luni, 21 noiembrie 2011

Despre ramele de epoca si valoarea lor. Ramele Aman si ramele Grigorescu.




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                          
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 



Scurta introducere

Lucrarile de arta si cele artizanale isi sporesc valoarea odata cu scurgerea timpului iar lumea ramelor nu se sustrage nici ea acestei reguli generale. Totusi, valoarea pe piata a doua rame de aproximativ aceeasi marime si gabarit, avand aproximativ aceeasi varsta, poate diferi dramatic de la un caz la altul. Concret, ramele produse in serii comerciale, ramele turnate, ramele Blondel (gulasul acela kitschos de cea mai pura speta) vor continua sa reprezinte o valoare derizorie si dupa trecerea timpului deoarece ele au fost de la bun inceput atat de ieftine si nepretentioase incat multime de oameni si le-au cumparat, decorand peretii cu ele. Prin urmare ele se gasesc din abundenta pe piata locala de vechituri. Cand in lume vor mai fi ramas doar cateva duzini de asemenea rame, abia atunci vor avea probabil si ele o valoare de luat in seama, si asta in ciuda laturii lor estetice mai mult decat dubioase.

In orice perioada au existat, mai mult sau mai putin ascunse marelui public, un manunchi firav de "case, sau familii de rameuri". Unele dintre aceste "case" rezista, la Paris de pilda, in proprietatea aceleasi familii si la aceeasi adresa, de peste 100-150 de ani. Azi au ramas prea putine astfel de manufacturi in lume, ele putand fi numarate pe degetele unei singure maini in tari precum Italia, Franta, Spania, Olanda sau Anglia, altminteri "mari puteri istorice" in domeniul artelor si, evident, al ramelor. (In paranteza fie zis, trebuie sa subliniez ca ROSCA'S este echivalentul romanesc al elitei mondiale in domeniul ramelor si ca, din pacate, suntem si prima manufactura de acest fel in istoria culturii romane.). In asemenea manufacturi au fost create ramele "stil", adica ramele cunoscute printre expertii si istoricii artei ca reprezentand o perioada, o scoala, o tara sau un pictor anume. Unele dintre ramele create aici si-au dobandit un nume propriu, de exemplu, Ludovic al XIV, Ludovic al XV-lea, Regence, Gotic, Baroc, Rococo, Neoclasic, Victorian, Venetian, Florentin, Imperial, Colonial, Federal, Art Nouveau sau Art Deco. La randul lor, scolile de arta au promovat nu doar curente si confrerii artistice, dar si genuri de rame pe care cei din scoala respectiva le utilizau cu precadere, de exemplu Scoala Flamanda, Barbizon, Hudson River, Arts and Crafts, East Lake, Adirondack etc.
Daca la inceput realizatorii de rame isi insuseau un rol obscur, si numele lor nu era retinut de public, pe la sfarsitul secolului al XIX-lea artistii incep sa se implice mult mai activ in alegerea ramelor si chiar deseneaza si comanda sau produc ei insisi rame de o conceptie proprie, rame care ajung sa le poarte numele: Mondrian, Whistler, Prendergast etc. Retineti insa ca exista standarde si criterii foarte exacte care descriu si clasifica ramele "pur sange".

Romania si piata de rame

Romania, din pacate, nu a avut asemenea manufacturi savante de rame si nici nu si-a legat numele de un stil anume. Ramele de adevarata valoare aflate in colectiile si muzeele romanesti provin toate din tarile vest-europene de mare traditie. Artistii plastici cu care ne mandrim, precum Aman si Grigorecu, isi inramau lucrarile in rame stil neoclasic si Barbizon fabricate in Franta. Aman a folosit atat de frecvent rama neoclasica franceza incat la noi rama respectiva a ajuns sa-i poarte numele. Iata cum se prezinta aceasta rama, mai jos.

 fig. 1             Rama neoclasica (Aman)

Una din cele trei rame preferate de Grigorescu a ajuns si ea sa fie cunoscuta ca "rama Grigorescu" (vezi fig. 2), dar el a mai folosit si rame Barbizon si chiar rame... Aman.

Cu permisiunea MNAR

                                              fig. 2                     Rama Grigorescu

Cu permisiunea MNAR

                                           fig. 3                                Rama Barbizon

Cu permisiunea MNAR

Aceste trei imagini sunt edificatoare in ceea ce priveste cele mai bune si cunoscute trei rame de valoare intalnite in Romania.

Rama Aman, neoclasica, a fost o rama extrem de populara in a doua jumatate a secolului XIX fiind intalnita din Rusia si pana in Australia, cu trasaturi aproape neschimbate. O astfel de rama originala este aurita cu foita autentica de aur de 23 sau 23,75 karate si, pentru informatia dvs, in SUA anilor 1995-96 o asemnea rama cu dimensiunile exterioare de aproximativ 50 x 60 cm se vindea "as is", adica goala si nerestaurata inca, cu peste 11.000 de dolari. Astazi pretul acesta pare unul de chilipir. Trebuie insa spus ca pe piata romaneasca nu puteti spera sa vindeti o asemenea rama originala cu pretul unei masini, preturile romanesti fiind inca debile atat in domeniul artei cat si in cel ar ramelor. Daca la marimea si puterea pietei mai adaugam si prejudecatile comerciantilor si colectionarilor (investitorilor) de arta, treaba devine de-a dreptul jenanta. Astfel truditorii de pe taramul gold-artei romanesti considera ca rama nu trebuie sa depaseasca 10% din pretul platit pentru tabloul de inramat. In felul acesta, daca pretul tabloului este unul mincinos, sau daca tabloul a fost obtinut prin donatie, o rama buna, de calitate muzeala, devine o cheltuiala inutila, prohibitiv de scumpa.

Evident ca in Romania se gasesc destule rame de valoare, importate, dar ma indoiesc ca ele mai pot fi depistate prin pietele de vechituri, asa cum spera unii dintre vanatorii de antichitati. Totusi, nu disperati. Chiar in muzeele romanesti sunt destule rame bune care trec drept "oarecare", ascunse fiind  sub fardul gros al vopselelor de bronz vechi de zeci de ani. Cand va gasiti in fata unei rame pe care o suspectati ca fiind valoroasa, incercati sa-i curatati un colt si sa verificati daca a fost sau nu aurita initial cu foita de aur. O rama bastard, o rama facuta pe genunchi, in atelierul unui carpaci, nu va avea nici o sansa sa fi fost aurita in foita adevarata de aur. Aurirea in sine va garanteaza ca va aflati in fata unei rame rare si valoroase. Ramane sa distingeti intre foita adevarata de aur si imitatia ei si pentru asta e util sa retineti ca, spre deosebire de aur, imitatia cocleste, oxideaza si este atacata (innegrita) de acizi si alte substante continand sulf.

Ca o anecdota, va mai spun ca ramele neoclasice (Aman) fusesera initial foarte populare si raspandite in America de Nord. Existau toate conditiile ca aceasta rama sa devina o antichitate relativ ieftina datorita abundentei exemplarelor care ar fi supravietuit. A fost insa "vanata" cu salbaticie pentru aurul depus pe ele. Mii de rame au fost arse cu unicul scop de a recupera cele cateva grame bune de aur pe care le contine orice rama din aceasta clasa. Astfel populatia nord-americana de rame neoclasice a scazut dramatic si asta se reflecta in preturile ridicate platite astazi pentru asemenea rame. De altfel, daca ma gandesc bine, as putea sa va mai furnizez o informatie suplimentara, din dorinta de a va ajuta sa va creionati mai bine niste idei si rapoarte clare din teritoriul ramelor de adevarata valoare. Astfel, nu veti fi surprinsi sa aflati ca o rama antica originala e mult, mult mai scumpa decat o reproducere de mare acuratete a aceleasi rame ( a propos, o restaurare poate fi mai scumpa decat o reproducere). Una e o antichitate, originala, cealalta este abia o reproducere. Va voi uimi insa spunandu-va ca recent, Eli Wilner din New York, a terminat de executat, la comanda, dupa planurile originale ale arhitectilor, copia (deci reproducerea) unei rame celebre, disparuta in urma cu mai bine de un secol. Rama originala incadra lucrarea din 1851 a germanului Emanuel Gothlieb Leutzer, tabloul intitulat "George Washington traverseaza raul Delaware" (realizat la 1851, in Germania), opera aflata, din 1894, in patrimoniul Muzeului Metropolitan din New York. O echipa de 14 oameni a lucrat aproape doi ani la acest proiect, la aurirea caruia s-au consumat 8,5 livre de aur (peste 4 kg aur). Cu ai sai 12 x 21 picioare amplitudine, pretul aceastei REPRODUCERI de rama antica era initial estimat sa depaseasca cu putin suma de 500.000 de dollari. In 2011 pretul final ajunsese la 850.000 de dolari. Din pacate nu am gasit inca o imagine a tabloului inramat in noua sa rama, dar cam asa arata tabloul... Atacul de la Smardan in varianta americana


In concluzie, exista fotbal in Rai, dar si bani in comertul cu arta si rame antice, chiar aici, pe pamant. ;)))


................................................................................................................................................................................................................
PS: Au mai tecut niste zile si de data asta norocul a fost de partea mea. Cu permisiunea si incurajarea personala a d-lui Eli Wilner, luati de va minunati de aici.Washington Crossing the Delaware
Pentru cei curiosi postam si niste detalii. Retineti ca rama are 21 picioare lungime, adica 6,4 metri.
Washington Crossing the Delaware

Washington Crossing the Delaware


Un pic prea famboyanta pentru gusturile noastre actuale, aceasta lucrare este copia fidela a ramei originale si atrage asupra picturii aura si grandoare pe care autorul si le-a dorit in legatura cu tabloul si subiectul acestuia. In imprejurarile imortalizate in acest tablou George Washington trimitea lumii vestea victoriei de la Trenton asupra englezilor, in 1776, printr-o scrisoare care incepea cam asa: "Atunci cand doar speranta si virtutea mai supravietuiau frigului iernii, ..." Wow, cata poezie in limbajul unui politician! Mai mult chiar, al unui militar de cariera!!



---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------




Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.


duminică, 6 noiembrie 2011

Rame si inramari neobisnuite. Reactiile clientilor.




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                           
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 



Dupa un numar de emailuri schimbate cu clientul din Houston, TX, comanda acestuia se materializeaza si putem purcede la treaba. E vorba de patru rame cu un contur imperial sofisticat, fiecare in parte avand o forma usor diferita, asa cum  erau si cele patru vechi panouri pictate, salvate dintr-o casa demolata, undeva in Texas.
Pentru fiecare panou in parte clientul a trasat conturul pe hartie groasa si a expediat prin FedEx, la Craiova, toate cele patru sabloane astfel rezultate, noi trebuind sa construim ramele care sa le corespunda perfect.
Prin conturul lor complicat realizarea acestor rame a ridicat unele probleme tehnice cu care nu va voi plictisi. Va va fi probabil suficient sa vedeti imaginile de mai jos pentru a intelege ca nu vorbim de niste rame obisnuite si ca asa ceva pretinde oarece experienta in domeniu.

Evident ca ramele au fost finisate si patinate in asa fel incat sa corespunda ca aspect cu varsta tablourilor pe care urmeaza sa le incadreze.

Motivul pentru care comit aceasta noua postare este unul dublu. Nu mi se intampla des sa primesc imagini ale tablourilor incadrate in ramele care mi se comanda de la mii de kilometri distanta, si cu atat mai putin ca acestea sa fie luate chiar in casa clientului definitiv, asa cum a fost cazul cu aceste patru rame. Este o incantare sa vezi cat de elegante si pretioase apar lucrurile iesite din mana ta atunci cand ajung in posesia proprietarului lor adevarat. Iata mai jos doua astfel de imagini.

Al doilea motiv pentru care comit postarea aceasta sunt randurile de multumire pe care cel mai respectat rameur din Houston mi le trimite, in semn de pretuire si apreciere a produselor mele

"Dear Cornel,
The frames were so beautiful and the client was very, very happy.
She also appreciated the photo frame you sent.
Thank you for your excellent attention to every detail. I am proud to represent your frames.
Sincerely,
Sarah"

 Va marturisesc ca, in ceea ce ma priveste, multumirea si recunostinta clientului reprezinta jumatate din pretul ramei si cea mai frumoasa rasplata pentru munca mea si a oamenilor mei. Va sfatuiesc pe cei mai tineri dintre voi, cei care mai puteti fi influentati prin puterea exemplelor, sa nu va lasati niciodata tentati de pagubosul "merge si asa". Munca impecabil facuta sfarseste intotdeauna prin a fi remarcata, pretuita si rasplatita intr-un fel sau altul.  

Un alt exemplu care demonstreaza natura si calitatea serviciilor ROSCA'S il reprezinta si cazul urmator. Pe scurt, lucrurile au stat cam asa. Intr-una din zilele trecute a sunat telefonul direct de America, semn ca ar putea fi vorba despre o noua comanda. In paranteza fie spus, acest telefon este de fapt o linie telefonica VOIP prin care clientii din America, formand un numar de telefon cu prefix de Pennsylvania, ma apeleaza direct in Romania fara a banui ca suna de fapt in Europa, mult dupa miezul noptii. Pentru a nu pierde contactul cu clientii romani, atunci cand sunt in America, si acestia au la dispozitie trei numere de telefon romanesti la care, platind pretul unor convorbiri locale, ei ma pot apela in Pennsylvanya. Revenind, la capatul telefonului era o doamna disperata sa comande o rama pe care nu i-o facea nimeni in America. Avea drept model poza unei rame fotografice pe care o dorea reprodusa la o dimensiune mai mare. Modelul din fotografia primita era o rama mai lata cu motive celtice sculptate in lemn, avand finisarea simpla: lemn natur baituit, lacuit si ceruit. Imaginea de mai jos este usor deformata de perspectiva. Oricat de interesanta arata deformata de unghiul din care a fost fotografiata, rama asta are colturile la fel de mari si situate la acelasi nivel pentru ca altfel ar sta stramb sau s-ar rasturna atunci cand ar fi asezata pe masa sau o policioara. 
Din cate am inteles, aceasta rama fotografica putea fi cumparata din Irlanda in doua sau trei dimensiuni standard si nu putea fi produsa la comanda in alte dimensiuni decat cele fotografice. Dorindu-si foarte tare aceasta rama si neavand de ales, americanca era bucuroasa ca a gasit pe cineva tocmai in Romania dispus sa i-o reproduca. La ora la care scriu aceste randuri clienta inca nu stie ca rama ei e gata de livrare si ca arata astfel

Ca rama fotografica ea arata mai robusta si cred ca lucrul asta era in avantajul ei. Ca rama de o cu totul alta dimensiune decat cea fotografica, am facut-o sa arate ceva mai supla si mai delicata. Poate am gresit procedand astfel. Din pacate nu sunt irlandez si nu sunt familiarizat cu "greutatea" motivelor celtice. Ca roman, eu tind sa le redau intr-o maniera mai delicata, mai fina, dar ma tem ca masivitatea ornamentelor este de fapt o marca a celticului. Nu am pe cine intreba si oricum acum este prea tarziu sa mai indrept ceva. De acum si pana voi auzi de la clienta mea ca totul e in regula, voi trai cu indoiala si regretul de a nu fi facut rama asta sa arate mai masiva, mai barbateasca. Voi ce credeti?
............................................................
Au trecut doua saptamani si revin cu o precizare. Rama a ajuns intre timp in Atlanta, in casa celei care mi-a comandat-o. Marilyn, care-mi spunea intr-o alta misiva ca avusese un bunic ce se tragea din Ploesti, a tinut sa-mi multumeasca prin urmatoarele cuvinte. Urmeaza un copy-paste din emailul pe care mi l-a trimis. M-a miscat gestul ei de a-mi multumi si in romaneste, la sfarsit. Traducatorul Google i-a fost de mare ajutor in acest caz.


Hello Comel
I found the box when I came home from work today. The frame is absolutely beautiful. I couldn't have wished for better. You did a wonderful job considering you were working from a picture. Thank you so, so much. The painting fits in there perfectly. You made me a very happy woman. I am so glad I found you and I do think it was Brooks and Black that recommended you because they couldn't do it.
I know the recipient of the painting will love it just as much as I do.
Vã mulþumesc, mulþumesc, mulþumesc.
Marilyn*





---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

                                              
Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.





luni, 19 septembrie 2011

Surpriza din mansarda




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                           
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
Va mai amintiti, din copilarie, emotiile pe care le incercam cu totii atunci cand ne strecuram pe usa podului unei case din vecini? Aflam acolo un univers fabulos prin bogatia surprizelor ferecate in cuferele si valizele unor stapani incerti, printre paginile cartilor si revisteore vechi legate teancuri-teancuri cu sfoara, ori in cutiile cu scrisori si fotografii din care ne zambeau persoinaje demult plecate pe lumea cealalta...

Exista in Craiova o mansarda incarcata, cred eu, cu emotii similare si care coplesesc vizitatorul adult neprevenit. Locului aceluia eu ii spun "show room-ul firmei mele" si doar o mana de norocosi au nimerit drumul ce duce spre el. Este un loc izolat in spatiu si timp, un loc vorbind despre lucruri pe care le credeati demult disparute, daca chiar ati crezut ca asa ceva ar fi putut exista vreodata si in Romania. Patrunsi in acel spatiu sunteti pe data invaluiti de o lumina veche, aurie, iar urechile deslusesc dupa o vreme tanguirile vatuite ale unor melodii grecesti indemnand la ragaz si visare. Asezat pe canapeaua sau fotoliile din acea incapere vizitatorul se reculege, isi aduna puterile si isi recapata curajul in fata unei cesti aburinde cu cafea Tasters' Choice, a unui pahar de vin alb si a unui pahar cu apa minerala. Dulceata din petale de trandafiri si serbetul mai lipsesc pentru ca senzatia de intoarcere in timp sa fie totala. Conversatia se leaga usor pentru ca ambianta aceea estompeaza notiunea timpului iar emotiile si amintirile sunt starnite prin contururile, textura sau stralucirea fiecarui obiect in parte, fiecare avand obarsia si istoria lui. Dar toate istoriile acelea luate impreuna nu se compara in frumusete, inedit si intensitate cu istoria aparitiei si functionarii manufacturii ROSCA'S, istoria acesteia purtandu-ne pe doua continente si tragandu-si seva din adancul a trei decenii de viata dedicata la propriu slujirii artei.

Ar mai fi multe de spus, dar prefer sa nu divaghez si sa revin la surprizele pandind in dosul usii mansardei mele din Craiova. Si ce cale mai facila de a relata despre acea ambianta am putea gasi daca nu cea a imaginilor fotografice? Mansarda a fost transformata in show room cu mai putin de doi ani in urma, adica atunci cand am decis sa oferim si pe piata din Romania rame de calitatea celor produse pana atunci, in manufactura ROSCA'S, doar pentru o clientela americana foarte sofisticata. Spatiul dedicat show room-ului s-a largit si s-a imbogatit in acest rastimp asa va continua s-o faca si pe viitor.

Am selectionat un numar limitat de imagini generale care descriu cam cum se prezinta lucrurile "acolo sus" in prezent. Dupa cum vedeti, drumul pana la mansarda va e presarat cu flori.


Oricat de ciudat ar parea, la parterul ei cladirea aceasta adaposteste probabil unul dintre cele mai capabile, dotate si autonome ateliere pentru productia de modele si articole unicat din lemn, la niste standarde si in conditiide lucru greu de egalat. Conditiile de munca, dotarea superioara si calitatea profesionala a unei echipe de "veterani" (in care cel mai vechi angajat tocmai a implinit 18 ani de cand s-a angajat la aceasta firma) sunt ingredientele calitatii produselor noastre.





Prefirate printre mostrele de rame si tablourile inramate se afla si niste mici elemente de signalistica in care suntem pionieri pe piata romaneasca. Ma refer la firmele 3D pictate si aurite precum si la placile personalizate cu adresa si numarul de casa, asa cum pot fi ele intalnite in toata lumea anglosaxona. 






Intr-un colt al acestei superbe incaperi mi-am amenajat un mic birou  si va dau voie sa ma invidiati pentru privilegiul de a lucra inconjurat de atatea frumuseti. Si nici nu v-am aratat inca totul...


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------




Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.


joi, 15 septembrie 2011

Dramatica schimbare la fata a tablourilor dupa inramare




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                   
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  


(pictura si rama de Robert (Bob) Kulicke, parintele ramelor metalice si a ramelor float)

Rolul ramelor pe langa tablourile pe care le incadreaza este unul mai complex. Primul si cel mai putin spectaculos rol este cel protector, ramele ferind tablourile in fata primejdiei de a fi lovite accidental, de a fi atacate de insecte, umiditate, radiatii UV, praf sau alte noxe. Al doilea rol este unul estetic, ramele facilitand contopirea sau, dimpotriva, izolarea a doua universuri paralele.

In mod traditional, rama este un accesoriu ornamental indispensabil care a imbracat vesminte din ce in ce mai sobre, mai simple (chiar frugale) si mai subtile pe parcursul ultimului secol, in ton cu evolutiile artistice ale perioadei respective. In contextul acestor evolutii rolul protector al ramei a castigat constant in pondere si importanta. Totusi, o lunga traditie pretinde ramelor sa complementeze lucrarile de arta din punct de vedere estetic, in acest sens ramele putand sluji sau, dimpotriva, dauna tabloului. In functie de succesul inramarii valoarea artistica si cea investitionala a obiectului de arta este amplificata sau, dimpotriva, erodata pana la anihilare.

In partea stanga a fotografiei de mai jos vedeti un goblen inramat intr-un atelier de inramari oarecare (nu-i facem reclama :)) din Bucuresti. Vedem aici un exermplu tipic de ceea ce va poate oferi un atelier de rame in zilele noastre. In partea dreapta vedeti acelasi goblen reinramat intr-o rama ROSCA'S creata special pentru el. Dati clik pe fotografie pentru a o mari.

In fotografia urmatoare vedem Primavara lui St. Luchian asa cum era ea inramata inainte (stanga) si dupa ce a primit o rama ROSCA'S in stilul Ar Nouveau creata special pentru ea. 


Iata si un exemplu din anul 2007 in care se vede cum Collector's Art Group din Cincinnati, USA (http://www.collectorsartgroup.com/fine_art.html) foloseste o rama ROSCA'S pentru a reinrama portretul sheikului. Nici prima inramare nu era neaparat rea, dar diferenta dintre cum arata taboul inainte (before) si dupa (after) reinramare este coplesitoare. In acest caz s-au folosit impreuna doua modle de rame, respectiv COMBI si LEMANS).
 
Iata si un Car cu boi de Grigorescu inramat intr-o rama comerciala banala, la metru si apoi acelasi tablou inramat intr-o rama istorica, de calitate muzeala executata la ROSCA'S


In continuare am ales trei exemple de arta abstracta pe care le-am inramat cu intentia de a le pune mai bine in valoare. Sa vedem in ce masura mi-a reusit treaba asta. Cele trei lucrari mici sunt "minuturi" de-ale artistului craiovean Silviu Barsanu. Profesor la Liceul de arta din banie, Barsanu este unul dintre artistii aceia febrili si extrem de prolifici care se simt mereu imbolditi sa experimenteze cu tehnici, materiale si idei noi. Ca imensa majoritate a artistilor plastici din Romania, nici Silviu Barsanu nu se poate rasfata cu inramari de calitate si uneori, pentru a nu recurge la oribilele baghete din plastic, omul nostru incropeste "pe genunchi" niste rame din lemn care nu au alta calitate decat aceea ce a fi naturale si "hand made by the artist himself". Aceasta calitate m-a determinat sa le pastrez si sa le incorporez in inramarea mea, acolo unde am avut posibilitatea. Iata in continuare o serie de trei imagini descriind in termeni de INAINTE si DUPA inramare cele trei "minuturi" ale lui Silviu Barsanu.


Aceasta placa veche de patefon a devenit suportul uneia dintre rabufnirile abstractioniste ale pictorului. Lucrarea mi-a fost daruita neinramata in urma unei vizitele la atelierul pictorului. Rama octogonala pe care am construit-o pentru aceasta lucrare este mai adanca la interior si nu are geam. Ea arata ca o tavita neagra, velurata, pe fundul careia am fixat lucrarea. Click pt a mari pozele.


Aceasta a doua lucrare, fiind de dimensiuni marunte (aproximativ 20 x 20 cm), am socotit sa o "ingreunez cu ajutorul unei rame mai late, chiar dar asta va schimba ponderea vizuala si rama va domina putin tabloul. In fine, iata mai jos si cea de-a treia luacrare, una mai vibranta decat cea de dinainte.


Daca prima inramare este mai degraba un caz de shadow box framing, ultimile doua inramari sunt realizate desigur niste rame float, acest gen de rame fiind inventia regretatului artist si realizator de rame, americanul Bob Kulicke. In ramele float lucrarea se aseaza PE rama, la interiorul ei si la o oarecare distanta de marginile interioare ale acesteia, spre deosebire de inramarile clasice in care rama imbraca tabloul si-i fura din margini acele portiuni care raman ascunse in falt. In memoria lui Bob Kulicke, cel care acum aproape douazeci de ani aprecia reproducerile mele de rame (sec. XIX) ca fiind "the best I've ever seen", si pentru ca m-am folosit de inventia lui, am plasat in capul acestei postari imaginea unui obiect de arta realizat la batranete in totalitate de mana lui Bob Kulicke [pron. Chiulic].

Unele dintre tablourile vag figurative ale lui Silviu Barsanu ingaduie o abordare de-a dreptul revolutionara. Iata ce se intampla cand o astfel de panza este inramata intr-un tabernacul, original si el, conceput si realizat la ROSCA'S.
Inainte si...
Dupa inramare. Criticii dogmatici ar comenta, vorbind din cliseele invatate pe de rost, ca rama aceasta domina tabloul si ca se cuvine sa fie invers. Lor le raspund ca, daca isi vor lua ragazul sa priveasca cu atentie si fara prejudecati aceasta inramare, vor constata curand ca 1) cromatic rama si tabloul se potrivesc perfect si ca 2) arhitectura ramei, departe de a atrage privirile spre ea, conduce spectatorul spre centrul ei, spre tablou, glorificandu-l. In fond, rama tabernacol a fost initial folosita ca suport pentru imaginile religioase si va asigur ca n-ar fi avut nicio sansa istorica daca prin prestatia ei ar fi stirbit oricat de putin din valoarea si gloria tabloului pe care il gazduia. Prejudecatile "artistice" recente au motivat insa superficialitatea si saracaciozitatea inramarilor omitand faptul ca lucrarea de arta devine un obiect de arta de sine statator abia dupa inramare. Ori asta inseamna mai mult decat o panglica, o sarma, o franghie sau o bageta oarecare petrecuta in jurul lucrarii respective. Uneori pot insemna si asta, dar atunci vorbim despre cazuri rare de tablouri ele insele  reduse la cateva tuse sau pete de culoare. O rama imponderabila nu centreaza arta, nu conduce privitorul, nu integreaza in ambient si nici nu protejeaza tabloul. Parca am definit exact nonsensul incadrarilor...

Cei doi pesti din piele pictata pe care ii vedeti mai jos sunt o alta lucrare a aceluiasi artist craiovean. Silviu Barsanu a coneput acesti pesti ca urmand a atarna si a se roti in aer, la capatul unor fire subtiri de nylon, un fel de sculpturi cinetice. 


Cand s-a decis sa-i inrameze a apelat la mine si iata rezultatul dramatic al inramarii lor intr-o rama special conceputa pentru aceasta lucrare.

Rama are un profil semirotund cu siluete "pestiforme" pe suprafata sa, asa cum se vede in imaginea urmatoare. Aceasta rama este adanca, ceea ce permite ca pestii sa fie suspendati la cca 1,5 cm distanta de suprafata cafenie din fundal si cam la aceeasi distanta de paspartura neagra de la interiorul ramei. In felul acesta pestii par ca plutesc in interiorul ramei. Ei isi pastreaza formele si contururile dinamice, parand a fi fost surprinsi intr-un stop cadru. 



Iata cum un tablou de Vasile Grigore, Restaurantul La Mielu", isi schimba dramatic aparenta odata cu schimbarea ramei "originale" si reinramarea complet noua realizata in atelierele ROSCA'S din Craiova.


Aceasta lucrare este o guasa realizata pe cea mai banala hartie bej de ambalare.  Pictura a fost ulterior caserata (doar pe marginile ei) pe o bucata de mucava. Atat mucavaua cat si hartia ramasa neatasata erau botite si ondulate, aspect pe care nu ne-am propus sa-l corijam, nefiind de competenta noastra. In schimb am schimbat rama Blondel, "de epoca", tipica perioadei comuniste din istoria recenta, cu o rama ingusta, argintata, avand un design delicat sculptat in lemn.  Paspartura pe care am gandit-o trebuia sa aiba ceva din asprimea si si simplitatea tabloului, nu doar o culoare secundara aleasa din cromatica saraca a lucrarii. Am ales mucavaua drept material din care sa confectionez paspartura. Culoarea gri a mucavalei avea corespondente in lucrare. Pentru a armoniza pictura si paspartura cazona cu rama neagra, argintata, de o eleganta sobrietate, am ales ca paspartura sa aiba o largime generosa de 11 cm si i-am adaugat un filet argintiu la interior. Iata rezultatul spectaculos obtinut.

Iata si o micuta sculptura religioasa de numai 10 cm inatime inainte si dupa reinramarea in atelierul Rosca's. 

In stanga, mai jos, vedeti felul oribil in care fusese inramata aceasta tarancuta pictata de Rudolf Schweitzer Cumpana. Nu doar ca rama ei era perfecta pentru o icoana budista sau pentru scena rapirii din sarai, dar mai si fura multi centimetri pe lateralele micutei lucrari de arta!!! 
Astfel de inramari urechiste nu sunt deloc rare in Romania, ele putand fi intalnite atat in colectii particulare cat si in muzee. Din fericire proprietarul acestei lucrari a decis sa faca dreptate picturii si sa o elibereze din imbratisarea kiitschului.


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.





joi, 1 septembrie 2011

Saracia e de multe feluri, sau istoria unor frumoase placi cu adrese si numere de case





*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                           
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
"Saracia e de multe feluri" imi zicea, cu vre-o treizeci de ani in urma, cel care m-a invatat sa fac rame. Si isi continua el ideea exemplificand: exista saracia americana, cu casa si masina, dupa cum la extrema cealalta se afla saracia somaleza cu copii goi murind de foame si sete. Saracia romaneasca e undeva mai pe la mijloc. Vorba asta cu saracia de multe feluri o auzeam pe post de scuza, ori de cate ori scotea el de niciunde cate o solutie improvizata de rezolvare a unei probleme tehnice, aparent insurmontabila, doar cu ce se gasea pe langa casa omului. Facea omul bici din rahat si mai si pocnea din el, ceea ce nu-i chiar o calitate atat de rara printre romani.

In urmatoarele decenii mi s-a confirmat adevarul spuselor acestora in nenumarate imprejurari traite de mine direct sau doar contemplate de pe margine. Iata, de pilda, manufactura mea este dedicata produselor de lux pe care nu multi le inteleg si inca si mai putini si le pot permite. Ramele ce ies lunar de pe portile atelierului ROSCA'S se indreapta spre cele mai indepartate colturi ale lumii, cu avionul, bucurand si flatand cunoscatorii. A venit insa criza si odata cu ea a scazut si apetitul bogatilor lumii pentru inramari impecabile, de calitate muzeala. Comenzile s-au rarit. Asta inseamna ca am saracit, asa-i? situatie in care ma simt obligat sa caut si sa gasesc solutii compensatorii. Adica sa fac si eu din rahat un bici cu care sa pocnesc in mod convingator. Ca in bancul acela cu inginerul neamt (de dupa razboi) caruia ii iesa o mitraliera  chiar si atunci cand incerca sa construiasca o masina de cusut, mie-mi ies lucruri frumoase si rafinate chiar si atunci cand ma fortez sa nu fac rame. Solutia mea in fata crizei a fost sa-mi diversific produsele si sa-mi largesc pietele. Paradoxal, tot largindu-mi piata am ajuns si in Romania, iar prin diversificand produsele am ajuns sa manufacturez si ceea ce va voi arata mai jos, mai exact niste frumoase placi personalizate cu adrese si numere de casa.

Sculptata in lemn si pictata, pare ca puritatea Alpilor, rigoarea austriaca si pedanteria elvetiana va saluta prin aceasta placa.

Probabil ca in alte vremuri, in anii cenusii ai comunismului, bunaoara, aceste placi n-ar fi insemnat ceea ce reprezinta ele astazi dupa ce romanii au redescoperit lumea, vizitand sau traind in universul colorat, cochet si prosper al occidentului. La fel ca si ramele mele, placile acestea aduc in Romania un fragment din acea lume. Iata in continuare o placa cu un aer mediteranean comandata din Italia.


Suprafata alba, conturul si literele sculptate si vopsite intr-un albastru viu sunt complimentate cu un medalion aurit, reprezentand o corabie, ca o aluzie la numele strazii. Aceeasi placa finisata insa in lemn natur se citeste cu totul diferit, avand un aer nordic, mai degraba hanseatic.


Traditia acestui tip de placa se intinde departe in negura vremilor, placile cu numele caselor fiind indispensabile  in perioada premergatoare inventarii postei si cartarii localitatilor. In acele vremuri casele aveau nume in loc de numar si nume de strada si isi pastrau numele indiferent cine le locuia. Numele caselor si cladirilor aminteau de rosturile lor initiale, de primii locatari, de locurile si animalele din imprejurimi. Astfel puteai intalni case numite "Casa cu Flori" sau "Casa cu Trei Fete",  "Casa Morarului", "Castelul Palarierului", "Hanul Stejaris", "Cabana Izvorul Cerbului", "Cabana Lotca", "Vila Emilia" etc. Aceste toponime au fost suficiente timp de sute de ani pana la aparitia postei, dar si astazi se mai pastreaza traditia botezarii cladirilor, in special in lumea anglo-saxona, unde o casa avand un nume prevaleaza in fata uneia fara nume si costa cu 10-15% mai mult pe piata decat una similara, dar lasata doar cu numarul si adresa din actul de proprietate.

Multe orase romanesti, in special din sudul tarii, ofera neajunsul unei dificile orientari tocmai datorita lipsei placutelor cu adresa si  umarul caselor. Craiova este un exemplu din acesta nefericit unde, daca n-ai zarit sau citit numele strazii, la capatul ei, apoi numarul casei nici atat nu-l vei mai afla caci lipseste cu desavarsire. Si Craiova nu este exceptia, ci mai degraba regula in mezzogiorno-ul romanesc. Ideea acestor placi de aproximativ 40 x 25 cm a aparut in chip firesc dar, spre deosebire de placile din trecut, cele noi contin in mod obligatoriu adresa oficiala, respectiv numele strazii si numarul casei, si abia optional numele casei si medalionul decorativ.

Ziceam ca placile sunt personalizate. Asta inseamna ca proprietarul isi alege culorile, fontul (scrisul), tipul de medalion si ne zice cum se numeste sau cum i-ar placea sa-i zica locuintei respective. 
Incercam sa personalizam lucrarile acestea chiar si atunci cand clientul nostru nu are vre-o idee speciala. Asfel, la o placa mentionand ca adresa Strada Gradinarilor, am gravat un gradinar grebland si avand o stropitoare pe aproape.  Placa aceasta a fost cuprata si patinata.


Pentru adrese de tipul Strada Lalelelor sau Strada M. Eminescu am gravat cate o lalea, respectiv o floare de tei, dupa cum florile de romanita au ornat placa Strada Romanitei.

Uneori clientul vrea lucruri mai sobre si atunci placile respective se prezinta ca in cazul resedintei Stroescu ilustrata dedesupt.

Iata si o solutie posibila pentru cazul unor constructii gen condominium, cu mai multe etaje, in care caz placile de nivel asortate fac o frumoasa impresie.

In cazul unor localuri publice numele precum si rolul acestora se regasesc de asemenea pe placile respective, asa cum se exemplifica in continuare


Intr-unul dintre cazuri clientul nostru s-a precipitat sa-si comande placa inainte de a sti ce numar va avea la casa. Ce a iesit vedeti mai jos.
In cazul persoanelor cu profesiuni liberale, anuntarea existentei unui birou de avocatura, sau a unui cabinet medical este mai importanta decat adresa sau numele casei. Iata cateva placi anuntand existenta unor birouri de avocatura in cladirile pe care au fost ele amplasate.

Pentru cei care nu doresc decat o placa cu numarul casei oferim urmatoarele sugestii pe format dreptunghiular sau oval
In chip de concluzie, as zice ca fructele crizei economice mondiale nu trebuie sa fie chiar intotdeauna amare si nici lipsite de culoare. Fara aceasta criza si amenintarile ei n-as fi gasit niciodata ragazul si imboldul de a face si altceva decat rame superbitati pentru piata americana de high end.


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

  

Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.