luni, 26 martie 2012

O profesie rara in Romania: agentul de vanzari INDEPENDENT.





*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                           
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  


Exista o categorie speciala de profesionisti, pe care am descoperit-o abia in America, iar membrii ei duc o viata independenta, au timp liber berechet, lucreaza sporadic, dar atunci o fac cu intensitate, cateva zile pe luna, si se bucura de venituri comparabile cu cele are businessmen-ilor mici si mijlocii, fara insa a avea si grijile acestora, cum ar fi nevoia de capital si de angajati. Practic, ei isi comanda si tot ei executa, iar marimea traiului bun pe care-l au depinde mai mult de manierele si farmecul personal precum si de masura in care le place sa conduca masina, decat de anii de scoala si notele obtinute.

Wow,  pai asta este chiar viata la care viseaza orice tanar fara o calificare precisa, care se afla intre speranta de a gasi o sursa de venit si viitoarea lui angajare, fie el barbat sau femeie, nu-i asa? Perplexitatea voastra nu are corespondent decat in perplexitatea mea de a nu fi gasit in Romania acest tip de profesionist, ceea ce spune multre despre mentalul si naravurile noastre de popor sarac si invidios, mult prea comod si lipsit de initiativa.

Despre ce este vorba? Simplu spus, e vorba despre "independent sales representatives" si subliniez cuvantul independent ca fiind total opus angajarii la patron sau la stat, conditie atat de draga romanilor... In traducere libera asta inseamna "agent de vanzari independent". Imi veti spune ca stiti destui tineri care sunt agenti de vanzari si o duc unii mai bine iar altii mai rau. Nu la vanzatorii de produse Avon ma refer. Ei sunt o specie degenerata a celor despre care discut eu aici. Nu ma refer nici la agentii de vanzari care sunt angajatii unei firmei, de obicei distributoare de bunuri de larg consum, si lucreaza de le sar capacele pentru un salariu, un mic comision din vanzari si un telefon platit de firma! Inainte de criza acestia aveau si privilegiul de a se folosi ca de masina proprie de una dintre masinile firmei, iar asta a fost si ramane si astazi unul din cele mai ravnite posturi din Romania.
Ei bine, reprezentantii independenti fac aceeasi munca, dar mult mai lejer, pe cont propriu, adica suporta din propriul buzunar masina, benzina si telefonul si sunt in schimb mult mai bine platiti pentru rezultatele obtinute. Mai mult, ajung sa mulga beneficiile unui succes anume, prin comisioane obligatorii, pentru toata durata colaborarii cu acea firma.

Iata cum arata, in mod simplificat, aceasta afacere independenta. Voi folosi in continuare situatii familiare mie, dar lucrurile stau la fel in multe alte domenii si nu va ramane decat sa extrapolati exemplul de mai jos.

John este, sa zicem, fiul (sau nepotul ori vecinul) unui rameur oarecare. A crescut in atelierul tatalui sau si a dobandit un vocabular de specialitae. Stie cum le zice sculelor si materialelor cu care lucreaza rameurii si chiar cum sunt ele folosite caci, atunci cand era aglomerat, tatal sau ii solicitse adeseori ajutorul. Intr-un cuvant, John poate vorbi inteligent despre rame si inramari fara a fi insa un specialist, un artist in acest domeniu.

Mai trebuie spus ca rameurii sunt de felul lor niste artisti narcisisti care doresc sa se remarce prin inramari speciale si sa culeaga aplauzele si admiratia clientilor lor. Pentru aceasta ei nu pregeta sa achizitioneze modele de rame si pass partout-uri diferite de cele ale concurentei lor si chiar sa invete tehnici si tehnologii noi care i-ar situa intr-o pozitie favorabila pe piata. Dar rameurii sunt oameni ocupati si nu pot abandona atelierul  si clientii pentru a se plimba pe la expozitii, pentru a citi si a se instrui, ori pentru a contacta ei insisi furnizori exotici de materiale, scule sau tehnologii speciale. In schimb s-ar bucura sa le deschida cineva usa intr-o zi si sa le arate intr-o ora toate noutatile. Mai mult, sa poata comanda unele noutati prin intermediul acelui vizitator care, ati ghicit, reprezinta firma producatoare.

Pana aici nimic deosebit, asa-i? Exact asta face si agentul de vanzari angajat de patron. Dar iata diferenta. John, caci el era vizitatorul surprinzator de care pomeneam mai sus, fiind independent, nu propune doar produsele unei singure firme, ci produsele inrudite dar neconflictuale a doua sau zece firme in acelasi timp! Masina lui este plina de mostre caci John vinde sipci de rame prefabricate de la firma A, apoi rame de gata de firma B, vinde rame fotografice executate in Italia la firma C, pass partout-uri de toate culorile de la firma D, geam antireflex de la o alta firma E... ati prins ideea. Cand pleaca de la un client i-a vandut aceluia tot ce ii lipsea, refacandu-i stocurile dintr-o singura oprire. Tot ce are de facut John este sa caute si sa viziteze rameurii din teritoriul pe care-l acopera si, in schimbul fiecarei vanzari sa primeasca un comision de la firma producatoare sau distribuitoare, firma care in schimbul serviciilor lui ii garanteaza si exclusivitatea asupra teritoriului convenit. Mai mult, acel procent este platit lui John pentru toate comenzile derulate prin serviciile lui si tot ce are de facut este ca sa-si fidelizeze clientii sa lucreze prin el, Pentru asta trebuie sa fie serviabil, prezentabil, informat, comunicativ, cu simtul umorului si al masurii si sa treaca de 2-3 ori pe an pe la fiecare dintre clientii lui pentru a le arata noutatile, a le aduce o prajitura sau a le spune ultimul banc sau barfa din industria ramelor. Practic, John devine un fel de partener cu firmele pe care le reprezinta iar firmele nu platesc decat atunci cand sunt rezultate. Asta se cheama win-win situation prin satul meu. Apoi sunt o mie de feluri prin care John se poate face util si dorit de clientii lui, nicicare dintre ele netinand de anii de scoala sau de media generala obtinuta la matematica.
Romanii se scumpesc la tarate si pierd la faina, de aceea ei prefera sa fie angajati, sa lucreze zilnic in regim intens, pe bani putini dar siguri. Eu va pot spune doar atat. Banii grei se fac NU DIN PRODUCEREA, CI DIN VANZAREA BUNURILOR SI SERVICIILOR ALTORA. Un producator se multumeste poate cu 15-25% profit, pe cand produsul lui este vandut la pret dublu sau triplu fata de cat a costat el la importator sau la depozitul angrosistului. Concret, o pereche de incaltari sport Nike costa trei-patru dolari la producatorul indonezian dar se va vinde cu 100-150 de dollari in magazin. Diferenta de dolari reprezinta banii pe care si-i disputa diversi vanzatori si carausii lor. Toti independent sales representatives pe care i-am cunoscut in America traiesc mult mai bine, au case, masini, conturi in banca si vacante mult mai frumoase decat cei pentru care "lucreaza" ei. Asta este regula, nu exceptia. Exceptia este vanzatorul independent care este atat de lenes incat aduce acasa abia cat un salariu bun pe luna.

Si va mai spun ceva. Daca sunteti sau veti deveni candva buni indepndent sales representative, dati-mi un telefon ca s-ar prea putea sa am ceva de lucru pentru voi, atat in tara cat si in strainatate. Ce mai, hai s-o zicem p'a dreapta: am sigur!


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a acestor articole este permisa cu acordul scris al d-lui Cornel Rosca.
Va multumim pentru intelegere. Adresa de contact este RameRoscas@aol.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu