marți, 17 mai 2011

Ramele aurite si patinarea lor




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                           
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 



"...Stiu exact ce va lipseste si acel gen de rame se produce in serii relativ mici in manufacturile italiene. In domeniul ramelor de design interior italienii dau ora exacta, furati fiind aproape instantaneu de producatorii din China, Indonezia, India, Brazilia, care copiaza imediat noutatile italienilor si le ofera in cantitati industriale la o fractiune din pretul italienilor. Ramele acestora din urma sunt turnate total sau doar partial in plastic iar imitatia de aur inlocuieste cu mai mult sau mai putin succes aurul.
Aurul adevarat nu oxideaza niciodata. O rama finisata in aur este si ramane o rama curata chiar si atunci cand este patinata in mod natural din cauza trecerii timpului. Patina ramelor de acest gen are deaface cu uzura suprafetelor inalte, prin stergeri repetate, cu accidentele, craparea suprafetei in diverse feluri in functie de vechimea obiectelor si mai ales de felul in care au fost construite, cu praful, fumul, grasimea din palmele celor care le-au mangaiat, cu urmele de insecte etc.). Toate celelalte metale insa, exceptand aurul, vor cocli, oxida, rugini in timp dupa ce stratul de protectie de la suprafata va fi fost strapuns sau sters prin repetate operatii de curatire a ramei propriuzise. Prin urmare, mai devreme sau mai tarziu acest gen de rame coclesc inevitabil si nu o fac uniform, ci incepand cu zonele unde protectia lacului exterior a fost compromisa. Pentru a preintampina acest neajuns, designerii ramelor (obiectelor) finisate in imitatie de aur au elaborat un "look antic" facil si care a prins la cei multi, care se intampla sa fie si cei nedeprinsi cu aurul autentic. E vorba de aspectul murdar, mazgalit care a ajuns sa se traduca eronat prin vechime.
Petele de culoare si murdaria trebuie sa traga primul semn de alarma ca suprafata antica la care privesti nu este acoperita in foita de aur autentic. Al doilea semnal de alarma il constituie stratul exterior de lac protector. Obiectele din aur si cele acoperite cu aur nu coclesc si nu au nevoie de lac pentru a fi protejate. Lacul nu doar ca protejeaza in chip inutil, dar chiar dauneaza, facand ca aurul sa arate precum o banala vopsea aurie. Alte doua indicii ale aurului autentic este transparenta lui in zonele uzate prin frecare si, pe cale de consecinta, aparitia marcilor de aurire, adica a zonelor in care doua foite invecinate se suprapun, usor neregulat, pe o latime de cca 2-3 mm. Prin aurul uzat ajuns transparent se zaresc cu ochiul liber defectele foitei originale si zonele in care acele defecte au fost peticite iar arta auritorului este expusa in intregime vazului tuturor.
Estetic vorbind, obiectul finisat in imitatie de aur poate fi minunat si nu exagerez cu nimc, cu conditia ca natura instabila a materialului, cocleala lui sa fie pusa in serviciul frumosului. Din punct de vedere al pretului, aceste obiecte acoperite cu imitatie de aur sunt mai ieftine prin aceea ca si foita imitatie de aur este de cca 44 de ori mai ieftina decat aceeasi suprafata de foita de aur autentic. Totusi, trebuie spus ca ia mult mai mult timp, cunostinte, munca si creativitate sa faci sa arate bine o suprafata metalizata in imitatie de aur.
Pe o treapta mult mai jos in planul pretiozitatii si rafinamentului estetic se situaeaza ramele decorate cu vopsele aurii sau argintii (de bronz) iar pe cea mai de jos treapta sunt, evident, ramele din plastic eloxat.
Poate ca va intrebati de ce v-am descris toate aceste detalii tehnice, asa-i? Pai m-am gandit ca daca tot nu va pot ajuta altfel, macar sa va ofer niste informatii de insider pentru a va fi de folos pe viitor. Daca pentru nimic altceva, atunci macar pentru a avea un discurs competent in fata clientilor si partenerilor dvs cand va veni vorba despre aur autentic si imitatia de aur. Sper sa va prinda bine candva."
Acesta a fost un extras dintr-un emai adresat unei doamne din Germania, o persoana interesata sa deschida un business in domeniul designului interior.


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.


4 comentarii:

  1. Acesta este doar un test. Doream sa ma conving ca extraterestrii interesarti in rame de tablouri ar putea lasa un comentariu, daca chiar ar dori s-o faca.

    RăspundețiȘtergere
  2. ma intereseaza tehnica propriu-zisa a aplicarii foitei . ovidiu. hist33oria@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Tehnica difera in functie de obiectul pe care doriti sa-l auriti. Puteti sa-mi scrieti pe RameRoscas@aol.com daca nu doriti sa va raspund in mod public.
    CR

    RăspundețiȘtergere
  4. La distanta de un an si jumatate revin cu o veste buna pentru cei curiosi si inzestrati cu dexteritate manuala precum si cu ceva unelte. Am intentia de a realiza si inregistra pentru cei serios interesati de arta si tehnologia ramelor cicluri de lectii (text, foto si video) in care sa acopar diverse aspecte si tehnici specifice acestui domeniu, inclusiv aurirea. Verificati periodic blogul acesta pentru a afla cand si de unde puteti procura aceste lectii.

    RăspundețiȘtergere