duminică, 26 aprilie 2015

Cu ce se curata ramele tablourilor?


Cu ce se curata ramele tablourilor? Majoritatea curiosilor par a crede ca exista o solutie universala incropita din ingrediente aflate laindemana prin bucataria si debaraua casei. Ceilalti,  mai banuitori,  presupun ca exista cam doua-trei solutii de curatire dintre care una precis trebuie sa se potriveasca daca celelalte dau gres. Nimic mai fals caci, daca prima dintre metode da gres, urmatorul pas se cheama restaurarea ramei sau aruncarea ei la gunoi!

Dar, inainte de orice altceva, hai sa stabilim ce anume vrem sa curatam? Ramele nu sunt pastrate in gradina sau grajd, nu sunt plouate, ninse, la un loc cu pamantul si putegaiurile.  Ramele care au fost pastrate in interiorul caminelor noastre cel mai adesea nu sunt murdare, ci patinate. Or patina ramelor nu trebuie eliminata ci, dimpotriva, trebuie acceptata si admirata, ea fiind aidoma aromelor vinurilor vechi. Cu cat e mai veche rama, cu atat mai profunda, mai credibila si mai frumoasa e patina ei. Aceasta e rezultatul unei complexe reactii fizico-chimice la suprafata lucrurilor autentic vechi, nicidecum o murdarie. Patina mareste nu doar frumusetea dar si valoarea ramelor vechi (de buna calitate) si tot ea face ca o rama banala si chiar uratica sa dobandeasca cu timpul un fel de personalitate si demnitate pe care nu le avea de la inceput. Urmele micilor accidente de parcurs pe corpul ramelor, atunci cand nu le desfigureaza, sunt si ele dovezi ale varstei lor si trebuie intelese si ingaduite ca atare pana in momentul in care se vor fi adunat destule motive care sa justifice restaurarea ramelor.

Deoarece s-ar putea sa va gasiti, fara sa o banuiti, in posesia unor rame vechi valorand sute sau mii de dolari bucata, este gresita practica "repararii" defecteor prin pictarea lor cu vopsea de bronz si categoric dezastruoasa decizia acoperirii lor complete cu vopsea de bronz (Aurolac), pentru a masca ranile dobandite in timp saupentru a acoperi nepriceperea restauratorului.

Ce inseamna atunci a curata o rama? Prin asta intelegem indepartarea prafului, a insectelor si a consecintelor prezentei lor acolo si, in general, eliminarea depunerilor de materii alogene. Usor de spus, mult mai greu de facut din cauza riscurilor de a aduce distrugeri permanente suprafetei ramei. Buna parte din frumusetea unei rame sta in farmecul finisarii suprafetelor ei. Pe parcursul timpului felul in care oamenii au construit si finisat ramele a evoluat si s-a diversificat continuu.  De la lemn s-a ajuns la metal si plastic, trecand prin ipsos, rasini si chiar hartie presata (papier mache). Foita de aur si argint autentinc, de pe suprafata ramelor, a fost inlocuita cu alte foite metalice, care arata si se comporta diferit, cu diverse vopsele, eloxari, baituri, ceruri si chiar tiparituri. Diversi lianti, diverse lacuri si verniuri au fost si sunt folosite in finisarea ramelor. Ortice substanta care produce un efect estetic a fost si este folosita arbitrar in industria ramelor. O substanta sau o metoda nepotrivita de curatire poate matui o suprafata lucioasa, poate dizolva un strat de transparenta sau culoare si expune oxidarii sau chiar distrugerii unul sau mai multe dintre straturile succesive ale finisarii ramei. Intr-o fabrica sau atelier de rame se folosesc zeci si sute de formule si combinatii de materiale in moduri si succesiuni felurite pentru a obtine varietatea de finisari pe care le vedem astazi. A nu sti ce faci si a proceda la intamplare sfarseste invariabil in ruinarea suprafetei ramelor. Or o rama cu suprafete arse, roase, patate sau descolorate, partial sau total, ca urmare a esecului incercarilor de curatire, este indiscutabil mai respingatoare ochiului decat fusese ea inainte.

Cu toata onestitatea si in cunostinta de cauza va confirm ca pana si pentru specialisti curatirea unei rame seamana cu mersul pe gheata subtire. Ei nu procedeaza niciodata fara a testa si afla ce substante si metode NU AFECTEAZA patina si diversele straturi succesive din profunzimea ramelor. Practic, cum mai fiecare rama necesitand curatirea e alcatuita si finisata diferit de precedenta, inseamna ca fiecare rama se curata altfel, in functie de  materialele si tehnicile folosite la realizarea ei. Inainte de a detrermina cum indepartam murdaria trebuie sa ne ingrijim a nu deteriora obiectul murdar caci, altminteri, odata cu murdaria aruncam si rama la gunoi.

La intrebarea "cu ce se curata ramele tablourilor?" raspunsul meu e "cu ajutorul unui specialist!". Retineti ca e mai usor si mai ieftin totusi sa curatam o rama decat sa o restauram. Cu toate astea foarte multe rame ajung sa necesite restaurare tocmai pentru ca cineva, candva, a vrut "doar" sa le curete.
Mai in gluma, mai in serios, o rama buna se curata o data la 100 de ani. Pana atunci se utilizeaza doar pamatuful si carpa moale si uscata pentru a indeparta praful. Daca trebuie sters geamul si acesta nu poate fi scos, folositi un servetel umed si evitati pe cat posibil marginile ramei. Daca ati udat intamplator rama cu apa sau cu alt lichid scurgeti excesul si nu incercati sa o stergeti. Lasati-o sa se usuce in mod natural. Sansele cele mai mari sunt sa nu se intample nimic rau. Dar daca incercati sa stergeti rama, cand este uda, aveti sanse bunicele sa daunati cu ceva suprafetei. 

PS: stiati ca ramele ROSCA'S sunt atat de frumoase si pretuite in primul rand din pricina stiintei cu care reproducem patina si abia apoi din pricina maestriei executiei lor?

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



vineri, 17 aprilie 2015

Detectivi in lumea ramelor, doua rame Montparnasse pentru unul si acelasi tablou.

De obicei tablourile au o singura rama sau niciuna. Uneori reinramam un tablou intr-o rama mai potrivita si atunci ne trezim ca avem doua rame de aceeasi marime, dar doua rame complet diferite. Nu in fiecare zi se intampla insa ca doua rame Montparnasse de calitate muzeala, ambele sculptate in lemn masiv si executate la comanda pentru unul si acelasi tablou, sa isi astepte clientul, sezand cuminti una langa cealalta, in atelierul Rosca's. Aceasta neobisnuita situatie m-a determinat sa le fotografiez si apoi sa inramez virtual tabloul cu petunii in ambele rame. Cele doua imagini alaturate au fost postate pe pagina Rame Rosca's de pe Facebook unde, pana la elucidarea misterului lor, ele au starnit o frumoasa competitie intre preferintele cititorilor mei pentru una sau cealalta dintre inramari. Gasiti postarea si comentariile participantilor AICI. Invatamintele acestui sondaj pot fi deosebit de utile operatorilor atelierelor de inramat dar si artistilor si galeristilor, in general.

La ora la care scriu aceste randuri am adunat peste 50 de pronuntari ferme si valabile pentru una sau alte dintre incadrari, iar pentru rama din stanga au votat 56% dintre repondenti, in timp ce rama din dreapta a placut celorlalti 44%. Voturile vor continua sa se adune, dar preferintele publicului sunt deja destul de bine conturate. Sondajul in sine si comentariile participantilor la el sunt deosebit de interesante si folositoare, pentru care motiv le adresez tuturor multumiri fara numar. Poate imi voi oferi ragazul unor concluzii finale, dar acum sunt sigur ca vreti sa aflati de ce am facut doua rame valoroase pentru tabloul unui client care va plati si pleca cu o singura rama din atelierul meu. Pe scurt, raspunsul este acesta: ca sa fie perfect multumit, nu doar aproximativ multumit de ceea ce primeste in schimbul banilor lui.

Atunci cand discutam cu clientul modul de inramare al acestui tablou cu petunii, am cazut de acord ca o rama Montparnasse ar fi cea mai nimerita solutie. Cum nu aveam sa-i ofer o mostra de rama Montparnasse executata in atelierul meu, am cules de pe internet o imagine si clientul meu a aprobat rama respectiva. Iat-o mai jos.

A durat insa destul de mult timp pana cand clientul meu s-a hotarat sa comande trei rame, una dintre ele fiind cea despre care am pomenit, si amintirea discutiilor purtate s-a cam estompat. Am facut eroarea de a nu mai verifica imagiunea agreata de client, considerand ca stiu ce inseamna o rama Montparnasse (vezi si Regina ramelor primei jumatati a secolului XX) si ca memoria vizuala, cultura profesionala si gustul imi vor fi ghizi de nadejde. In loc sa reproduc modelul acceptat de client, i-am oferit o "versiune academica" de Montparnasse care stil de rama, la origine, era un Ludovic al XIV-lea refinisat de pictori prin revopsire in griuri spalacite si stergerea portiunilor mai proeminente. La noi rama asta e cunoscuta ca "rama Eustatiu Stoenescu" si este singurul stil de rama care nu se defineste printr-un design precis, ci printr-un anume fel de finisare. Practic orice rama finisata in
acest fel devine un Montparnasse! Cum in Franta sfarsitului de secol XIX si inceputului de secol XX erau foarte populare niste rame impersonand faimoasele cadre Ludovic al XIV-lea, nu altul ci exact acest gen de rame revopsite si sterse sumar au devenit tulpina tuturor ramelor Montparnasse, in care regasim inramate pana si multe lucrari de Pablo Picasso. In prima imagine de mai sus, rama din dreapta reprezinta un Montparnasse corect inchis la toti nasturii. Dar oricat de autentic din punct de vedere istoric si stilistic ar fi fost acel Montparnasse, trebuie recunoscut ca el difera considerabil de ceea ce-i placuse clientului meu. El alesese o rama sculptata mai rudimentar, cu ornamentele mai masive si labartate si care fusese finisata in ceea ce parea a fi fost argint sub straturile de vopsea gri de diverse nuante. Chiar daca nu mi se ceruse (si platise) sa reproduc in detaliu rama model, clientul era indreptatit sa primeasca o rama inrudita vizual cat mai bine cu modelul ales. Desi am modificat in mod sesizabil noua rama, ea tot a iesit mai delicata si mai calda decat modelul. Mie-mi place cum arata, dar nu sunt sigur ca si clientul va fi total multumit...

A propos, stiati ca doua sau mai multe rame similare, executate manual, difera usor intre ele chiar si atunci cand sunt executate in exact acelasi timp,  cu aceleasi materiale, in aceleasi conditii si de catre aceasi persoana? Tocmai aceste usoare inconsecvente confera farmec si unicitate produselor executate manual, iar pentru asta ele sunt mai valoroase si pretuite altfel decat cele realizate industrial. Din pacate intre modelul de referinta si prima rama era o diferenta mult prea mare si care nu se mai datora manualitatii procesului de fabricatie.  Misterul s-a risipit. Una dintre rame era un rebut! Oricat de perfecta din punct de vedere stilistic si istoric ar fi fost ea si oricat de potrivita cu tabloul ar fi votat-o cititorii mei, refacerea ramei era o chestiune de etica si standarde profesionale ROSCA'S.
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                               
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------


luni, 13 aprilie 2015

Expozitie de rame Sansovino la The National Gallery din Londra,

Artisti romani, nu fiti surprinsi! Prestigiosul muzeu londonez THE NATIONAL GALLERY a deschis o expozitie de rame italiene Sansovino. Doar rame din stilul amintit, fara tablouri! Expozitia e deschisa intre 1 Aprilie si 13 Septembrie 2015. Vor urma si alte actiuni similare de punere in valoare a rolului ramelor si a istoriei lor.

Stim cu totii ca in sistemul de invatamant artistic nu se studiaza deloc rolul, arta si istoria ramelor. Pictorii sunt instruiti sa creeze superbitati fiindu-le apoi indiferent cum vor fi ele prezentate si cum vor supravietui ele prin timp. E ca si cum inginerii ar crea automobile fabuloase fara a le pasa daca exista si drumuri, service-uri sau puncte de alimentare pentru ele. Arta autentica este inramata frugal atunci cand nu e incadrata in metraje folosite si la oglinzi sau la decorarea cofetariilor din centrul oraselor noastre.
Acest gen de miopie isi propune The National Gallery din Londra sa trateze prin astfel de expozitii dedicate exclusiv ramelor istorice. Prima dintre ele este dedicata ramelor Sansovino si va fi deschisa intre 1 Aprilie si 13 Septembrie 2015.


*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                 
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

marți, 7 aprilie 2015

Perfidul Facebook


Ne bucuram sa vedem cum ne creste audienta Facebook si sa strangem un numar cat mai mare de prieteni si like-uri, asa-i? Ei bine, aflati ceea ce Facebook nu va spune.

1) Puteti avea 1000 de prieteni in liste si cu toate astea doar o foarte mica parte dintre ei vor avea sansa sa vada o postare noua pe care tocmai ati facut-o. Dupa unii statisticieni Facebook distribuie o noua postare la aproximativ 6% dintre urmaritorii paginii respective si asta explica de ce, indiferent cate sute sau mii de prieteni scriptici are pagina respectiva, esti anturat mereu de aceeasi mana de prieteni devotati. Restul habar nu au ca existi si te-au uitat demult.

 2) Daca doresti acces liber la FB trebuie sa platesti. Cum? Promovandu-ti o postare anume sau chiar pagina intreaga.  Atunci, ca prin minune, lucrurile se schimba si like-urile curg garla. Dar numai atata timp cat ai platit. Cand s-au terminat bani s-a terminat si cu vizibilitatea paginii sau postarii cu pricina si lucrurile reintra in normal, adica se reintorc exact de unde ai plecat inainte de promovare. Cum presupun ca FB nu voteaza pentru altii, se impune concluzian ca postarile noastre sunt sugrumate intentionat prin softul retelei. Ne credem vizibili intregii lumi dar in realitate suntem ascunsi pana si majoritatii celor care deja ne-au acordat in trecut interesul si prietenia lor.
Am cedat ispitei de a promova timp de o saptamana o postare si apoi si o pagina intreaga. In ambele cazuri am cheltuit aceeasi suma de 100 dollari si iata ce am constatat.
      a) cand sunt ridicate barierele FB-ului devenim brusc vizibili (Reach number sau numarul de vizualizari (mai exact spus de afisari) in cazul meu a ajuns dupa o saptamana, in zona cuprinsa intre 30.000 si 40.000 atat la promovarea postarii cat si la promovarea paginii). Primele trei zile graficul arata constant ascendcent, dupa care el scade in valoare, ceea ce inseamna ca in primele 3 zile aveti cele mai multe afisari, dupa care afisarile "obosesc" si la sfarsitul perioadei abia se mai tarasc.  Acest comportament este, dupa parerea mea, dictat tot prin softul aplicatiei respective caci numarul utilizatorilor FB este incomparabil superior acestei cifre si, la o adica, un anunt publicitar pe FB poate fi oferit in mod repetat acelorasi utilizatori.
     b) banii cheltuiti mi-au adus 1022 like-uri la postare si 15 like-uri adiacente pentru pagina respectiva. Cand am targetat pagina in sine am strans 850 de like-uri de o valoare mai mult decat dubioasa. Iata de ce cred asta. Nu dam like unei pagini fara sa rasfoim si sa gasim si alte lucruri oe care sa le apreciem acolo. Ei bine, se pare ca majoritatea celor 850 de admiratori ai unei pagini de rame de calitate muzeala au apreciat pagina si au fugit fara sa consulte ce anume cuprinde (!!!). 
     c) la angajarea publicutatii FB exista aparent posibilitatea de a targeta ( a lua la tinta) un anumit public. Eu am tintit catre iubitorii de arta, muzee, galerii, anticari etc dar, verificand prin sondaje profilul celor care mi-au dat like-uri am constatat cu stupoare ca era un public cu totul strain de arta. Ma si mir daca like-urile nu au fost date tot de softul Facebook, atat de strainii mi s-au parut cele mai multe dintre voturile obtinute astfel. In concluzie targetarea este o brasoava iar voturile sunt cu cantec si veti vedea mai la vale de ce crted asta.

La punctul asta am devenit destul de suspicios ca sa deschid ochi asupra altor anomalii pe care le-am constatat si trecut cu vederea in trecut. Cum ar fi cererile de prietenie. De data asta am verificat daca cererile erau reale. Nu, nu erau. Eu raspundeam unei astfel de cereri, crezand ca in spatele eiu se afla o fiinta cinstit interesata in ceea ce faceam. Surpriza! L capatul celalalt se primea o alta cerere de prietenie de data asta ca venind din partea mea. Softul Facebook face insa gresala de a-ti confirma ca cererea ta a fost acceptata de cek caruia de fapt tu ii acceptasesi cererea. Se pare ca Facebook trimite in numele nostru cereri de prietenie sau de votare a unei pagini. Asa am ajuns membru al unei comunitati de artisti contemporani despre care nici nu aveam habar. Lucrurile au stat astfel: o prietena reala care aparent facea deja parrte din acea comunitate ar fi primit din partea mea o cerere fictiva de recomandare si ea si-a dat acordul. Apoi presedintele asociatiei respective a aprobat cererea prietenei si mi-a comunicat ca cererea mea a fost acceptata. Iata-ma acum, pe nestiute, si membru cu drepturi depline al gruparii respective! In felul asta ma puteam trezi si membru intr-un partid nazist sau simpatizant al Statului Islamic!!! Ori asta este ceva incalificabil si de aceea m-am grabit sa va aduc la cunostinta cum ne manipuleaza aspiratiile si folosesc datele personale cei de la Facebook.
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                 
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------