joi, 24 august 2017

Rama Eustatiu Stoenescu, un Ludovic al XIV-lea mai desfigurat

Istoricii si criticii de arta mentioneaza cateva rame cu nume de pictori romani. Astfel ne intalnim cu rama Grigorescu, rama Aman sau rama Stoenescu. Ati crede poate ca ele sunt creatiile lor sau ca au rezervat ramele respective pentru uz propriu. In realitate vorbim aici despre rame (in general frantuzesti) care au placut, probabil, in mod deosebit alor nostri iar frecventa folosirii lor de catre unii sau altii dintre ei a facut sa fie asociate strans numelor respective. Desi fiecare dintre pictorii de mai sus a folosit multe alte rame, cele asociate numelor lor sunt, dupa cum urmeaza: Rama Grigorescu, o rama bolection cu colan stucat si panou exterior plan (motive italiene de baza), Rama Aman, o rama neoclasica cu panou concav canelat si, in fine, o rama Montparnasse inspirata de stilul ramelor Ludovic al XIV-lea, a imprumutat numele lui Eustatiu Stoenescu.
Ceea ce numim rama Stoenescu este un model de rama foarte pretuit de pictorii romani ai primei jumatati de secol XX, pictori conectati la arta si noutatile pariziene.

Chiar daca si alti pictori romani au folosit-o cu succes, rama aceasta si-a leagat totusi numele de pictorului Eustatiu Stoenescu (1884-1957). Iata detaliile unor astfel de rame din patrimoniul Muzeuluiu de Arta Craiova (fig.1 si 2.), respectiv dintr-o colectie particulara (fig.3).
Fig 1
Fig. 2
Fig. 3

Remarcati lipsa de simetrie a ornamentelor si pronuntata "dezlanare" a ornamentatiei in intregul ei. Ei bine, aceste atribute ii sunt caracteristice si ele fac tot farmecul ei. Si acum, surpriza!  Priviti fig 4 si 5. Asemanarea ramei Stoenescu cu Ludovic al XIV-lea  nu este deloc intamplatoare.
Fig. 4  (Ludovic al XiV-lea)
Fig. 5  (Ludovic al XIV-lea)
Asemanarile dintre cele doua rame sunt frapante si doar inacuratetea detaliilor si lejeritatea tehnicii de executie le diferentiaza. Astfel, de exemplu, unde rama Ludovic al XIV-lea era sculptata si aurita cu foita autentica de aur, rama Stoenescu are ornamentele stucate (ghips) pe suportul de lemn si este aurita cu o foita care imitata aurul, sau este aurita cu zgarcenie, ici si colo, pe unele dintre proeminentele ornamentelor ei.
Cum se explica filiatia asta? In secolul XIX rama Ludovic al XIV-lea era foarte populara in Franta. Versiunea ei simplificata (comerciala) a fost produsa din abundenta in acea perioada. Cand pictorii saraci care populau Montparnasse, la inceputul secolului XX, au descoperit ca pot refolosi cu succes ramele vechi si abandonate de fostii lor proprietari daca le revopsesc  in culori pamantii, neutre, si mascheaza diferentele dimensionale cu insertii din lemn, ei au inventat ceea ce numim astazi rama Montparnasse. Aceast stil de rama este singurul care se caracterizeaza prin finisare, nu prin trasaturi fizice precise. Cum cea mai des intalnita rama in acea epoca era versiunea comerciala a ramei Ludovic al XIV-lea, ea a devenit portdrapelul noului stil. Asa a ajuns el si in Romnania, unde, sub numele de "rama Eustatiu Stoenescu", nefiind o rama dificil de reprodus, presupun ca a fost asimilata de rameurii locali si s-a bucurat de mult succes printre artistii si colectionarii de aici.

---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro

------------------------------------------------------------------

luni, 14 august 2017

Restaurari si reproduceri de rame istorice executate pentru beneficiari romani

Deoarece diferenta fizica dintre ramele restaurate si cele reproduse este imperceptibila cu ochiul liber, chiar si pentru initiati, voi lasa imaginile sa vorbeasca de la sine, neprecizand care sunt unele si care sunt celelalte. Ceva mai mult de jumatate dintre fotografii reprezinta reproduceri.
De fapt nu exista nicio diferenta intre persoana restauratorului de rame antice si cea a reproducatorului de rame antice pentru simplul motiv ca ambii recurg la aceleasi materiale, instrumente, tehnologii si cunostinte, iar odata restaurata o rama istorica ADN-ul ei va ramane cu restauratorul pentru tot restul vietii, el putand cu adevarat reproduce acea rama, la cerere, oricand, la orice dimensiune, forma si gabarit. Restaurarea si reproducerea sunt aversul si reversul aceleiasi medalii si au loc in acelasi loc. Cine nu poate decat restaura face de fapt restaurari cosmetice, nu si de structura. Machiaza ramele. In schimb cine nu se ocupa decat cu reproducerea e un fenomen! Sa mi-l aratati si mie caci, dupa stiinta mea, asa ceva este imposibil, experienta restaurarilor calificand si imbogatind permanent cunostintele din "biblioteca" reproducatorului.

Dati click pe fotografii pentru a le mari.
























































 ROSCA'S SRL este singura manufactura de rame de calitate muzeala din Romania. Executam restaurari si reproduceri de rame istorice la standarde internationale (www.roscas.ro). De peste un sfert de veac ramele produse aici sunt livrate lunar clientilor nostri externi precum si muzeelor si colectionarilor din Romania.