sâmbătă, 5 decembrie 2020

Rama adoptata de romani sub numele de "Rama Eustatiu Stoenescu"


       Adeseori se intampla ca picturile de patrimoniu din muzeele noastre sa nu-si mai pastreze ramele originale fie pentru ca nu erau inramate in momentul achizitiei, fie pentru ca ramele lor erau atat de nepotrivite incat nu li se putea face onoarea de a supravietui pe simeze. In imaginea de mai jos vedeti un portret de copil, semnat de Eustatiu Stoenescu, intr-o rama "second hand" recuperata, restaurata si pusa in valoare de Rosca's SRL. Paspartura (insertia), mai lata decat ne-am fi asteptat, retine de fapt lucrarea si face posibil mariajul ei cu aceasta rama de proportii potrivite dar putin prea ampla.

Printre oamenii de arta romani acestui tip de rama, Montparnasse cu ascendenti in Ludovic al XIV-lea, era atat de strans legata de Eustatiu Stoenescu incat i s-a dat numele pictorului. Nu e un lucru chiar atat de rar, in Romania gasindu-se rame Grigorescu, Aman, Stoenescu, Pallady sau Tonitza etc.

Multa vreme m-am uitat la aceasta rama cu ochi dispretuitori pentru ca imi parea a fi un Ludovic al XIV-lea degenerat, iesit de sub mainile degerate ale unui mester ebrietat. In timp am invatat nu doar sa accept dar si sa admir unitatea stilistica si cursivitatea bajbaielilor care fac farmecul acestei rame. Rama Montpanasse sau Stoenescu, asa cum i se spune ei pe la noi, a fost o rama aflata la mare pret printre pictorii secolului XX si nu intamplator este des intalnita in muzeele noastre.
 
 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor istorice   www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu