sâmbătă, 17 noiembrie 2012

ALTFEL DE GOBLENURI



*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            *
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                       *
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                            *
*                                                                                                                                              *
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 


Vorbind in continuare despre goblenuri si agonia acestui gen, traiesc anticipatia unei bucurii mai vechi pe care nu v-am impartasit-o pana acum deoarece nu aveam siguranta ca asta i-ar interesa si pe altii. Azi nu mai sunt atat de ezitant si de aceea va incredintez urmatoarele ganduri.

Pe mine unul stiu ca m-ar turti complet sa vad niste goblenuri reproducand scene sau, si mai bine, detalii din picturile rupestre de la Altamira!!! La fel de mult m-as bucura sa vad (si chiar sa posed) niste prelucrari goblen dupa tablouri moderne gen Braque sau Picasso. 

Cred sincer ca nu atat arta goblenului a devenit desueta cat subiectele tratate. De prea mult timp goblenu isi extrage inspiratia si a ajuns sa se confunde cu dulcegariile expirate de genul cabanutelor, poienitelor, caprioarelor, copilasilor si ingerasilor diafani, a cascadelor si pasarelelor. Genul acesta de imagini nu le mai regasim astazi decat prin foarte, foarte putine case si, cu rare exceptii, el intruchipeaza ideea de kitsch. Nu spun ca prelucrarile dupa Braque ar fi mai cautate decat goblenurile clasice (nici macar nu stiu sa se fi cusut vreodata asa ceva), dar cu siguranta imaginea braque si chiar cea abstracta este mai potrivita designului interior contemporan decat romantismul galant al goblenurilor traditionale. 

Eu, unul, as saluta cu mult entuziasm (si daca as avea mai multi bani as comanda cu placere) niste prelucrari goblenistice dupa Gustav Klimt (cautati imaginile unor lucrari de Klimt pe Google si apoi spuneti-mi ce credeti despre ideea mea), apoi cateva lucrari cubiste celebre (Braque si Picasso de ex.) si chiar dupa niste lucrari abstracte. Acestea din urma le-as vedea interesante chiar si pe un punct mai mare si mai spornic si neaparat de dimensiuni mai generoase (100 cm si mai bine de atat). 


PS: am o propunere care sper sa tenteze pe careva (sau pe mai multe) dintre voi. Ofer la schimb ramele mele, in dimensiuni si modele la comanda, contra catorva prelucrari goblenistice dupa Klimt, Braque si Picasso. Se ofera cineva?


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
------------------------------------------------------------------
 

2 comentarii:

  1. Dpmnule Rosca,sunteti o persoana deosebit de generoasa oferindu ne asa o portunitate.Dar nu stiu multe amanunte,ce dimensiuni sa aiba goblenul?Ce pictor?cat de complex,ca si numar de culori?
    Va doresc un An Nou fericit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Va rog sa ma contactati pe email la rameroscas@aol.com sau pe office@roscas.ro
    In ultima vreme am avut probleme cu posta de la aol.com si de aceea v-am dat si o a doua adresa de email.
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere