luni, 29 decembrie 2014

Rama Provensala. Despre reproducerea unei rame de epoca (II).


E o rama frusta, nesofisticata, chiar usor primitiva si tocmai de aceea f. greu de reprodus. E ca si cum ai vrea sa imiti in mod credibil scrisul unui om cu patru clase sau sa faci pe idiotul cand nu esti. Totusi, rama aceasta trece drept o rama moderna printre artisti colectionari si pare potrivita in foarte multe situatii.

In vremea lor, ramele astea erau mesterite cu scule manuale iar linia dreapta, unghiul drept si suprafetele netede erau doar atat de dreapte si netede pe cat de treze erau ochiul, mana si dorinta tamplarului care le incropea. In general vorbind,  ramele antice mai vechi de mijlocul secolului XIX nu exceleaza prin detalii precise si geometrii perfecte, ci prin frumusete. Rolul lor era acela de a fi frumoase inainte de orice.

Precizia unghiurilor, muchiilor si suprafetelor produselor moderne sunt cerinte ale fabricarii lor mecanizate si totodata marca oricarui produs realizat mecanic. Din pacate, omul modern, inconjurat fiind doar de lucruri executate industrial, a ajuns sa considere regularitatea,  geometriile impecabile, drept ceva normal, niste ingrediente firesti ale frumosului. Aceasta deformare culturala ridica obstacole majore in intelegerea si pretuirea artei.

Reproducerea unei rame de epoca este cu atat mai valoroasa si mai scumpa cu cat ea reda mai fidel aspectul ramei model. Folosirea acelorasi retete, materiale, scule si tehnologii ofera sansa unei reproduceri de mare calitate. Trebuie spus ca nicio masina/rie moderna nu va putea imita muchiile si suprafetele usor inegale si valurite ale lucrurilor mesterite manual. Sculele manuite manual lasa amprente materiale distinct diferite de cele lasate de uneltele electrice din zilele noastre, cele care ne usureaza munca si reduc considerabil pretul de vanzare al produselor astfel realizate.

Iata mai jos un peisaj grecesc (localitatea Dionissiospolis) inramata intr-o reproducere a ramei de mai sus, rama executata de ROSCA'S SRL,

Un ochi exigent si exersat va sesiza rapid regularitatea muchiilor si suprafetei acestei rame in contrast cu pitoreasca lor sovaire in cazul ramei ce a servit drept model (care la randul ei are niste colturi suspect de bine inchise pentru o rama antica. Probabil a fost restaurata). Neregularitatile acestea provin din tehnologiile manuale folosite la realizarea ramei model. Daca aspectul muchiilor si suprafetelor este dorit a fi reprodus intocmai vom recurge obligatoriu la procedeele si scule manuale precum cele folosite acum 150-200 de ani, iar asta inseamna profilarea manuala a ramei cu ajutorul daltilor si rindelelor profilate (confectionate special in acest scop) in locul circularului si a frezelor electrice. Dar aceasta alegere ar prelungi foarte mult durata de fabricatie si ar presupune meseriasi extrem de bine calificati, ambele cerinte vor scumpi considerabil pretul ramei. Fiecare dintre detaliile autentice pe care dorim sa le replicam exact, comporta o analiza, o decizie si consecinte similare. Asa stand lucrurile n-ar trebui sa mire pe nimeni ca pretul unei reproduceri este mare si ca el va deveni urias pe masura ce va creste si acuratetea ei. Cea mai scumpa repoducere de care am stiinta este o rama pe care a achizitionat-o relativ  recent Metropolitan Museum din New York pentru o suma depasind o jumatate de milion de dollari.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Un comentariu: