vineri, 8 aprilie 2011

Cum se nasc ramele ROSCA'S (prima parte)




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                           
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 


Ramele ROSCA'S se nasc intr-un mod complet diferit fata de cum stiti ca stau lucrurile in celelalte ateliere de rame si inramari din Romania.

Intr-un atelier de rame obisnuit clientul intra cu tabloul in mana si, ajutat de expertul locului, alege un model de rama si inramare dintre cele cateva zeci sau poate sute de alternative existente. In functie de alegerea facuta, produsul final este mai mult sau mai putin scump si de obicei reflecta gradul de satisfactie si de durabilitate al lucrarii caci, sa nu ne amagim, nu puteti plati ca pentru o rama din plastic si primi in schimb una din lemn, dupa cum nu puteti plati pretul unei rame confectionate din baghete prefinisate, produse industrial, si astepta sa plecati de acolo cu o rama de calitate muzeala, sculptata manual in lemn ales si pregatit timp de trei ani de zile. Asa se face ca din atelierele obisnuite de rame clientul va pleaca intotdeauna cu cea mai buna potriveala posibila pentru tabloul lui, cam la fel cum, daca ar vrea sa se imbrace si n-ar avea la indemana decat un magazin de confectii, ar pleca de acolo cu pantalonii si sacoul care sa-l cuprinda, nu neaparat cu cele mai potrivite culori, materiale si croiuri care sa-l avantajeze si sa-l deosebeasca de restul lumii.

Clientii mei nu cauta si nici nu afla in atelierul meu solutii prefabricate. De fapt ei raman putin confuzionati si apoi poate chiar intimidati afland ca noi nici nu avem baghete cu preturi prestabilite, la metru, de unde sa aleaga eventual ceva mai mult sau mai putin potrivit lucrarii de inramat, si ca ramele lor, oricare vor fi aceseta, dormiteaza inca intr-o stiva de lemn de tei, asteptand sa devina alegerea perfecta pentru fiecare caz in parte. Mostrarul impresionant din show room-ul firmei ROSCA'S nu constrange, ci doar inspira clientii in alegerea unor rame unice servind impecabil lucrarile urmand a fi inramate. Intr-adevar, daca tot nu avem solutii de gata si rama este inca sub forma de cherestea, de ce n-am construi rama ideala pentru tabloul sau bugetul acordat inramarii respective. Si atunci eliberam imaginatia si bunul gust, eruditia si talentul lasand sa determine ele atat stilul cat si forma, gabaritul si finisarea fiecarei rame in parte. Cu alte cuvinte, daca o mostra anume ar arata perfect in jurul unei lucrari, dar cu conditia sa fie ovala si cu profilul mai lat, eventual cu un alt finish, vom produce exact acea rama, fara nici o scuza de felul "asta nu se poate" sau "aveti de ales doar dintre mostrele existente". Mai mult, daca niciuna dintre mostrele existente nu se pliaza exigentelor clientului, lucram impreuna cu el, schimband sugestii, pana cand stabilim exact ce anume si-ar dori. Daca clientul nostru este capabil sa povesteasca sau sa deseneze exact ceea ce-si doreste, noi suntem capabili sa producem acea rama. In mintea mea asta se cheama inramare la comanda si exact asa  functioneaza manufactura ROSCA'S, indiferent daca clientul ei este american, roman sau patagonez.

Pretul lucrarii se poate stabili cu exactitate abia dupa ce stim exact ceea ce se doreste de la noi. Nu oferim preturi medii sau ponderate pentru ca una si aceeasi rama poate costa diferit in functie de gabarit, de finisare si chiar de graba cu care este de dorit a fi livrata, prin FanCurier (in Romania), direct in mana clientului. De fapt cine se intreaba mai intai cat costa rama, aproape sigur nu este clientul nostru caci, la natura serviciilor de care va beneficia, pretul ramei este un aspect frivol si aproape derizoriu. Sunt ramele ROSCA'S scumpe? Desigur ca puteti paria si ultimul leu pe lucrul asta. Dar nici chiar atat de scumpe incat producatorii sau colectionarii de arta adevarata sa nu si le poata permite daca isi respecta cu adevarat arta sau colectiile. In plus, am invatat in America ceva: unde exista o dorinta puternica se gaseste intotdeauna si o cale de a o satisface. Mai mult, aceeasi intelepciune practica americana m-a invatat ca exista multiple feluri in care o placinta poate fi feliata, iar eu sunt sensibil la fiecare caz in parte. Au fost situatii cand am schimbat cu artistii rame contra tablouri, dupa cum au fost si cazuri cand am executat rame aproape gratuit, din pura admiratie, de exemplu, pentru pasiunea acelui tanar, simplu vulcanizator din Craiova, care m-a impresionat sa descopar ca, din banii sai cu greu castigati, cumpara de la Fondul Plastic produsele artistice ale unor pictori locali.


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------




Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu