miercuri, 8 iulie 2015

CU RAMA SAU FARA RAMA?



Exista o fractura majora intre ceea ce iubitorul de arta afla parcurgand cataloagele de arta si site-urile muzeelor si ceea ce traieste si descopera el atunci cand viziteaza un muzeu. In primul caz tablourile sunt prezentate "anatomic", facil, neinramate, iar asta-i ofera o anumita perspectiva si citire a lucrurilor, mult diferita de ceea ce ar afla si simti venind la fata locului. 
Tabloul este un LUCRU DE ARTA care, prin inramare, devine un OBIECT DE ARTA de sine statator. Spre deosebire de atelierele artistilor, muzeele gazduiesc si prezinta obiecte de arta, nu doar lucrari de arta, si ele isi vor sabota menirea daca vor rezuma, inventaria si prezenta lucrari de arta. In primul rand pentru ca este o eroare regretabila sa despartim tablourile de ramele lor prin reproducerile de arta pe care le oferim in spatiul virtual sau cel tipografic. In al doilea rand, maniera aceasta sumara si mioapa de  prezentare induce si perpetuaeaza false concluzii si  atitudini gresite, superficiale, atat in randul artistilor cat si in cele ale muzeografilor si publicului de arta. Si nu doar in privinta ramelorlor si al inramarilor. Imaginile sunt graitoare, dar au "perfidia" lor. Iata, de pilda, muzeele isi pierd vizitatorii si pentru ca acestia sufera de sindromul "am VAZUT deja filmul, ce rost mai are sa citeasc cartea?!”. Felul in care gestionam imaginile de arta poate adanci sau, dimpotriva, atenua acest reflex superficial si daunator. 

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro


---------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu