duminică, 21 decembrie 2014

Rama Montparnasse, regina secolului XX. (I)



Ramele Montparnasse se confunda cu istoria locului al carui nume il poarta si cu pleiada de pictori faimosi sau anonimi care au creat si expus acolo pe parcursul primei jumatati a secolului XX. Cum pictura romaneasca datoreaza mai totul scolii franceze, nu e de mirare ca acest gen de rama (cunoscuta in mediile artistice romanesti drept rama Eustatiu Stoenescu) a fost extrem de populara si printre artistii si colectionarii romani de arta.

Inainte de a fi fost consacrate drept "stil istoric", ramele Montparnasse fusesera ramele pictorilor parizieni saraci, pictori care nu-si puteau permite incadrari in rame noi, de calitate.  Ei au inventat o solutie ieftina, neutra, ingenioasa si aplicabila in absolut toate imprejurarile. Rezultatul a fost un nou stil de cadra, unul care pentru prima oara in istoria artelor era definit prin finisarea ramelor, nicidecum prin profilul baghetelor sau prin ornamentatia specifica. Rama Montparnasse, caci despre ea este vorba, a devenit subit preferata artistilor si regina ramelor secolului XX, ea dominand prin longevitate si frecventa orice alt stil nascut in acest secol. 
Despre ce e vorba? Ei bine, pictorii au refinisat si refolosit ramele recuperate de la gunoi. Pentru a estompa personalitatea si stilul acelor rame ei le-au pictat superficial in culori pamantii si au sters proeminentele lor  din loc in loc pentru a sugera patina si a le face mai interesante. Daca vi se pare ca aceasta descriere se potriveste si ramei policrome cunoscute in Romania drept "rama Eustatiu Stoenescu" nu gresiti deloc, ea facand intradevar parte din marea familie a ramelor Montparnasse.

Rama Eustatiu Stoenescu

Dar refinisarea ramelor nu rezolva si diferentele dimensionale inerente dintre ramele de ocazie si picturile de inramat. Problema a fost rezolvata astfel. Se alegea rama cea mai apropiata ca dimensiune iar diferentele erau "acoperite" printr-o insertie (paspartura din lemn) de o culoare alburie. Foarte rar se intampla ca laturile pasparturilor sa fie egale. De cele mai multe ori erau egale intre ele doar laturile opuse.  Rama Montparnasse este asadar orice rama policroma finisata in maniera descrisa mai sus si care are o insertie (paspartura) alburie la interior. Cum la cumpana dintre secolele XIX si XX foarte multe cadre frauntuzesti erau reproduceri mai mult sau mai putin reusite ale faimoasei rame Ludovic al XIV-lea, nu ne mira ca cele mai multe Montparnasse au aerul de rude scapatate ale aceleii faimoase rame. Vezi Fig 1, 2, 3 si 4.
Fig 1

Fig 2

Fig 3

Fig 4

Dupa ce acest "look" a prins si a devenit un "stil nobil" si foarte apreciat, ramele Montparnasse au ajuns sa fie comandate constructorilor de rame care le croiau pe marimea lucrarilor de inramat, le sculptau si le finisau incercand sa pastreze aparenta aceea rufoasa si umila a predecesorilor. Din ramele ieftine de odinioara reproducerile de rame Montparnasse au ajuns nu doar scumpe dar si bine lucrate, solid asamblate si cu insertii corecte, avand toate cele patru laturi la fel de late. Ramele Montparnasse se gasesc din abundenta pe piata si asta explica pretul lor de numai cateva sute de euro "as is". Pentru a putea fi insa refolosite ele trebuie redimensionate si restaurate iar operatiile acestea maresc considerabil pretul final platit pentru o rama originala, ceea ce face ca reproducerea ei sa devina adeseori o alternativa atragatoare.
Stilul Shabby Chic sau Shabby Ellegance din zilele noastre este oarecum inrudit cu Montparnasse si cu Arte Povera.

Vom ilustra mai jos fazele principale ale construirii unei rame Montparnasse pornind de la stilul Ludovic al XIV-lea.

Rama este sculptata in lemn de tei. Cu exceptia ornamentului frontal aducand cu un sir de margele lunguiete, restul ramei este un Ludovic al XIV-le veritabil. Margelele acela pronuntate nu sunt insa din ADN-ul L14.
O vedere de detaliu nu strica niciodata 

Si aceasta rama va primi cateva straturi de gesso inainte de a trece la finisare fara a mai suporta operatiuni de "trezire a ornamentelor" (recut, repasser), asa cum ar fi fost obligatoriu in cazul ramelor Ludovic. Stiind ca vom avea de realizat o rama cu contururi vagi si detalii inecate am evitat daltile si hartia abraziva, folosind in schimb o carpa umeda pentru a netezi putin proeminentele ramei.

Cativa pasi mai la vale rama arata astfel. Cocarda tricolora o foloseam ca sa pot focusa aparatul de fotografiat si a ramas in cadru. Va rog sa remarcati ca insertia  (paspartura) este mascata.  Construind rama de la inceput pana la sfarsit, stiam ca Montparnass-ul are nevoie de insertia respectiva pe care am incorporat-o ramei desi in cadrele originalr (reciclate) aceste insertii erau adaugate in faltul lor pentru a face compatibile ramele cu tablourile de marimi ceva mai reduse.

La finalul operatiilor de finisare rama Montparnasse este in sfarsit gata. In mare. Pentru ca in realitate ea ar mai putea parcurge cateva etape suplimentare daca e necesar un acord cromatic ultrafin  cu lucrarea de incadrat.

Pentru aceasta lucrare am executat doua rame Montparnasse in doua variante de finisare diferite. Prima are ornamentele mai marunte si rmai ordonate si e vopsta policrom iar a doua, vezi mai jos, are ornamente mai masive si mai alungite si a fost si argintata. Reflexele metalice pe care le puteti remarca provin de la foita de argint patinata chimic. Clientul a preferat a doua rama. 



---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a executa orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor istorice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu