* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
* Retineti ca exista TREI BLOGURI si UN WEB SITE "ROSCA'S"
* 3) Restaurari rame antice (specializat) * Retineti ca exista TREI BLOGURI si UN WEB SITE "ROSCA'S"
* 4) ROSCAS (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)
*
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Intr-o lume eliberata de saracie si de complexele conformiste, inramatul imbraca adeseori forme neortodoxe reflectand starea de spirit a beneficiarului si deopotriva inteligenta, rafinamentul, umorul, respectiv posibilitatile tehnice ale autorului inramarilor respective.
Baer Charlton din Portland, Oregon, este un specimen rarisim de artist si rameur, un renascentist ratacit printre noi. In industria ramelor este cunoscut ca "the frame nerd". Istoria artei si ramelor, confectionarea ramelor si inramatul propriuzis sunt doar unele din competentele lui Baer, el fiind de asemenea autor de articole de specialitate pentru Decor si PFM, conferentiar la diverse congrese, targuri si intruniri de specialitate, fotograf, calator prin lume, precum si un sensibil prozator. Nu in ultimul rand Baer este un prieten de nadejde si un barbat inca atragator la varsta lui.
Baer [numele lui se pronunta ca si bear (urs)] este parintele urmatoarei serii de rame neconventionale. De fapt cu el voi incheia lista ramelor neortodoxe deoarece dupa Bron si mai ales Baer, orice as mai adauga ar fi redundant la acest subiect.
Pentru a-i intelege firea glumeata, iata mai jos doua auto-portrete parodie.
Remarcati in prima pictura un Baer bonom si amuzat el insusi de rolul de sfant pe care-l interpreteaza. Rama este lasata nu doar neterminata dar si incompleta, ca o portita de scapare (sau de reunificare cu cei cu care se aseamana). In continuare iata doua rame simbolice neobisnuit de frumoase si care intriga privitorul.
Toate ramele lui Baer sunt executate manual, folosind tehnici si tehnologii stravechi. Iata si o rama din categoria Arts and Crafts avand o paspartura din piele, gravata si aceasta tot manual.
Tot din categoria ramelor arts and crafts sunt si cele in care Baer a inramat diplomele de mai jos. Ramele sobre, din lemn de cires, cu imbinarile acelea savante cu nut si feder (engl. mortise and tennon), impun respect si incredere in aptitudinile unor avocati.
In urmatoarele doua sau trei cazuri inramarea unor diplome devine motiv de originalitate si amuzament. Iata in continuare diploma unui inginer electronist si a unui licentiat in arte, desi am fi tentati sa credem ca e vorba mai degraba de vreun instalator.
Remarcati trucul "apos" care face sa para ca apa circula prin conductele acelea si se scurge in bazinul care contine diploma propriu-zisa.
Documentele vechi au o demnitate a lor si a le inrama in rame obisnuite, vandute la metraj, ar fi o blasfemie. Remarcati va rog pasparturile folosite in cele doua rame de mai jos precum si frumusetea celor doua inele de agatat ramele pe perete. Aceste inele singure spun o intreaga poveste si fac din inramarile respective ceva imposibil de omis sau de criticat. Sunt curios unde a gasit Baer asemenea agatatori. Dar la cat de exigent il stiu nu m-ar mira sa aflu ca si le-a facut singur.Paspartura celui de al doilea exemplu este un "French mat", adica o paspartura frantuzeasca. Aceasta este o paspartura care foloseste linii si benzi desenate sau pictate pe suprafata ei pentru a o innobila si a crea iluzia unor pasparturi multiple. Documentele vechi, hartile, gravurile si desenele ingalbenite de timp (de fapt de razele ultra violete din lumina) au doar de beneficiat de pe urma pasparturilor frantuzesti a caror realizare este o arta in sine.
Iata in continuare si rama jubileu pe care Baer a conceput-o si realizat-o pentru aniversarea a 130 de ani de existenta neintrerupta a revistei Decor. Rama a fost conceputa si realizata in stilul epocii si serveste inramarii primului exemplar al revistei. Aceasta imagine a fost pe coperta Decor Magazine in vara anului trecut si povestea realizarii ei a facut subiectul unuia dintrte articolele din cuprinsul ei. Desi nu pare mare lucru la o privire superficiala, in calitate de cunoscator, va pot spune ca a imagina rame noi, originale si credibile in stilurile unor epoci trecute este un lucru foarte greu de infaptuit. E ca si cum ai incerca sa scrii versuri atat de bune si mestesugite incat lumea sa creada ca sunt in realitate niste texte rare din opera mai putin cunoscuta a lui Eminescu, de pilda. Suntem foarte putini constructori de rame in lume capabili a crea in matricea stilistica a unei epoci date, si Roscas SRL tocmai a dovedit recent aceste aptitudini rare atunci cand a construit doua impunatoare rame in stilul Art Nouveau pentru uzul Muzeului National de Arta al Romaniei.
Urmeaza inca trei rame interesante, rame neortodoxe prin sfidarea cliseelor stilistice consacrate si eliberarea fanteziei in momentul realizarii lor.
Pentru cei curiosi sa invete cate ceva despre modalitatile de inchidere a ramelor de genul acesta, Baer ne ofera imaginea instructiva de mai jos. Bineinteles ca aceasta ilustratie nu isi propune sa demonstreze toate procedeele posibile, ci doar cateva dintre ele in care sunt folosite diblurile si penele.
Ca orice artist autentic, prietenul meu Baer se amuza uneori strengareste si atunci rezulta cate o rama in genul scaunului de toaleta pe care-l puteti vedea mai jos.
Alteori copilul din sufletul artistului isi permite sa se joace cu lego-ul si, deloc paradoxal, din mainile lui rezulta tot o rama. Una ce ar face deliciul oricarui copil si ar aduce o pata de culoare in camera juniorului.
Iata si un tabernacol original care starneste zambetul cunoscatorilor.
Si pentru a incheia intr-o nota mai serioasa, iata si doua sau trei exemple de asa numite "shadow boxes" realizate de acelasi neobosit artist. Shadow boxes sunt rame absolut clasice si sobre pe alte meridiane, dar le listez ca fiind neortodoxe deoarece ele sunt virtual necunoscute in Romania, unde nu se obisnuieste inramarea unor obiecte cu valoare sentimentala, ci doar inramarea "artei serioase" semnata si datata de mana autorului.
Inchei aici subiectul ramelor neortodoxe multumindu-i lui Baer Charlton pentru amabilitatea de a-mi fi ingaduit cu placere sa ma folosesc de imaginile muncii lui pentru a ilustra pe blogul meu romanesc o anumita tematica in care el avea si are atat de mult de oferit.
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor. www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------
Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.
buna ziua as dori sa vad si eu mai multe modele dar vad ca nu intra pe site nu merge sau ...
RăspundețiȘtergereAm postat cam tot ce aveam in legatura cu ramele "neortodoxe" ale prietenului meu, Baer.
RăspundețiȘtergereDaca va intereseaza ramele mele (sunt ceva mai sobre), va invit sa vizitati siteul www.roscas.ro.
Uneori este atat de aglomerat cu vizitatori incat se inchide temporar (sau cel putin asa imi place mie sa cred). Insistati ca veti avea succes.