luni, 9 aprilie 2012

Ramele si rolul lor in decorarea incaperilor. Solutii de design interior. (Partea a II-a)




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                          
*                                                                                                                                            
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 




Va promisesem sa revin cu alte cateva idei de utilizare a tablourilor inramate (profesionist) la infrumusetarea si personalizarea interiorului dumneavoastra.  Prin tablouri nu inteleg neaparat lucrari de Grigorescu sau Luchian, ci orice lucrari de arta, orice lucrare avand valoare sentimentala, decorativa, si chiar documentara, asa cum e cazul fotografiilor sau decupajelor din ziare. Frumos inramate, aceste articole dobandesc brusc o importanta nebanuita in economia spatiilor locuite. Camera va fi inviorata de culorile tablourilor si isi va datora stralucirea, vibratia si optimismul geometriei grupajelor realizate cu ajutorul acestora.


Iata, de pilda, grupul celor sase lucrari de mai sus cata prestanta are in interiorul acesta modern, feminin si sumar mobilat, asa cum sunt multe dintre locuintele contemporanilor nostri. Remarcati felul subtil in care pernele de pe canapea continua ritmul cromatic si geometria descrisa de tablourile de deasupra lor. Tabloul mai stingher de pe sevalet aduce o nota de "dezordine" cautata si face intreaga ambianta si mai atragatoare. Luati tablourile din incapere si pernele acelea va vor parea picate din alt film. Indepartati si pernele si ceea ce veti obtine va fi chiar sala de asteptare a unui cabinet ginecologic. Intreaga scena s-a umanizat si a devenit "homy" gratie grupului aceluia de tablouri acompaniate de cele trei perne.  

In urmatoarele doua fotografii vom vedea cum un perete suprator  cicatrizat cu aparate electronice si intrerupatoare electrice este imblanzit cu ajutorul ramelor de aceeasi culoare alba ca si piesele de mascat.


In continuare avem alt exemplu, de data asta de arta liliputana, inramata in chip foarte curajos, in rame albe, culorile fiind aduse in incapere prin intermediul pass partout-urilor duble si extrem de generoase. Pasparturile astea totusi sfarsesc prin a te face curios sa descoperi despre ce este vorba, acolo, in centrul lor, iar faptul ca izbutesc sa atraga atat de eficient atentia privitorului spre minusculele imagini de acolo dovedesc meritele acestei idei de inramare, precum si faptul ca ea a fost elaborata in mintea un profesionist al bransei lui, nu in cea a unui fost postas recalificat rameur la locul de munca. 


Pana si niste simple desene sau gravuri scolaresti, precum cele din exemplul de mai jos, transforma in chip miraculos un dormitor mobilat in stil retro. Remarcati cum broderia de pe lenjeria patului precum si modelul plapumei se armonizeaza, la nivelul filigranului, cu ilustratiile inramate de pe perete. Atmosfera incaperii este calda, primitoare si linistitoare datorita in principal existentei si convietuirii armonioase dintre grupajul de tablouri si restul detaliilor din proximitate. 


Va mai amintiti acele fete de masa si servetele brodate, acele mileuri realizate de mainile buncicii? Iata cum, scoase de la naftalina si incredintate unor rameuri profesionisti, ele se pot transforma in elemente de decor foarte interesante si utile interioarelor contemporane. 

Ce ziceti despre cadrul rustic din imaginea de mai jos? Ei, parca alta faina se macina la moara! Eu unul sunt satul de mobilierul masiv, cioplit din barda, ars, baituit si prins in scoabe. Ma simt torturat de blidele si lingurile atarnate ostentativ pe pereti si pe tavane precum si de blana de urs si coarnele de cerb. Voi nu? Iata ca rusticul poate lua si alte infatisari decat cele din cliseele rudimentare si fortat neaose.


Camera copilului nu scapa nici ea de gandul inspirat al designerului care picteaza un copac miraculos sau un vrej de fasole, ca in povesti, de care va atarna monograme inramate, ca niste port bonheur, deasupra micutului. Copacul putea fi si unul genealogic, cu pozele inramate ale familiei. Eroii de poveste pot deveni la randul lor, in aceasi maniera, prieteni apropiati ai copilului, la varsta la care a fi bro cu motanul incaltat, si a adormi vegheat de Tom si Jerry ori Alba ca Zapada poate reprezenta tesatura celor mai frumoase clipe si durabile amintiri. Imaginile inramate fac in acest caz legatura intre lumea miraculoasa a povestilor si personajele familiei apropiate.
Vom continua si cu alte ocazii sa exemplificam prin imagini puzderia de resurse decorative legate de existenta tablourilor si fotografiilor inramate in casele noastre.



---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu