vineri, 15 mai 2015

O elementara lectie despre rame si inramari




Pana de curand centrul vechi al Craiovei, era un cartier imbacsit si primejdios, cu case negustoresti, igrasioase si murdare, inghesuite unele in altele, cu strazile desfundate si prost luminate. Aici nu mai forfotea demult lumea buna. De fapt nu mai forfotea nimeni. Nici macar sutii.

Cu bani europeni si niste edili porniti sa-i cheltuiasca cu folos, centrul Craiovei s-a schimbat si in curand va deveni un reper turistic pentru aceasta urbe. Cladirile au fost renovate, strazile pavate si iluminate cu stil, au aparut banci si scuaruri. Desi nu este inca gata, craiovenii sunt deja extrem de mandri si recunoscatori pentru transformarile produse in aceasta parte a orasului. Unul dintre ei posteaza astazi pe Facebook cateva fotografii ale zonei si adauga cuvintele "Felicitari tuturor celor care au facut posibil ca orasul CRAIOVA sa arate astfel!" Aceasta postare mi-a prilejuit ocazia sa ofer o scurta dar elocventa lectie despre rame si inramare. Iata mai jos raspunsul meu la postarea acestui prieten.

"Viorele, sper ca esti de acord ca orasul vechi nu a aratat niciodata atat de bine si atragator in toata istoria lui. Dar ar fi putut arata, cu conditia ca locuitorii si edilii lui sa fi avut alta cultura si sa fi decis sa INVESTEASCA in in el, in loc doar sa INGRAMADEASCA si sa INCROPEASCA! Abia acum aceasta parte a orasului va fi pusa in valoare. Locurile pe langa care treceai fara sa le fi vazut inainte devin brusc doar vizibile dar si remarcabil de frumoase. Asta face si o rama buna pentru tabloul ei!! Daca edilii plombau, spoiau cu var si dadeau cu matura (echivalentul unei inramari de duzina, facuta cu teama de a nu cheltui) voi tot mandri ati fi fost dar nu ati fi stiut niciodata ce ati pierdut si nici ce vor crede urmasii despre gusturile si standardele antecesorilor lor".

Cu centrul vechi al Craiovei s-a intamplat cam ceea ce vedeti si mai jos ca se intampla: acelasi tablou este adus intr-o alta lumina si tinuta. Deodata el devine mai interesant si mai frumos. 
Mai sus vedeti o lucrare de Vasile Grigore, realizata in tempera, pe hartie de impachetat (!), inainte si dupa ..."cheltuirea banilor europeni" ;)

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                      
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu