sâmbătă, 18 iulie 2015

Ramele din collectia National Gallery of Victoria, Melbourne, si autorii lor

Stiti cine au fost autorii ramelor unor tablouri de Grigorescu, Aman sau Andreescu? Nu? Si totusi, ramele lor au jucat si continua sa joace un important rol in felul in care percepem tablourile respective, pentru ca ele afecteaza compozitia, spatiul si creaza o legatura cu epoca in care au fost create acele tablouri.

In antiteza cu situatia din tara noastra, la celalat capat al pamantului, dar nu si al lumii civilizate, Muzeul National Gallery of Victoria, din Melbourne, Australia, ne pune tuturor la dispozitie, pe internet, un inventar uluitor al tablourilor si ramelor sale si un opis al autorilor ramelor respective!!! Faceti clik pe acest link si va veti minuna! Veti descoperi o lume noua si o stiinta si ordine a documentarii muzeografice, un respect si o atitudine fata de lucrurile de arta cu care noi nu suntem obisnuiti, compatriotii nostri gandind despre rame ca fiind un rau necesar. Si asta in cel mai fericit dintre cazuri.

Lunga insiruire de nume din partea dreapta a ecranului este lista celor care au construit ramele diverselor tablouri aflate in colectia muzeului australian!! Fiecare nume este la randul lui un link si, facand clik pe el, ajungeti sa vedeti, minunat reproduse, tablourile fara rame, apoi tablourile inramate, detaliile de rame, profilele de rama precum si insemnele sau etichetele "colegilor mei" din Australia secolului XIX, cei care au lasat tarii lor lucrari atat de frumos inramate. O stiinta si o ordine a documentarii, un respect si o atitudine fata de rame cu care noi nu suntem obisnuiti, romanii nestudiind nimic despre rame in invatamantul artistic mediu sau superior si gandind despre rame ca despre un rau necesar. Si asta in cel mai fericit dintre cazuri.
Eticheta unui rameur faimos asa cum apare ea pe spatele uneia dintre ramele lui.

Iata mai jos lista rameur-ilor care au inobilat cu ramele lor colectia de arta a muzeului australian. Faceti click pe primul nume ca sa descoperiti ce v-au rezervat cercetatorii si muzeografii de la antipozi in pagina la care v-am trimis si unde aveti ce admira.


*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu