miercuri, 18 martie 2015

Galeria Nationala de Arta din Washington, politica ramelor si inramarilor


NATIONAL GALLERY OF ART]
Acest articol a fost tradus de pe web site-ul celebrului muzeu american National Gallery of Art din Washington, DC.  (htmlhttp://www.nga.gov/content/ngaweb/conservation/frames.html) Spre informarea si in sprijinul muzeografilor, colectionarilor, galeristilor precum si al tuturor factorilor de conducere si decizie din domeniul artelor din Romania.


Ramele

Departamentul de conservare si restaure a ramelor a fost unul dintre primele infiintate la Galeria Nationala de Arta din Washington, DC. In paralel cu constanta preocupare pentru reinramarea colectiei de arta in rame de epoca autentice, rolul acestui departament a crescut continuu. Chiar daca ramele sunt indispensabile prezentarii lucrarilor, ele trebuie in primul rand sa puna in valoare, nu sa distraga atentia de la tablouri, si apoi sa le protejeze cat mai bine posibil. In acest scop personalul departamentului de conservare si restaurare integreaza deprinderile si tehnicile traditionale cu materialele si procedeele moderne. Conservatorii lucreaza cu rame autentice de epoca sau creaza cu meticulozitate rame noi (reproduceri) in stilurile diverselor epoci istorice.

Insemnatatea ramei

S-ar putea ca vizitatorii unui muzeu de arta sa nu realizeze niciodata cat de importanta este rama in admirarea si aprecierea unei opere de arta. Nu numaui ca ramele sustin si protejeaza picturile, dar prin designul si materialele folosite ele trebuie sa completeze si sa infrumuseteze tablourile fara insa a le domina vizual. Galeria Nationala de Arta din Washington, DC,  are o politica ferma de folosire a ramelor de epoca autentice, oricand acest lucru este posibil, sau a reproducerilor de rame in stiluri istorice potrivite, atunci cand ramele autentice nu sunt disponibile. 
Ramele sunt adesea obiecte mult mai complexe decat par la o prima vedere si durabilitatea lor depinde de acordarea grijii si tratamentului potrivit. Ramele vechi sunt construite in mod traditional din lemn sculptat acoperit cu gesso si aurit. Unele sunt din lemn exotic solid sau sub forma de furnire. Toate ramele sunt vulnerabile la aceasi factori de mediu care afecteaza si tablourile pe care ramele sunt chemate sa le protejeze.

 Cand ramele de epoca autentice nu sunt disponibile, conservatorii trebuie sa-si dovedeasca ingeniozitatea si sa devina inovatori. Personalul nostru a fost pus in situatia sa reproduca pana si masini si dispozitive antice pentru a fi in stare sa construiasca apoi cu ele rame care aveau nu doar aspectul dar si aerul unor stiluri istorice precise. Efortul conservatorilor si restauratorilor de rame contribuie in nenumarate moduri la reusita experientei muzeale.

Conservarea ramelor

Ramele sunt inseparabile in reusita prezentarii unui obiect de arta, dar ele trebuie sa sustina, nu sa distraga privirea de la lucrarea pe care de asemenea o protejejeaza. Arta ramelor si conceptiile asupra rolului lor au evoluat in timp in paralel cu evolutia modei.
NGA este clar devotata folosirii doar a ramelor antice autentice ori a celor corect si cu grija recreate in stiluri istorice precis determinate. Pe langa reproducerea unor stiluri de epoca precise, conservatorii au acces la un Kress (cresa?), adica un depozit adunand o colectie extraordinara de rame antice care sunt folosite la incadrarea pieselor din patrimoniu. La fel ca si frumoasele si pretioasele lucrari de arta din patrimoniu, ramele din acest depozit trebuie pastrate intr-o ambianta precis controlata. Conservatorii colaboreaza de asemenea foarte strans cu departamentele noastre de imprumuturi artistice si expozitii pentru a realiza pachete microclimatice care adeseori sunt incorporate chiar in structura ramelor.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                    
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------


Un comentariu:

  1. Cu lacrimi in ochi,felicit restauratorii pentru:rabdare,talent si devotare in activitate...Felicitari!...

    RăspundețiȘtergere