duminică, 26 aprilie 2015

Cu ce se curata ramele tablourilor?


Cu ce se curata ramele tablourilor? Majoritatea curiosilor par a crede ca exista o solutie universala incropita din ingrediente aflate laindemana prin bucataria si debaraua casei. Ceilalti,  mai banuitori,  presupun ca exista cam doua-trei solutii de curatire dintre care una precis trebuie sa se potriveasca daca celelalte dau gres. Nimic mai fals caci, daca prima dintre metode da gres, urmatorul pas se cheama restaurarea ramei sau aruncarea ei la gunoi!

Dar, inainte de orice altceva, hai sa stabilim ce anume vrem sa curatam? Ramele nu sunt pastrate in gradina sau grajd, nu sunt plouate, ninse, la un loc cu pamantul si putegaiurile.  Ramele care au fost pastrate in interiorul caminelor noastre cel mai adesea nu sunt murdare, ci patinate. Or patina ramelor nu trebuie eliminata ci, dimpotriva, trebuie acceptata si admirata, ea fiind aidoma aromelor vinurilor vechi. Cu cat e mai veche rama, cu atat mai profunda, mai credibila si mai frumoasa e patina ei. Aceasta e rezultatul unei complexe reactii fizico-chimice la suprafata lucrurilor autentic vechi, nicidecum o murdarie. Patina mareste nu doar frumusetea dar si valoarea ramelor vechi (de buna calitate) si tot ea face ca o rama banala si chiar uratica sa dobandeasca cu timpul un fel de personalitate si demnitate pe care nu le avea de la inceput. Urmele micilor accidente de parcurs pe corpul ramelor, atunci cand nu le desfigureaza, sunt si ele dovezi ale varstei lor si trebuie intelese si ingaduite ca atare pana in momentul in care se vor fi adunat destule motive care sa justifice restaurarea ramelor.

Deoarece s-ar putea sa va gasiti, fara sa o banuiti, in posesia unor rame vechi valorand sute sau mii de dolari bucata, este gresita practica "repararii" defecteor prin pictarea lor cu vopsea de bronz si categoric dezastruoasa decizia acoperirii lor complete cu vopsea de bronz (Aurolac), pentru a masca ranile dobandite in timp saupentru a acoperi nepriceperea restauratorului.

Ce inseamna atunci a curata o rama? Prin asta intelegem indepartarea prafului, a insectelor si a consecintelor prezentei lor acolo si, in general, eliminarea depunerilor de materii alogene. Usor de spus, mult mai greu de facut din cauza riscurilor de a aduce distrugeri permanente suprafetei ramei. Buna parte din frumusetea unei rame sta in farmecul finisarii suprafetelor ei. Pe parcursul timpului felul in care oamenii au construit si finisat ramele a evoluat si s-a diversificat continuu.  De la lemn s-a ajuns la metal si plastic, trecand prin ipsos, rasini si chiar hartie presata (papier mache). Foita de aur si argint autentinc, de pe suprafata ramelor, a fost inlocuita cu alte foite metalice, care arata si se comporta diferit, cu diverse vopsele, eloxari, baituri, ceruri si chiar tiparituri. Diversi lianti, diverse lacuri si verniuri au fost si sunt folosite in finisarea ramelor. Ortice substanta care produce un efect estetic a fost si este folosita arbitrar in industria ramelor. O substanta sau o metoda nepotrivita de curatire poate matui o suprafata lucioasa, poate dizolva un strat de transparenta sau culoare si expune oxidarii sau chiar distrugerii unul sau mai multe dintre straturile succesive ale finisarii ramei. Intr-o fabrica sau atelier de rame se folosesc zeci si sute de formule si combinatii de materiale in moduri si succesiuni felurite pentru a obtine varietatea de finisari pe care le vedem astazi. A nu sti ce faci si a proceda la intamplare sfarseste invariabil in ruinarea suprafetei ramelor. Or o rama cu suprafete arse, roase, patate sau descolorate, partial sau total, ca urmare a esecului incercarilor de curatire, este indiscutabil mai respingatoare ochiului decat fusese ea inainte.

Cu toata onestitatea si in cunostinta de cauza va confirm ca pana si pentru specialisti curatirea unei rame seamana cu mersul pe gheata subtire. Ei nu procedeaza niciodata fara a testa si afla ce substante si metode NU AFECTEAZA patina si diversele straturi succesive din profunzimea ramelor. Practic, cum mai fiecare rama necesitand curatirea e alcatuita si finisata diferit de precedenta, inseamna ca fiecare rama se curata altfel, in functie de  materialele si tehnicile folosite la realizarea ei. Inainte de a detrermina cum indepartam murdaria trebuie sa ne ingrijim a nu deteriora obiectul murdar caci, altminteri, odata cu murdaria aruncam si rama la gunoi.

La intrebarea "cu ce se curata ramele tablourilor?" raspunsul meu e "cu ajutorul unui specialist!". Retineti ca e mai usor si mai ieftin totusi sa curatam o rama decat sa o restauram. Cu toate astea foarte multe rame ajung sa necesite restaurare tocmai pentru ca cineva, candva, a vrut "doar" sa le curete.
Mai in gluma, mai in serios, o rama buna se curata o data la 100 de ani. Pana atunci se utilizeaza doar pamatuful si carpa moale si uscata pentru a indeparta praful. Daca trebuie sters geamul si acesta nu poate fi scos, folositi un servetel umed si evitati pe cat posibil marginile ramei. Daca ati udat intamplator rama cu apa sau cu alt lichid scurgeti excesul si nu incercati sa o stergeti. Lasati-o sa se usuce in mod natural. Sansele cele mai mari sunt sa nu se intample nimic rau. Dar daca incercati sa stergeti rama, cand este uda, aveti sanse bunicele sa daunati cu ceva suprafetei. 

PS: stiati ca ramele ROSCA'S sunt atat de frumoase si pretuite in primul rand din pricina stiintei cu care reproducem patina si abia apoi din pricina maestriei executiei lor?

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Un comentariu:

  1. Buna ziua, am o rama veche de la o icoana, lemnul era aurit si peste el a fost aplicata o vopsea de bronz obisnuit. Se poate indeparta vopseaua ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere