duminică, 29 iulie 2012

Ramele vechi si noua lor viata.




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 




Ramele vechi nu sunt de aruncat. Unele dintre ele pot fi adevarate bijuterii istorice, avand valoare considerabila in ochii cunoscatorilor. Nici celelalte rame nu merita a fi aruncate la lada de gunoi, daca sunt inca destul de ferm incheiate pentru a sustine o oglinda sau o lucrare de arta.
O rama clasica veche (o "vechitura") arata impresionant in ambianta imaculata a bailor moderne. Departe de a fi respingator, contrastul nou-vechi, imaculat-uzat poate face loc unor emotii estetice adanci, oarecum incestuoase, asa cum o dovedeste si prima ilustratie de mai jos. Evident ca nu putem spune acelasi lucru despre oribilitatile chinezesti, din plastic poleit sau eloxat, care imita intr-o maniera vaga, stridenta si indepartata produsele originale iesite acum sute de ani din mainile mesterilor europeni, obiecte care, din nefericire, populeaza adesea recuzita magazinelor de cadouri sau amenajari interioare din Romania.

fig. 1

Au ajuns si pe meleagurile noastre sa fie apreciate interioarele in stil shabby ellegance. Cunosc destule cazuri in care romanii au cumparat din Italia si Franta mobilier de acest fel si alte cateva cazuri de cetateni care si-au decorat interioarele cu mobila noua ornata si vopsita in maniera specifica acestui stil (v. detaliu finisare in fig 2 si 3). Cunosc amanuntul acesta in chip nemijlocit deoarece unii dintre ei au apelat la mine sa le transform mobilierul in acest fel.

Fig. 2

Fig. 3

Ei bine, niste rame vechi si fara alta valoare daca sunt vopsite otova in alb ele capata o noua viata, o noua personalitate si un nou rost fiind deosebit de utile in decorarea interioarelor.  Ramele "albite" au o demnitate arhitecturala aparte, ele fiind niste obiecte distinse si elegante de sine statatoare, chiar si daca nu incadreaza oglinzi sau lucrari de arta, asa precum vedeti in imaginea nr. 4 de mai jos.
Fig. 4

Niste sertare vechi, ca de altfel orice obiect din lemn avand vechime sau doar alura unor obiecte vechi poat fi utilizate in decorarea incaperilor pregatite conform stilului de care ne ocupam. Niste obiecte ca cele din imaginile urmatoare incalzesc ambianta, o umanizeaza si polarizeaza atentia oricarui vizitatori asupra lor sau a zonei in care ele se gasesc. Vezi fig. 5, 6 si 7.

Fig. 5

 Fig. 6

Fig. 7
Chiar si o rama fotografica cu 4 deschideri, ca o fereastra, poate fi imaginata si folosita cu mult succes in astfel de interioare (v. fig. 8).
Fig. 8



---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------


Reproducerea integrala sau partiala a acestor articole este permisa cu acordul scris al d-lui Cornel Rosca.
Va multumim pentru intelegere. Adresa de contact este RameRoscas@aol.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu