luni, 30 septembrie 2013

Cand si de ce restauram rama unui tablou?

Reproducere de rama italiana din secolul XVI. Nu are nevoie de restaurare pentru ca e noua!
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 2) Firme publicitare Roscas    (specializat)
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                 
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 


Un potential client imi scrie:

"Buna ziua,   

Va multumesc pentru raspunsul promt.   Cand am spus restaurare, ma refeream strict la remedierea fisurilor gips-ului de la suprafata ramei. In rest, rama este intr-o stare buna. Ma gandeam ca suprafata ramei fiind plana si fara dantelarii sau motive complicate ar fi mai convenabil sa o restaurez decat executarea unei reproduceri. In al doilea rand, ma gandesc ca rama ar avea o vechime destul de mare si mi-ar fi placut sa o pastrez.   Eventual, mi-ar fi foarte util daca ati putea sa-mi dati doua optiuni:   
1. costul estimative al restaurarii (din ceea ce ati vazut in imagine) 
2. costul executarii unei rame apropiate ca aspect ca cea din imagine......"

Fragmente din raspuns.


"...Restaurarea ramelor in general este un drum spinos si plin de capcane.  Daca astazi cel mai mult va supara ciobiturile unei rame, dupa repararea lor veti remarca in chip suparator faptul ca rama este descleiata si deschisa la colturi. Si atunci va fi prea costisitor sa repuneti rama pe santier pentru remedierea acestui aspect care tine strict de uscarea lemnului ramei si comprimarea lui in mod inegal, mai mult pe latimea fibrelor decat pe lungimea lor. Daca ati rezolvat ciobiturile si structura lemnuluiu va vor deranja fisurile sau petele ei, etc. Proprietarul lucrarii va fi tentat sa impinga restaurarea ramei pana la punctul la care va descoperi cu groaza ca a dat o multime de bani pentru o rama care arata aproape noua si ca, asa "noua" cum este, rama nu mai pare potrivita pentru un tablou care are, desigur, o alta varsta.

Chiar si dupa restaurare rama trebuie sa aiba o vechime compatibila cu a  tabloului pe care-l incadreaza sau cu epoca in care acesta a fost realizat. Asta inseamna sa fie credibila. Or, dupa multe decenii sau sute de ani, ramele nu mai sunt ce au fost la inceput. Se deschid la colturi, se fisureaza, le mai cade "gipsul" de pe muchii pe ici-colo, mai sunt lovite sau scapate, devin patate fie prin accidente, fie prin simpla oxidare. Pana si insectele isi semnaleaza prezenta prin minuscule pete maronii, amintiri ale festinelor pe care le-au trait si a urmarilor lor. Si iata ca ne-am intors de unde am plecat. Ca o paranteza trebuie sa va zic ca, printre altele, noi producem copii ale ramelor de epoca, asa numitele reproduceri de rame antice. Acestea sunt de fapt rame noi care sunt tratate astfel incat sa devina credibil antice. Adica le supunem tuturor torturilor pentru a le face sa arate ca si cum au traversat secolele. Toate cele ce pe dvs va deranjeaza la rama dvs. abia devin medalii de merit pentru reproducerile noastre si suntem platiti foarte bine sa le facem sa arate asa. 




Sper ca nu v-am plictisit, dar am incercat sa explic cateva lucruri greu de acceptat daca sunt doar enuntate, asa, pur si simplu.

1) Scopul si motivele restaurarii trebuie precis stabilite pentru ca este foarte probabil ca un obiect vechi sa aiba si vicii sau defecte ascunse care trebuie tratate sau ignorate cu acceptul si pe cheltuiala proprietarului ramei.
2) O reproducere este aproape intotdeauna mai ieftina decat o restaurare. Nu stiu ce dimensiuni are rama dvs. si deci nu va pot da inca un pret aproximativ. Din ce vad in fotografia pe catre mi-ati trimis-o, insertia alburie (pass partout) nu pare sa fie in suferinta si atunci nu are rost sa o reparati sau sa o schimbati.
3) Anumite defecte sunt inerente imbatranirii ramelor si ele sunt dovada varstei, devenind parte din patina acelei rame. Ele trebuie sa ramana acolo unde sunt.
4) Se restaureaza doar ramele valoroase din punct de vedere artistic si/sau istoric DACA au suferit urmare a unor inundatii, incendii, lovituri sau au fost pastrate in conditii improprii. Unul dintre motivele frecvente pentru care ramele ajung la restaurat este si acela ca au mai fost restaurate inainte, defectuos, de specialisti de ocazie. Acesti restauratori de ocazie sau restauratori scoliti dar neinstruiti si in domeniul specific al ramelor provoaca daune mai extinse si mai costisitoare ramelor deacat toate celelalte motive enumerate mai sus si fac din restaurarea lor profesionista o afacere obligatorie. Ei imi amintesc de geamgiul ambulant din copilarie, cel care umbla cu geamurile in spate prin cartier, anuntandu-si prezenta prin strigate;  se oprea sa priveasca la copiii care jucau fotbal pe strada, indemnandu-i sa suteze in minge ca barbatii, in speranta ca una dintre ghiulelele lor va provoca un accident si el va avea de inlocuit geamul spart.  Sase rame de la tot atatea tablouri de Th. Aman, apartinand Muzeului de Arta Craiova, au trecut candva prin atelierul meu, la restaurat, din exact acest motiv si trebuie subliniat faptul ca doar foita de aur de 23.75K folosita la reaurirea ramelor decimate de un asemenea restaurator a costat muzeul 5000 de dollari. Povestea restaurarii acestor "restaurari" o gasiti intinsa pe 12 episoade, undeva in arhiva acestui blog."






---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu