* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
* Retineti ca exista TREI BLOGURI si UN WEB SITE "ROSCA'S"
* 3) Restaurari rame antice (specializat) * Retineti ca exista TREI BLOGURI si UN WEB SITE "ROSCA'S"
* 4) ROSCAS (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)
*
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Rame fotografice finisate in aur alb de 12K sau argint
Dupa cum aceeasi casa poate lua diverse infatisari, in functie de felul in care o finisam, acelasi design de rama poate capata si el aspecte diferite dupa cum ii alegem finisarea, respectiv culoarea, textura, patina etc. Din punctul acesta de vedere, toate ramele pe care le-ati admirat in aur pot fi realizate si pe alte culori, in argint sau gesso sculptat. Pentru edificare va postez mai jos imaginea aceluiasi design de rama in diverse finisari. Astfel, prima rama din stanga este finisata in gesso sculptat si pictat, urmatoarea in argint, succedata de alte doua in aur si iarasi una in argint.
In cele ce urmeaza va voi prezenta imagini de rame fotografice finisate in aur alb sau argint. Diferenta dintre cele doua este aceea ca aurul alb are 50% argint si 50% aur in compozitia sa si de aceea culoarea lui este de un alb cald, putin galbui, pe cand culoarea argintului este mult mai rece. Voi fi mai zgarcit cu descrierile, incercand sa nu va plictisesc cu detalii redundante sau usor de surprins si inteles daca faceti clik pe poze si inspectati imaginile in detaliu.
In acest grup de patru rame finisate curat, fara patina sau alte artificii tehnice, vedeti cu claritate diferenta de culoare dintre cele doua rame de aur alb, aflate in interior, si cele finisate pe argint, aflate pe margini. In acest gen de finisare designul ramei este realizat prin incizare in gesso, urmat de lustruirea elementelor ornamentale cu ajutorul coltului de lup.
Poate ca acum ar fi vremea sa va spulber imaginea de Rambo pe care mi-o atribuiti, crezand ca eu prind lupul din padure si-i smulg coltii pentru a-mi incropi sculele necesare castigarii existentei. V-am spus ca am avut opt caini in incinta atelierului, dar mai am doar sase...? Doamne fereste sa credeti ca le-as face vreun rau! ma joc insa in chip sadic cu emotiile dumneavoastra. Revenind, condeiul cu colt de lup, asa cum ii spuneau vechii iconari romani instrumentului cu care ei scliviseau (lustruiau) aurul, a fost demult inlocuit cu un instrument cu coada din lemn avand la varf o piatra de agat slefuita in forma coltului de lup. De fapt lista acestor agate este foarte lunga, ele putand avea forme felurite, in functie de utilizarile lor specifice in munca auritorului. Iata mai jos cum se prezinta astazi condeiele cu pricina. Nu stiu cum ar trebui sa le zica pe romaneste, dar in engleza ele se numesc "burnisher" si asta s-ar traduce prin "lustruitorul".
Hai sa privim in continuare spre alte exemple de rame fara rival in lume. Sau poate doriti mai intai sa vedeti cum se prezinta spatele si ambalajul acestor rame, asa-i? Priviti atunci aici.
Si acum urmeaza o rafala de imagini pe care vi le postez fara niciun alt comentariu. Daca aveti intrebari, poftiti de scrieti mai jos sau, in particular, pe adresa mea de email la: rameroscas@aol.com.
De urat as mai ura, dar ma tem ca s-a 'nsera. Mai bine ma opresc aici, inainte de a-mi tortura pana la adormire toti cititorii. Va asigur insa ca mi-e greu sa aleg pentru exemplificare doar cateva imagini din totalul celor acumulate in aproape doua decenii de existenta a firmei mele. Sper ca si colectia de rame fotografice finisate in aur alb sau argint v-a convins sa reveniti pe acest blog si sa fiti mai pretentiosi data viitoare cand cautati darul potrivit. Pana atunci, un ultim cuvant de averizare: Ca si in cazul suratelor lor finisate in aur, ramele de acest gen sunt foarte sensibile la apa si umezeala, ceea ce inseamna ca le puteti usor ruina suprafata prin udare si atingere/frecare in aceasta stare. Mai mult, ramele din argint si/sau aur alb vor oxida in timp, innegrindu-se, daca nu sunt protejate cu un lac transparent special. Prin subtierea sau indepartarea acelui strat, in incercarea dvs. de a curata rama cu agenti domestici de curatire, expuneti ramele argintate riscului iminent de innegrire. Retineti, va rog, ca ramele de calitate muzeala nu se curata decat prin deprafuire cu o carpa moale si uscata, nu se ating in chip inutil si mai ales nu se curata niciodata prin metode umede. Daca, accidental, au fost udate se vor lasa sa se usuce in chip natural, fara a mai fi atinse.
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor. www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------
Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.
Bună să vă fie dimineața Domnule Roșca(și viața toată!)
RăspundețiȘtergereVă mulțumesc din suflet pentru că existați, pentru ce mi-ați dăruit întâlnindu-vă prin site-ul dumneavoastră, pentru căldura, lumina, încântarea pe care o trăim privind fiecare ramă pe care ați creat-o.
Sunt o bunică (acum) care am descoperit că am dreptul să mă apropii (ca fluturele de lampă) de frumos la 60 de ani datorită unui om de peste 80 de la celălalt capăt al lumii(Denis Clark oferă on line lecții de pictură pentru oarecine). Acum urmez cursul de iconografie la Scoala de Artă (este extrem de frugal) și căutam ceva documentare despre înrămare.
Nu-mi vine să cred că v-am descoperit și mă întorc iar și iar ... ca marea albastră către mal să mă hrănesc cu postările Dumneavoastră. Să ne trăiți mult și bine.
Tot respectul și admirația mea.
Sunt flatat de atentia si pretuirea dvs. Ma bucuer sa descopar ca randurile mele nu sunt doar un exercitiu steril si ca unii cititori le gasesc folositoare.
RăspundețiȘtergere