vineri, 24 iulie 2015

SA INTELEGEM RAMELE (I) Profilul Plat.

PATRU PROFILE DE BAZA 

La prima vedere lumea ramelor ne apare a fi foarte stufoasa si confuza, fiind populata cu sute si mii de modele diferite, greu de distins intre ele, greu de retinut si mai ales de descris. In realitate, din punct de vedere tehnic, toata pleiada ramelor din zilele noastre are doar patru "stramosi" comuni si ramele sunt vizibil inrudite intre ele, dezvoltandu-se istoric si stilistic precum ramurile unui arbore.

Desi n-au inventat tot ei si chenarul in jurul frescelor si mozaicurilor antice, ideea estetica de chenar fiind una foarte veche, italienii si-au adus o contributie decisiva la istoria ramelor si ne-au lasat, inca din vremea Renasterii, cele patru profile fundamentale pe baza carora, prin diverse elaborari si detalieri ulterioare, a aparut si s-a dezvoltat intreaga familie a ramelor asa cum le cunoastem noi astazi. Acestea sunt profilul plat, profilul cassetta, profilul cav (Carlo Maratta) si profilul recesiv (Bolection).

1. PROFILUL PLAT

Cel mai elementar profil de rama este cel plat ilustrat in fig. 1.


In acest tip de rama patru sipci de acelasi gabarit erau imbinate la 90 de grade, prin petrecere (engl. "lap/bridle/ joint"), vezi fig. 2, sau la 45 de grade (engl. "miter joint"), vezi fig 3.  Din punct de vedere al rezistentei fizice rama imbinata la 90 de grade, prin fasonarea si petrecerea laturilor una peste alta, este mult mai durabila decat imbinarea moderna si superficiala la 45 de grade, indiferent cum ar fi aceasta din urma ramforsata. In epoca ramelor construite din metraje acest din urma tip de imbinare a devenit imposibil de evitat. 
In acest tip de rama fibra si culoarea lemnului devin atributele importante ale ramei. Atunci cand lemnul este acoperit cu gesso (grundul acela alb aplicat direct pe suprafata lemnului in vederea auririi ulterioare), culoarea si diversele desene ori incizii sunt folosite pentru a infrumuseta sau asorta rama lucrarii de incadrat (fig. 4 - 8).



Fig 4. Rame cu profil plat (de Rosca's)















                                                                                                   Fig 5. Rame profil plat (de Holton)

Fig. 6. Reproducere Roscas de rama Klimt
             

Fig. 7,  rama cu profil plat (Rosca's)

Contrar asteptarilor, ramele plate ofera infinite posibilitati de exprimare si accomodare cu tabloul. Alegerea unei rame plate trebuie sa fie o alegere constienta, facuta in functie de caracteristicile lucrarii de inramat. Iata o stampa japoneza intr-o frumoasa rama plata iesita din mana lui Thomas Holton din San Francisco (Fig. 8)
                                                                         
                                                                             Fig. 8

Rama plata incepe sa se transforme in cu totul altceva atunci cand i se adauga relief, mai intai la colturi, apoi pe toata lungimea laturilor. Ramele plate cu blocuri paralelipipedice suprainaltate la colturi (Hicks frames) au fost popuare intr-o epoca rurala, ele fiind echivalentul rusticului american (fig. 9).  Astazi le intalnim frecvent incadrand oglinzi sau lucrari de arta pe hartie.
     Fig. 9  Ramele plane Hicks, cu blocuri masive din lemn aplicate la colturi (APF Frame Masters)

Ramele avand blocuri strunjite sau chiar sculptate la colturi, de obicei sub forma florala, sunt numite rame rosetta, ornamentul prezent la colturi fiind, evident, rozeta (fig. 10). Alfabetul ramelor a fost complet definit cu multe secole in urma si de atunci de-a lungul istoriei ramelor nimic nu s-a pierdut sau castigat, ci totul s-a transformat si reevaluat. Ne vom mai reintalni cu blocurile hicks si rozetele, cu alte ocazii, impreuna cu alte profile, din alte epoci si de pe alte meleaguri. 
             Fig. 10.   Detalii de rame Hicks si patru exemple de rozete, in stanga, rama rozeta in dreapta (Boston Art & Framing)

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro

---------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu: