vineri, 13 martie 2015

Harti vechi si inramarea lor

In zilele noastre Vali Irina Ciobanu (www.facebook.com/pages/Reinvented-old-maps-by-Vali-irina-Ciobanu/451068491711649) reinventeaza hartile de odinioara, cele pictate manual pe piele special tratata, o ocupatie rara incununata cu rezultate pe masura. Dialogul care urmeaza a fost purtat in public, pe Facebook, si imi ingaduesc sa-l reproduc aici pentru ca mi-a prilejuit cateva explicatii generale despre rame si inramari, lucruri pe care ar fi bine sa le stie si altii. 

VIC: Buna ziua ,domnule Rosca. Am o intrebare. De obicei prezentam asa hartile pe doua bete ,rulate intr un toc de piele. Ma gandeam sa le inramez de aici inainte. Aveti o rama care credeti ca s ar preta frumos? Sau o idee de prezentare eleganta?

CR: Inramarea hartilor este o arta aparte. De obicei hartile pe hartie se inrameaza atat de savant incat atunci cand un diplomat strain acreditat la Bucuresti a vrut sa-si inrameze corespunzator colectia personala de harti a descoperit ca in tara nu exista geam antireflex adevarat, nu gluma aceea de geam matuit, si atunci a adus el ramarului bucurestean, pe cheltuiala lui, o lada intreaga cu geam AR, doar pentru a-si putea inrama colectia. A fost probabil primul import de geam AR din Romania, ramarii si distribuitorii lor neavand la ora aceea increderea, banii si nadejdea ca ar putea vinde asa ceva si clientelei locale. Intre timp lucrurile au evouluat iar azi gasiti (sau vi se pote aduce) astfel de geam si la atelierele de inramare mai pricopsite de prin Bucuresti. 
 
Nu stiu cum se inrameaza hartile pe piele dar ma gandesc ca daca cele pe hartie sunt atat de speciale, atunci inramarile unor harti pe piele sunt cu atat mai pretentioase si mai scumpe. Am un amic, rameur american repatriat foarte recent prin casatorie. Traieste in Targul Mures si el v-ar putea ajuta, dar deoacamdata doar cu sfaturi pe care sa le urmez eu. Veti fi surprinsa sa aflati ca in domeniul nostru exista o distinctie clara intre cel care construieste ramele (adica unul ca mine) si cel care realizaeaza inramarile propriuzise cu ajutorul ramelor mele, al unor cunostinte, tehnici si materiale speciale (adica rameurul). Oricat de ciudat vi s-ar parea, eu nu sunt rameur dar lipsa rameurilor adevarati ma obliga uneori sa imbrac si aceasta haina.

In Romania diviziunea muncii (profesionalizarea) nu a ajuns atat de departe in zona artei incat sa opereze distinctii clare intre pictura, rama si inramare. Lucrurile par atat de simple la noi incat, la o adica, pictorul isi incropeste singur rama si isi poate inrama singur lucrarile, pe principiul "merge si asa", "ce conteaza?!" sau "multi vad, putini pricep". Va asigur insa ca, la standardelele de calitate despre care vorbesc eu aici, constructorii de rame si-ar prinde urechile atat in arta cat si nici in zona inramarii propriuzise. Si la fel stau lucrurile si invers, daca rameurul sau constructorul de rame s-ar apuca sa picteze, ori ceilalti doi sa construiasca rame. In Romania insa se poarta policalificarea, priceperea, descurcareala, "bagatul nasului in orice" si rezultatele sunt cele pe care le putem vedea. Sau nu le vedem pentru ca nici macar nu avem habar cum ar trebui sa arate un lucru bine facut. Uite d-aia sunt curios cum va arata peste zece ani "Romania lucrului bine facut" a lui Iohannis. :)

Revenind la inramarea hartilor pe piele, pictate si vernisate, prima mea impresie ar fi ca ramele profilate din lemn si invelite in foaie de cupru patinat ar fi o alegere buna. Acest gen de rame au un aer nautic care cred ca s-ar potrivi cu atmosfera epocii descoperirilor geografice. Iata mai jos cateva exemple. Mai multe pe Facebook (pagina Rame Roscas) si pe web site (roscas.ro).



*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                     
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------


2 comentarii:

  1. Apreciez in mod deosebit profesionalismul dvs !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place mult ultima varianta si cred ca ar arata foarte bine pe harta mea cu Delta Dunarii. Am sa prezint aceasta varianta si clientului hartii si voi reveni.
    Multumesc frumos pentri afatiri si aprecieri!
    Toate cele bune,Vali Irina Ciobanu

    RăspundețiȘtergere