sâmbătă, 28 mai 2011

Inramarea unei icoane rusesti din sec. XIX-lea. Consideratii un pic mai tehnice.




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                           
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 


Datele problemei:
Icoana ruseasca Maria Vladimirskaia cu pruncul.
Pictata pe lemn din secolul XIX.
Tablia din lemn a suferit considerabil din cauza atacului carilor si corfirii lemnului, iar pe mijloc a fost descleiata.
Nici suprafata pictata nu a ramas intacta.
Icoana era neinramata si avea nevoie de o rama credibila, adica executata cu mijloacele si in spiritul iconografiei rusesti de acum mai bine de 120 de ani, pe de-o parte, iar rama trebuia sa escamoteze discret faptul ca, fizic, icoana era stramba in toate planurile, pe de alta parte.


Primul pas, restaurarea icoanei.

Proprietarul icoanei a avut acces la serviciile d-lui Sfrijan,  restaurator la Muzeul National de Arta al Romaniei, si acesta a facut tot ceea ce trebuia pentru a repune in circulatie aceasta lucrare, asa cum se cere in astfel de situatii, adica cu minimum de interventii exterioare. Planseul de lemn a fost reincleiat si pe spate i s-au adaugat doua "coaste" din lemn crestate in chip de piaptan pentru o mai mare elasticitate. Rolul acestora era sa consolideze fizic tablia, fara sa o indrepte, dimpotriva, ingaduindu-i la o adica si alte oscilatii sezoniere de curbura. Faceti clik pe imaginea de mai jos pentru a o mari.


Remarcati atat curbura plansei de lemn cat si conditia ei fizica. Panoul a fost realizat din doua scanduri ale caror margini au fost incleiate direct  fara alte procedee tehnice de genul diblurilor sau limbii false. Citind conturul inelelor anuale de crestere putem zice ca fata interioara a scandurii din stanga priveste in sus in timp ce lucrurile stau exact invers cu scandura din dreapta. Aceasta inversare a fetelor lemnului de incleiat are o motivatie tehnica ce risca sa se piarda in epoca lemnului artificial si de aceea ma grabesc sa o mentionez in continuare. Ea are de aface cu dorinta tamplarului de a limita pe cat posibil incovoierea excesiva a plansei de lemn, asa cum ar fi fost cazul daca scandurile  de incleiat ar fi avut felele orientate identic. O a doua modalitate de a limita miscarile lemnului o constituie uscarea prealabila a acestuia inainte de punerea lui in opera.

Lemnul lucreaza, adica isi modifica forma si dimensiunile pe toata durata exstentei lui fizice. Dupa ce va ajunge intr-un punct de echilibru cu mediul inconjurator modificarile lui sunt mult mai subtile, dar pana atunci, mai ales pe pe parcursul uscarii lui, aceste schimbari sunt de-a dreptul dramatice. Pe scurt, prin uscare scandura se ingusteaza considerabil pe latimea ei si mai putin pe lungime sau in grosime. In plus, daca scandura nu are cumva inelele de crestere perpendiculare pe fetele ei, va incerca sa siu le indrepte pe cele curbe, adica sa se corfeasca, sa se strambe de fapt in directia ceruta de indreptarea acelor inele de crestere. Aceste miscari de redimensionare sunt responsabile pentru crapaturile lemnului si, in cazul ramnelor, pentru descleierea si deschiderea colturilor, respectiv craparea suprafetei ramelor grunduite si vopsite sau aurite. Aceleasi miscari de ajustare la umiditatea din mediul ambiant explica craparea si in final desprinderea ornamentelor gen stucatura care se aplica pe unele genuri de rame. Tocmai pentru a limita la maximum aceste modificari dimensionale temperatura si umiditatea ambientala este strict controlata in interiorul muzeelor. In lipsa acestui microclimat lemnul s-ar dilata vara si s-ar contracta iarna, an dupa an, fara gres, atragand consecintele de rigoare.

Revenind la planseul nostru,  faptul ca el este realizat din doua fragmente avand fetele inversate face ca acesta sa fie incovoiat mai degraba in forma de S decat in forma de C. Si asta era tot ce si-a putut dori tamplarul rus care a pregatit lemnul pentru aceasta icoana, alegand dintre doua rele pe raul cel mai mic.

Iata cum se prezinta icoana din Vladimiri dupa restaurarea ei.




Alegerea si confectionarea unei rame potrivite

Din fericire iconografia ruseasca este foarte bogata si generos reprezentata in colectii private care, la randul lor sunt cu mandrie expuse lumii pe internet.
Ramele icoanelor rusesti din secolul al XIX-lea se inscriu stilistic intre doua extreme: un tip de rama foarte austera si minimalista, pe de-o parte, si un al doilea tip de rama impodobita abundent in ferecaturi de aur, argint sau alama, cu detalii alambicate si monotone amintind evident de lumea orientala.

In paranteza fie spus, este surprinzator gradul avansat de apropiere, convietuire, pace si fuziune artistica intre valorile unor popoare separate de vrasmasii istorice ireconciliabile. Nu doar cuvintele migreaza de-o parte si de cealalta a barierelor politice si religioase, dar si valorile estetice ajung sa influenteze masiv vestimentatia, arhitectura, limba, obiceiurile si folclorul celor aflati in defensiva. Asfel, dupa opt sute de ani de dominatie maghiara, romanii ardeleni vibreaza la auzul unor neaose cantari unguresti cu vorbe romanesti intransele dupa cum si romanii din sudul Carpatilor chiraie si ofteaza indelung la auzul unor melodii ce amintesc vartos de turci, lucru de altfel valabil si pentru restul popoarelor balcanice. Banuiesc ca prin acelasi procedee osmotice motivele decorative orientale au patruns pana in iconografia ortodoxa din Rusia.

In categoria ramelor simple si austere gasim acele borduri pictate si itite doar cativa milimetri deasupra suprafetei icoanei. Aceste borduri/rame sunt de fapt niste prelungiri organice ale marginilor icoanelor, asa cum vedeti mai jos.  
Intr-un chip mai mult sau mai putin subtil, aura sfintilor invadeaza rama si aceasta este o constanta in arta iconografica ruseasca. In alte situatii iconarul aplica texte si citate sgariate sau pictate la un fir de par pe suprafata ramelor. Continuarea unor detalii ale icoanei direct pe suprafata ramei sau pictarea unor miniaturi pe aceasi suprafata par a fi alte doua etape obligatorii in evolutia ramelor bisericesti din Rusia.
Suprafetele se incarca din ce in ce mai mult si astfel ramele ajung sa arate tot mai pretioase.

Ramele abundent ornate cu incizii complicate la suprafata si avand cartuse (ori macar unele motive) colorate au fost foarte populare in perioada de care ne interesam. Multe dintre aranjamentele si schemele coloristice ale ramelor de icoane rusesti sunt cam stridente, dar aceasta stridenta cromatica este marca ruseasca autentica.
Iata mai jos cum se prezinta, inainte de finisare, rama pe care am ales s-o fac pentru icoana clientului meu. Rama aceasta este aurita cu Schlagmetal iar motivele ornamentale sunt puse in valoare prin alternanta dintre portiunile lustruite si cele mate. Designul este gravat in gesso.

Poate va intrebati ce s-a intamplat cu curbura icoanei si cum a fost ea rezolvata prin inramarea de mai sus. Raspunsul il aveti mai jos sub forma penultimei  ma fotografii de care folosesc in documentarea acestei lucrari. Sesizati curbura si grosimea buzei (faltului) ramei. Faltul curbat al ramei reproduce fidel conformatia icoanei astfel incat ea se aseaza perfect in ramei. 
O bendita din postav negru este lipita pe partea inferioara a faltului ramei astfel incat sa protejeze icoana in zona ingusta de contact dintre aceasta si rama.  
Prin colorarea cartuselor si patinare rama prinde viata si in final se integreaza perfect, formand un ansamblu credibil si impresionant cu icoana pe care o sustine. Nu va mai plictisesc cu alte imagini de detaliu fata/margini, dar va asigur ca n-au fost uitate nicicare dintre efectele trecerii anilor peste un obiect din lemn aurit executat cu multa vreme in urma. Uzura, accidentele, semnele carilor de lemn si "amintirile" laste in mod nonsalant pe suprafata obiectelor vechi de vizita sutelor de generatii de insecte betive sau doar stricate la stomac.


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.

marți, 17 mai 2011

Ramele aurite si patinarea lor




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                           
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 



"...Stiu exact ce va lipseste si acel gen de rame se produce in serii relativ mici in manufacturile italiene. In domeniul ramelor de design interior italienii dau ora exacta, furati fiind aproape instantaneu de producatorii din China, Indonezia, India, Brazilia, care copiaza imediat noutatile italienilor si le ofera in cantitati industriale la o fractiune din pretul italienilor. Ramele acestora din urma sunt turnate total sau doar partial in plastic iar imitatia de aur inlocuieste cu mai mult sau mai putin succes aurul.
Aurul adevarat nu oxideaza niciodata. O rama finisata in aur este si ramane o rama curata chiar si atunci cand este patinata in mod natural din cauza trecerii timpului. Patina ramelor de acest gen are deaface cu uzura suprafetelor inalte, prin stergeri repetate, cu accidentele, craparea suprafetei in diverse feluri in functie de vechimea obiectelor si mai ales de felul in care au fost construite, cu praful, fumul, grasimea din palmele celor care le-au mangaiat, cu urmele de insecte etc.). Toate celelalte metale insa, exceptand aurul, vor cocli, oxida, rugini in timp dupa ce stratul de protectie de la suprafata va fi fost strapuns sau sters prin repetate operatii de curatire a ramei propriuzise. Prin urmare, mai devreme sau mai tarziu acest gen de rame coclesc inevitabil si nu o fac uniform, ci incepand cu zonele unde protectia lacului exterior a fost compromisa. Pentru a preintampina acest neajuns, designerii ramelor (obiectelor) finisate in imitatie de aur au elaborat un "look antic" facil si care a prins la cei multi, care se intampla sa fie si cei nedeprinsi cu aurul autentic. E vorba de aspectul murdar, mazgalit care a ajuns sa se traduca eronat prin vechime.
Petele de culoare si murdaria trebuie sa traga primul semn de alarma ca suprafata antica la care privesti nu este acoperita in foita de aur autentic. Al doilea semnal de alarma il constituie stratul exterior de lac protector. Obiectele din aur si cele acoperite cu aur nu coclesc si nu au nevoie de lac pentru a fi protejate. Lacul nu doar ca protejeaza in chip inutil, dar chiar dauneaza, facand ca aurul sa arate precum o banala vopsea aurie. Alte doua indicii ale aurului autentic este transparenta lui in zonele uzate prin frecare si, pe cale de consecinta, aparitia marcilor de aurire, adica a zonelor in care doua foite invecinate se suprapun, usor neregulat, pe o latime de cca 2-3 mm. Prin aurul uzat ajuns transparent se zaresc cu ochiul liber defectele foitei originale si zonele in care acele defecte au fost peticite iar arta auritorului este expusa in intregime vazului tuturor.
Estetic vorbind, obiectul finisat in imitatie de aur poate fi minunat si nu exagerez cu nimc, cu conditia ca natura instabila a materialului, cocleala lui sa fie pusa in serviciul frumosului. Din punct de vedere al pretului, aceste obiecte acoperite cu imitatie de aur sunt mai ieftine prin aceea ca si foita imitatie de aur este de cca 44 de ori mai ieftina decat aceeasi suprafata de foita de aur autentic. Totusi, trebuie spus ca ia mult mai mult timp, cunostinte, munca si creativitate sa faci sa arate bine o suprafata metalizata in imitatie de aur.
Pe o treapta mult mai jos in planul pretiozitatii si rafinamentului estetic se situaeaza ramele decorate cu vopsele aurii sau argintii (de bronz) iar pe cea mai de jos treapta sunt, evident, ramele din plastic eloxat.
Poate ca va intrebati de ce v-am descris toate aceste detalii tehnice, asa-i? Pai m-am gandit ca daca tot nu va pot ajuta altfel, macar sa va ofer niste informatii de insider pentru a va fi de folos pe viitor. Daca pentru nimic altceva, atunci macar pentru a avea un discurs competent in fata clientilor si partenerilor dvs cand va veni vorba despre aur autentic si imitatia de aur. Sper sa va prinda bine candva."
Acesta a fost un extras dintr-un emai adresat unei doamne din Germania, o persoana interesata sa deschida un business in domeniul designului interior.


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.


miercuri, 4 mai 2011

08. Realizarea unei firme traditionale din lemn sculptat, pas cu pas.




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                           
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 


Hai sa vedem acum care sunt pasii realizarii unei firme traditionale din lemn sculptat, vopsit si aurit. Pentru ilustrare am ales o firma de dimensiuni modeste avand ca destinatie golful. Da, sportul acela al gentlemanilor fara grija zilei de maine si a caror unica preocupare pare a fi perfectionarea swing-ului si a jocului lor pe green. Va voi exemplifica procesul manual al realizarii unor semne si firme in stilul New England.

Pornim de la o placa solida din lemn de fag si de la desenul (design-ul) a ceea ce vrem sa producem. Nu insist asupra alegerii acestuia din urma deoarece sursele de inspiratie sunt infinite, la fel cum nemarginita este si imaginatia noastra. Imaginea desenata sau tiparita a viitoarei firme se monteaza pe suprafata panoului de lemn uscat si laminat. Dupa fixarea schitei executate la scara 1:1 purcedem la decuparea contururilor firmei. Decuparea grosiera a contururilor respective se poate face la banzig, la traforaj sau cu orice alta scula de acest fel. Noi am folosit un fierastrau electric Bosch cu oscilator care este o scula ce n-ar trebui sa lipseasca din arsenalul niciunui meserias.




Sculptarea textului, urmarind strict sablonul, este o simpla chestiune de indemanare si experienta in manuirea
daltilor. Exista si dalti electrice, dar eu recomand pentru inceput daltuirea manuala pe principiul ca, daca izbutesti sa controlezi manual dalta, cu atat mai usor iti va veni sa te folosesti pe viitor si de dalta electrica. Dar reciproca nu este valabila, caci drumul asta este unul cu sens unic. E ca si condusul masinii cu schimbator manual de viteza dupa ce te-ai invatat sa conduci o masina cu cutie de viteza automata. Am dat ocol statelor unite de cel putin cinci ori, cu masina, fara nicio problema, dar atunci cand am incercat sa conduc o masina europeana, cu schimbator de viteza, mi s-a innecat masina in mijlocul intersectiei si am provocat un ambuteiaj de mai mare rusinea.  

 


Nimic nu se compara ca acuratete si expresivitate cu literele taiate din cutit si dalta. Totusi, pentru degrosarea anumitor portiuni s-a folosit si dalta electrica urmand a termina litera din mana.
Odata realizat scrisul si degajate contururile obiectului de care ne ocupam s-a trecut la reliefarea din dalta a cutelor si curbelor pe care banner-ul nostru le are din design.

In centrul firmei exista un medalion flancat de doua ornamente in relief. Medalionul reprezinta steagul care marcheaza gaura tinta. A fost sculptat cu grija pentru detalii care erau cu atat mai importante cu cat nu ne puteam permite decat o sculptura cu relief redus.
Pentru a nu lungi povestea, va mai spun ca in final semnul acesta a fost curatat de resturile de hartie, slefuit si vopsit in doua nuante de verde. Pentru contrast si o mai buna vizibilitate am ales sa pictam steagul in rosu si alb si am aurit scrisul, ornamentele medalionului si accentele in foita de aur de 22K. Acest aur nu este si cel mai nimerit genului de lucrare de care ne ocupam, dar nu am avut altul mai potrivit. In final lucrarea se prezinta in toata eleganta, prestanta si nobletea ei precum o puteti admira si dvs mai jos.



---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------




Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.