duminică, 6 noiembrie 2011

Rame si inramari neobisnuite. Reactiile clientilor.
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                           
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * Dupa un numar de emailuri schimbate cu clientul din Houston, TX, comanda acestuia se materializeaza si putem purcede la treaba. E vorba de patru rame cu un contur imperial sofisticat, fiecare in parte avand o forma usor diferita, asa cum  erau si cele patru vechi panouri pictate, salvate dintr-o casa demolata, undeva in Texas.
Pentru fiecare panou in parte clientul a trasat conturul pe hartie groasa si a expediat prin FedEx, la Craiova, toate cele patru sabloane astfel rezultate, noi trebuind sa construim ramele care sa le corespunda perfect.
Prin conturul lor complicat realizarea acestor rame a ridicat unele probleme tehnice cu care nu va voi plictisi. Va va fi probabil suficient sa vedeti imaginile de mai jos pentru a intelege ca nu vorbim de niste rame obisnuite si ca asa ceva pretinde oarece experienta in domeniu.

Evident ca ramele au fost finisate si patinate in asa fel incat sa corespunda ca aspect cu varsta tablourilor pe care urmeaza sa le incadreze.

Motivul pentru care comit aceasta noua postare este unul dublu. Nu mi se intampla des sa primesc imagini ale tablourilor incadrate in ramele care mi se comanda de la mii de kilometri distanta, si cu atat mai putin ca acestea sa fie luate chiar in casa clientului definitiv, asa cum a fost cazul cu aceste patru rame. Este o incantare sa vezi cat de elegante si pretioase apar lucrurile iesite din mana ta atunci cand ajung in posesia proprietarului lor adevarat. Iata mai jos doua astfel de imagini.

Al doilea motiv pentru care comit postarea aceasta sunt randurile de multumire pe care cel mai respectat rameur din Houston mi le trimite, in semn de pretuire si apreciere a produselor mele

"Dear Cornel,
The frames were so beautiful and the client was very, very happy.
She also appreciated the photo frame you sent.
Thank you for your excellent attention to every detail. I am proud to represent your frames.
Sincerely,
Sarah"

 Va marturisesc ca, in ceea ce ma priveste, multumirea si recunostinta clientului reprezinta jumatate din pretul ramei si cea mai frumoasa rasplata pentru munca mea si a oamenilor mei. Va sfatuiesc pe cei mai tineri dintre voi, cei care mai puteti fi influentati prin puterea exemplelor, sa nu va lasati niciodata tentati de pagubosul "merge si asa". Munca impecabil facuta sfarseste intotdeauna prin a fi remarcata, pretuita si rasplatita intr-un fel sau altul.  

Un alt exemplu care demonstreaza natura si calitatea serviciilor ROSCA'S il reprezinta si cazul urmator. Pe scurt, lucrurile au stat cam asa. Intr-una din zilele trecute a sunat telefonul direct de America, semn ca ar putea fi vorba despre o noua comanda. In paranteza fie spus, acest telefon este de fapt o linie telefonica VOIP prin care clientii din America, formand un numar de telefon cu prefix de Pennsylvania, ma apeleaza direct in Romania fara a banui ca suna de fapt in Europa, mult dupa miezul noptii. Pentru a nu pierde contactul cu clientii romani, atunci cand sunt in America, si acestia au la dispozitie trei numere de telefon romanesti la care, platind pretul unor convorbiri locale, ei ma pot apela in Pennsylvanya. Revenind, la capatul telefonului era o doamna disperata sa comande o rama pe care nu i-o facea nimeni in America. Avea drept model poza unei rame fotografice pe care o dorea reprodusa la o dimensiune mai mare. Modelul din fotografia primita era o rama mai lata cu motive celtice sculptate in lemn, avand finisarea simpla: lemn natur baituit, lacuit si ceruit. Imaginea de mai jos este usor deformata de perspectiva. Oricat de interesanta arata deformata de unghiul din care a fost fotografiata, rama asta are colturile la fel de mari si situate la acelasi nivel pentru ca altfel ar sta stramb sau s-ar rasturna atunci cand ar fi asezata pe masa sau o policioara. 
Din cate am inteles, aceasta rama fotografica putea fi cumparata din Irlanda in doua sau trei dimensiuni standard si nu putea fi produsa la comanda in alte dimensiuni decat cele fotografice. Dorindu-si foarte tare aceasta rama si neavand de ales, americanca era bucuroasa ca a gasit pe cineva tocmai in Romania dispus sa i-o reproduca. La ora la care scriu aceste randuri clienta inca nu stie ca rama ei e gata de livrare si ca arata astfel

Ca rama fotografica ea arata mai robusta si cred ca lucrul asta era in avantajul ei. Ca rama de o cu totul alta dimensiune decat cea fotografica, am facut-o sa arate ceva mai supla si mai delicata. Poate am gresit procedand astfel. Din pacate nu sunt irlandez si nu sunt familiarizat cu "greutatea" motivelor celtice. Ca roman, eu tind sa le redau intr-o maniera mai delicata, mai fina, dar ma tem ca masivitatea ornamentelor este de fapt o marca a celticului. Nu am pe cine intreba si oricum acum este prea tarziu sa mai indrept ceva. De acum si pana voi auzi de la clienta mea ca totul e in regula, voi trai cu indoiala si regretul de a nu fi facut rama asta sa arate mai masiva, mai barbateasca. Voi ce credeti?
............................................................
Au trecut doua saptamani si revin cu o precizare. Rama a ajuns intre timp in Atlanta, in casa celei care mi-a comandat-o. Marilyn, care-mi spunea intr-o alta misiva ca avusese un bunic ce se tragea din Ploesti, a tinut sa-mi multumeasca prin urmatoarele cuvinte. Urmeaza un copy-paste din emailul pe care mi l-a trimis. M-a miscat gestul ei de a-mi multumi si in romaneste, la sfarsit. Traducatorul Google i-a fost de mare ajutor in acest caz.


Hello Comel
I found the box when I came home from work today. The frame is absolutely beautiful. I couldn't have wished for better. You did a wonderful job considering you were working from a picture. Thank you so, so much. The painting fits in there perfectly. You made me a very happy woman. I am so glad I found you and I do think it was Brooks and Black that recommended you because they couldn't do it.
I know the recipient of the painting will love it just as much as I do.
Vã mulþumesc, mulþumesc, mulþumesc.
Marilyn*

---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

                                              
Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu