* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
* Retineti ca exista TREI BLOGURI si UN WEB SITE "ROSCA'S"
* 3) Restaurari rame antice (specializat) * Retineti ca exista TREI BLOGURI si UN WEB SITE "ROSCA'S"
* 4) ROSCAS (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)
*
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
In vechime, majoritatea ramelor erau sculptate in lemn si acoperite cu foita de aur sau argint. Erau obiecte foarte pretioase si relativ rare. A doua jumatate a secolului al XVIII, daca nu ma insel, aduce insa descoperirea primei mase termoplastice, avand cateva proprietati fizice de-a dreptul miraculoase, care o faceau materia ideala pentru producerea lesnicioasa a ornamentatiilor pentru rame si chiar mai mult de-atat. Un amestec bine dozat de praf de creta, ca filler, clei animal, in rol de liant, uleiuri, apa si rasini, in chip de plastifianti, se comporta minunat: la cald parea o coca moale si docila care se plia in orice forma, retinandu-i in cele mai mici detalii contururile dupa racire, si ramanea elastica si flexibila pana la uscare. Prin uscare masa respectiva se rigidiza treptat, urmand a deveni, cateva zile mai tarziu, aproape la fel de dura precum piatra! Mai mult, masa respectiva era reversibila si trecea din starea de roca in cea de coca prin simpla redare a umiditatii si temperaturii initiale. Acest bonus minunat asigura masei un randament perfect caci orice rest, orice farama de masa putea fi imediat reciclata si refolosita, dupa nevoi, ori putea fi pstrata si folosita mai tarziu.
Primul material termo-plastic din istorie
Aceast material a deschis portile unei evolutii fulminante in istoria ramelor care, din obiectele rare si pretioase pe care doar regii, biserica si nobilimea si le puteau permite, comandandu-le din timp si platind pentru ele mult mai mult decat urmau sa coste tablourile ce vor fi fost ulterior comandate, au devenit accesibile ca pret unei burghezii aflata in plina dezvoltare si afirmare. Astfel au fost posibile ramele manufacturate in serii mici, in acelasi stil, dar de dimensiuni felurite, executate din baghete de lemn profilat, impodobite cu ornamente din ce in ce mai sofisticate si mai abundente, mult mai bogate, mai delicate si mai fin cizelate decat ar fi putut iesi vreodata de sub dalta sculptorului in lemn. De fapt asa se si disting dintr-o privire "ramele turnate" de cele sculptate.
Epoca ramelor produse industrial
Constructia ramelor a devenit mai putin o problema de talent si arta cat una tehnico-artizanala, de asamblare a unor parti din lemn profilat, de ornare si in final de aurire. Partea estetica fiind simpu si ieftin rezolvata, rameurii epocii respective s-au putut concentra asupra aspectelor tehnice, deloc putine sau neglijabile, sfidand prin solutiile gasite imaginatia, geometria si cumintenia ramelor de odinioara. Insa abia odata cu productia industriala a foliilor metalice extrem de subtiri, de grosimea zecimilor si sutimilor de milimetru, a devenit posibila metalizarea ramelor si a pieselor de mobilier la costuri cu adevarat mici si cu rezultate care furau ochiul si banii orisicui. Ornamentele presate in masa precum si metalizarea cu folii de aliaje metalice imitand satisfacator aurul si argintul au ingaduit industria ramelor asa cum am vazut-o cu totii evoluand ea in ultimul secol si jumatate. La randul ei, productia industriala a facut posibila scaderea drastica a preturilor ramelor. Ramele ieftine si reproducerile de arta la preturi mici au devenit atunci accesibile oricui avea destula educatie ca sa le admire si un gologan ca sa le cumpere; in zilele noastre copiile inramate ale unor tablouri celebre si alte nenumarate kitschuri, inramate si ele, pot fi obtinute la preturi care invita in chip irezistibil invazia prostului gust si explica partial disparitia dureroasa a artei inramate din vocabularul si imaginatia designerilor si decoratorilor de interioare.
Vremea Kitsch-ului
Intr-o lume invadata de kitsch oamenii obisnuiti se indeparteaza, de obicei revoltati, atunci cand aud cat de scumpa este arta sau cat de mult costa o rama adevarata, semn ca s-au invatat cu surogatele de prost gust, nu mai disting diferenta si nici nu le mai pasa de ea. Kitschul in arta si declinul meseriilor este reversul industrializarii si standardizarii instilate subtil in viata cotidiana, cu largul concurs al fiecaruia dintre noi, consumatorii, caci suntem "trendy" si influentabili atunci cand ne cumparam si mobilam casele, cand ne cumparam masinile, calculatoarele, telefoanele mobile sau vacantele. Traim intr-o lume care glorifica uniformizarea si amusineaza oportunitatile promotionale si preturile cele mai scazute, indiferenta la mijloacele folosite si consecintele pe termen mediu sau lung. Ne imbracam in haine produse in serii industriale si in marimi standardizate, cum ar fi small, medium, large si XL. Mancam surogatele unor produse naturale doar pentru ca sunt ieftine si aratoase, cam la fel cum am inrama un Grigorescu, Aman sau Pallady in rame facute din metraje chinezesti, la pravalia fast frame din coltul strazii.
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor. www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------
Reproducerea integrala sau partiala a acestor articole este permisa cu acordul scris al d-lui Cornel Rosca.
Va multumim pentru intelegere. Adresa de contact este RameRoscas@aol.com
Foarte adevarat! Unii dintre noi se nasc cu un simt artistic deosebit...dar esteticul se si invata. Inconjurati de kitsch, distingem greu cum e cu bunul gust.
RăspundețiȘtergereAm gasit multe articole interesante pentru mine pe blogul dvs. Am sa revin!
Ma bucur ca gasiti interesant si util blogul meu si va invit sa reveniti cat mai des pe aici. Ma surprinde ca pana si eu fac acest lucru :))) Recitesc postarile mai vechi si uneori le mai editez in lumina unor noi informatii sau descoperiri recente. Ba mai intervin pe text si sub presiunea indreptarii unor greseli gramaticale, ...accesibilitatea fiind unul din avantajele blogului asupra cartilor traditionale.
RăspundețiȘtergereSper ca va veti intalni si cu episodul urmator (4) din ciclul "Asa va place istoria ramelor?", episod pe care l-am postat recent. E inca proaspat si acolo e vorba depre ceva la fel de misterios si bulversant ca un roman de Agatha Christie. Ma rog, poate exagerez putin, dar cu siguranta asa par lucrurile din perspectiva celor care iubesc ramele la fel de mult ca si mine.
yurtdışı kargo
RăspundețiȘtergereresimli magnet
instagram takipçi satın al
yurtdışı kargo
sms onay
dijital kartvizit
dijital kartvizit
https://nobetci-eczane.org/
KX13