de euro. Nu am mai auzit nimic de la acel prezumtiv client dupa ce i-am raspuns ca rama respectiva este un kitsch care nu merita a fi reprodusa, ci mai degraba cautata si cumparata cu duzina, din China. Intamplarea asta mi-a dat insa ideea testarii ctitorilor mei, unii dintre ei dovedindu-se in trecut destul de abili si instruiti in disciplina ramelor de calitate.  Iata cum am ajuns la concluzia de mai sus.

In primul rand am incercat fara succes sa regasesc pe internet aceasta imagine realizata in interiorul unui atelier de inramari. Un atelier obisnuit care (1) atelier pare saracacios echipat chiar si pentru standardele romanesti. Am vazut prea multe ateliere de inramat cu produse si servicii de clasa pentru a nu recunoaste saracia de cunostinte si mijloace atunci cand o intalnesc. Panourile negre joase, mostrele de slaba calitate care atarna neglijent acolo, lavabilul alb de cantina muncitoreasca de pe pereti si snopul de baghete sprijinit, in picioare, la colt, chiar langa aceasta rama rotunda cu aspect exterior pretentios, reprezinta un prim indiciu ca rama asta nu poate fi valoroasa pe principiul ca locul este prea pauper pentru a gazdui, expune si vinde piese de mii de euro intr-un chip atat de neglijent. Pana si felul in care sunt fixate pe perete ramele ce se vad reflectate in oglinda imi intaresc aceasta impresie.

Exsita insa o sansa microscopica ca o rama valoroasa sa ajunga intamplator si neremarcata intr-un atelier oarecare de rame? Exista, dar numai in teorie, pentru ca in realitate nu pot accepta ca exista un ramar care nu ar recunoasca ceva vechi sau ceva deosebit de bine alcatuit de ceea ce face si vinde el in fiecare zi. Ramele de valoare sunt construite din alte materiale si in cu totul alt fel decat cele pe care le gasim in mod curent in comert si, asa cum un cioban va remarca un miel cu cinci picioare, e de presupus ca si ramarul va distinge o rama de valoare daca are sansa sa o intalneasca.  De dragul acuratetei  analizei vom continua insa prin a zice ca o rama (tondo) originala ar fi veche iar o reproducere de valoare ar reda inclusiv acele semne de vechime. Rama noastra (2) nu are marci de vechime, fiind uniform patinata, semn distinctiv de finisare mecanica. O rama antica este deteriorata in mod accidental, imbinarile sunt slabite si vizibile, curatirile repetate duc la stergerea aurului de pe proeminentele ramei, insectele si-au lasat si ele urmele, praful si funinginea s-a adaugat in straturi groase in crevasele ramei etc. O reproducere este, tehnic vorbind, un fals si deci trebuie sa arate aidoma.

O rama sculptata manual in maniera celei din fotografie este valoroasa din nastere si atunci nimeni nu-i reduce valoarea finisand-o cu vopsea de bronz sau acoperind-o cu imitatia de foita de aur (Schlagmetal). Rama aceasta (3) nu este finisata in foita autentica de aur, asa cum ar fi fost cazul daca rama era sculptata manual. Este in schimb impecabil (in sensul de uniform, fara gresala) finisata cu Schlagmetal si patinata mecanicist. Auritorul uman lucreaza cu fragmente de aur sau Shlagmetral pe care le fixeaza pe rama ca tiglele pe acoperis. Din avion nu mai zarim tiglele si nici marcile sau imperfectiunile auririi umane dar de la distanta de la care a fost realizata aceasta fotografie ambele ar fi extrem de usor vizibile. Pe de alta parte aurirea industriala se face cu schlagmetal rulat in suluri imense, de unde si lipsa semnelor de aurire manuala. Culoarea si patina ramei este un alt indiciu ca rama nu e acoperita cu aur, caci aurul nu oxideaza, nu cocleste si nu dezvolta o patina colorata asa cum se intampla cu toate celelalte metale. Rama aurita cu foita de aur este deosebit de luminoasa si "curata" chiar si dupa trecerea secolelor. 

O rama rotunda atat de mare si elaborata (4) este totusi un ghiveci stilistic desavarsit si dezgustator. Este precum cainele maidanez in care doar ochiul expertului mai recunoaste genele indepartate si teribil de amestecate ale tuturor raselor autohtone. 

Sunt patru ornamente distincte in aceasta rama . La o privire atenta constatam regularitatea lor de metronom si impecabila executie a fiecarei frunzulite sau perle. Sculptorului uman ii mai scapa dalta, defectele lemnului ii joaca feste, greselile de calculare a pasilor sunt comune iar improvizatiile la inchiderea circuitului sunt inevitabile. Privind rama aceasta (5) nu constatam erorile de calcul, de executie si de material inerente oricarui lucru executat manual. Forma rotunda a ramei complica lucrurile si face aceste erori inca si mai vizibile si numeroase. 

Marimea ornamentelor si natura detaliilor lor 6) nu tradeaza amprenta sculpturii in lemn (urma daltilor), ci pe cea a modelajului (in lut, plastilina, ghips si ceara)

(7) Ramele produse industrial, in cateva marimi standard, sunt folosite predilect pentru oglinzi si, deloc intamplator, rama noastra incadreaza chiar o oglinda!! Pana si aceea este una ieftina. 

Americanii au o zicere potrivita in aceasta imprejurare. "Daca arata ca o rata, umbla ca o rata, mananca si macane ca o rata, atunci inseamna ca e rata!!!" In concluzie, fara a mai fi nevoie sa ating sau sa intorc rama aceasta pe toate partile pot spune cu toata convingerea ca ne uitam la un kitsch produs si finisat industrial, o rama turnata din rasini sintetice. Cele sapte indicii de mai sus concura toate in aceasta directie. Nu am gasit nici macar un singur indiciu sugerand o alta concluzie. Daca ati gasi-o prin mall, pretul cu amanuntul al acestei rame s-ar situa in zona a 300 de euro cu oglinda, agatatoare si adus comercial cu tot. 
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * *      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                     
3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
                                                                                        
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu