vineri, 27 martie 2015

DNA imi decimeaza clientela?



Majoritatea celor care-mi descopera ramele crede ca ele imi sunt comandate de persoanele cu munti de bani si cu lucrari de Grigorescu, Tonitza, Petrascu, Picasso sau Renoir pe la casele domniilor lor. Daca-i p'asa, atunci inseamna ca DNA imi decimeaza clientela caci toti cei aflati in vizorul ei au si mormane de bani si zeci de tablouri valoroase in colectiile personale. Ceea ce insa ne scapa tuturor din vedere, dar avem ocazia sa aflam urmarind buletinele de stiri, e faptul ca astazi tablourile de valoare nu se mai inrameaza pentru simplul motiv ca atunci ele nu mai incap usor in seifuri si nici nu se mai pot piti frumos in zidurile caselor.


Lectura suplimentara lamuritoare din Evenimentul Zilei de ieri, 26 Martie 2015.

"Fostul ministru de Finanţe, senatorul Darius Vâlcov (PSD), va fi cercetat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, potrivit deciziei date ieri de Curtea Supremă. Tot ieri, procurorii DNA au găsit alte 94 de tablouri care i-ar aparţine acestuia. Potrivit unor surse judiciare, tablourile au fost găsite la rude și la prieteni ai fostului ministru. Este vorba de opere de artă, semnate de pictori celebri, printre care Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu sau Nicolae Tonitza, dar și tablouri semnate de Renoir și Picasso. Potrivit surselor citate, cel mai scump tablou valorează 100.000 de euro. Operele erau ascunse în pereții falși ai unor imobile din București și Olt."

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                               
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------





sâmbătă, 21 martie 2015

Cum rezolva concret Galeria Nationala de Arta din Washington problema ramelor sale.




In  traducerea postata anterior la un momentdat se spune "Galeria Nationala de Arta din Washington, DC,  are o politica ferma de folosire a ramelor de epoca autentice, oricand acest lucru este posibil, sau a reproducerilor de rame in stiluri istorice potrivite, atunci cand ramele autentice nu sunt disponibile." Ei bine, cititorul atent si curios se va intreba, pe buna dreptate, cum poate fi un muzeu de arta atat de exigent si de unde isi procura el ramele autentice sau reproducerile, atunci cand originalele sunt de negasit?

Explicarea acestui citat este un subiect destul de stufos pe care voi incerca sa-l comprim mai jos.

1) Spre deosebire de Romania, muzeele americane nu depind de ministerul culturii si nu traiesc din bugetele costelive alocate de la guverm. De fapt nici nu exista un minister al culturii in executivul american si de aceea muzeele americane se sustin din
a) sponsorizari si donatii,
b) din incasarile provenite de la vizitatori (dar trebuie stiut ca tarifele de acces sunt adeseori doar sugerate, nu obligatorii),
c) din comertul cu articole de profil care se desfasoara in magazinele de suveniruri si reproduceri , magazine nelipsite din incinta niciunui muzeu notabil. Comertul acesta tinde sa fie chiar mai vast decat ceea ce se poate desfasura in magazinele respective, el cautandu-si clientii si in locatii selecte aflate pe marile bulevarde sau in ariile Duty Free  ale celor mai aglomerate aeroporturi internationale. Pe scurt, muzeele americane se autogestioneaza si o duc atat de bine pe cat de capabili sunt managerii lor, evident, nenumiti politic.

2) Este de mult un truism faptul ca o rama buna ajuta si pune in valoare o pictura dupa cum o rama proasta o striveste, o degradeaza, o gettoizeaza. Este o solutie mult mai decenta si mai eleganta sa fie lasat un tablou de valoare asa cum e, incadrat intr-o rama deteriorata care asteapta vremuri mai bune pentru a fi restaurata corespunzator, decat sa fie inramat la intamplare si in limitele unui buget insuficient la atelierul de rame din coltul strazii. Asta explica de ce optiunea ferma a muzeului este pentru incadrarea lucrarilor din colectia sa doar in rame din epoca, zona si stilul picturilor respective sau in reproduceri de mare calitate si acuratete istorica si stilistica ale ramelor celor mai potrivite.

3) Alegerea ramelor celor mai potrivite este o decizie de mare responsabilitate deoarece ea afecteaza prezentarea si valorizarea unor lucrari de patrimoniu pentru secolele care urmeaza. Aceasta alegere nu poate fi lasata la discretia unor veleitari sau binevoitori. Ea trebuie facuta de catre personalul calificat de care dispune muzeul. In paranteza fie spus,  ramele si istoria ramelor nu este studiata nicaieri in Romania si consecintele nu mai trebuie ghicite.

4) In occident ramele antice fac obiectul unui comertului de profil. Daca undeva e nevoie de o rama Barbizon, de exemplu, si ea nu se gaseste in rezerva muzeului, se va apela la dealeri specializati care vor sti sa gaseasca ceea ce li se solicita. Ramele autentice sunt redimensionate (micsorate sau chiar largite!!) dupa nevoii si restaurate pentru a arata ca si cand ar fi fost bine conservate pana in prezent. Pretul unor rame autentice se afla cel mai adesea in zona zecilor de mii de dolari, dar, evident, exista exceptii. Vechimea singura nu justifica insa un pret foarte mare. Cu alte cuvinte, nu orice rama veche este si valoroasa, dupa cum nu orice rama valoroasa trebuie sa fie si foarte veche.

5) Uneori, chiar mai des decat am crede, picturile valoroase isi pierd ramele originale si trebuie reinramate. Deseori ramele autentice din perioada si stilul dorit nu pot fi localizate si achizitionate si atunci se recurge la construirea unor reproduceri de mare acuratete stilistica si istorica. In zona ramelor o reproducere nu este un kitsch ci o lucrare de mare virtuozitate si valoare. Cea mai scumpa reproducere de care am stiinta a fost comandata de Matropolitan Museum, din New York, prin 2012, si executata la Eli Wilner and Co  din NYC. A costat bine peste jumatate de milion de dolari. Povestea acelei rame o vom dezvolta cu alt prilej.

Exista in lume doar cateva tari cu traditie in constructia ramelor istorice. Aici supravietuiesc cateva manufacturi capabile sa reproduca unele sau altele dintre aceste rame.  Aceste ateliere au aparut si s-au dezvoltat doar in orasele care gazduiesc mari muzee de arta, muzee cu care ele colaboreaza strans si convietuiesc in simbioza de mai multe generatii.  National Gallery of Art se lauda insa cu faptul ca proprii sai conservatori din departamentul de rame dispun de capacitatea tehnica si tehnologica nu doar de a restaura, dar si de a reproduce ramele de care au nevoie, ceea ce este mai mult decat impresionant. Este de-a dreptul coplesitor! Si anunta un trend, o evolutie a lucrurilor la care noi nici nu gandim astazi.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                  
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                       
*                                                                                             
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

miercuri, 18 martie 2015

Galeria Nationala de Arta din Washington, politica ramelor si inramarilor

NATIONAL GALLERY OF ART]
Aceasta este traducerea unui articol aparut in 2015, pe web site-ul celebrului muzeu american National Gallery of Art din Washington, DC.  (http://www.nga.gov/content/ngaweb/conservation/frames.html).  Spre folosul celor aflati in slujba artei de patrimoniu din Romania. 


"Ramele

Departamentul de conservare si restaure a ramelor a fost unul dintre primele infiintate la Galeria Nationala de Arta din Washington, DC. Odata cu constanta preocupare pentru reinramarea colectiei de arta in rame de epoca autentice, rolul acestui departament a crescut continuu. Chiar daca ramele sunt indispensabile prezentarii lucrarilor, ele trebuie in primul rand sa puna in valoare si apoi sa le protejeze cat mai bine. In acest scop personalul departamentului de conservare si restaurare integreaza deprinderile si tehnicile traditionale cu materialele si procedeele moderne. Conservatorii lucreaza cu rame autentice de epoca sau creaza cu meticulozitate rame noi (reproduceri) in stilurile diverselor epoci istorice.

Insemnatatea ramei

S-ar putea ca vizitatorii unui muzeu de arta sa nu realizeze niciodata cat de importanta este rama in admiratia si aprecierea unei opere de arta. Nu numaui ca ramele sustin si protejeaza picturile, dar prin designul si materialele folosite ele trebuie sa completeze si sa infrumuseteze tablourile fara insa a le domina vizual. Galeria Nationala de Arta din Washington, DC,  are o politica ferma de folosire a ramelor de epoca autentice, oricand acest lucru este posibil, si a reproducerilor de rame in stiluri istorice potrivite, atunci cand ramele autentice nu sunt disponibile.
Ramele sunt adesea obiecte mult mai complexe decat par la o prima vedere si durabilitatea lor depinde de acordarea grijii si tratamentului potrivit. Ramele vechi sunt construite in mod traditional din lemn sculptat acoperit cu gesso si aur. Unele sunt din lemn exotic solid sau furniruit. Toate ramele sunt vulnerabile la aceasi factori de mediu care afecteaza si tablourile pe care ramele sunt chemate sa le protejeze.

Cand ramele de epoca autentice nu sunt disponibile, conservatorii trebuie sa-si dovedeasca ingeniozitatea si sa devina inovatori. Personalul nostru a fost pus in situatia sa reproduca pana si masini si dispozitive antice pentru a fi in stare sa construiasca apoi cu ele rame care aveau nu doar aspectul dar si aerul unor stiluri istorice precise. Efortul conservatorilor si restauratorilor de rame contribuie in nenumarate moduri la reusita experientei muzeale.

Conservarea ramelor

Ramele sunt inseparabile in reusita prezentarii unui obiect de arta. Arta ramelor si conceptiile asupra rolului lor au evoluat in timp in paralel cu evolutia modei.
NGA este clar devotata folosirii ramelor antice autentice ori a celor corect si cu grija recreate in stiluri istorice precis determinate. Pe langa reproducerea unor stiluri de epoca precise, conservatorii nostri au acces la un Kress, adica un depozit adunand o colectie extraordinara de rame antice care sunt folosite la incadrarea pieselor din patrimoniu. La fel ca si frumoasele si pretioasele lucrari de arta din patrimoniu, ramele din acest depozit trebuie pastrate intr-o ambianta precis controlata. Conservatorii departamentului de ramer colaboreaza foarte strans si cu departamentele noastre de imprumuturi artistice si expozitii pentru a realiza pachete microclimatice care adeseori sunt incorporate chiar in structura ramelor."

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                  
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                     
*                                                                                                     
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------


vineri, 13 martie 2015

Harti vechi si inramarea lor

In zilele noastre Vali Irina Ciobanu (www.facebook.com/pages/Reinvented-old-maps-by-Vali-irina-Ciobanu/451068491711649) reinventeaza hartile de odinioara, cele pictate manual pe piele special tratata, o ocupatie rara incununata cu rezultate pe masura. Dialogul care urmeaza a fost purtat in public, pe Facebook, si imi ingaduesc sa-l reproduc aici pentru ca mi-a prilejuit cateva explicatii generale despre rame si inramari, lucruri pe care ar fi bine sa le stie si altii. 

VIC: Buna ziua ,domnule Rosca. Am o intrebare. De obicei prezentam asa hartile pe doua bete ,rulate intr un toc de piele. Ma gandeam sa le inramez de aici inainte. Aveti o rama care credeti ca s ar preta frumos? Sau o idee de prezentare eleganta?

CR: Inramarea hartilor este o arta aparte. De obicei hartile pe hartie se inrameaza atat de savant incat atunci cand un diplomat strain acreditat la Bucuresti a vrut sa-si inrameze corespunzator colectia personala de harti a descoperit ca in tara nu exista geam antireflex adevarat, nu gluma aceea de geam matuit, si atunci a adus el ramarului bucurestean, pe cheltuiala lui, o lada intreaga cu geam AR, doar pentru a-si putea inrama colectia. A fost probabil primul import de geam AR din Romania, ramarii si distribuitorii lor neavand la ora aceea increderea, banii si nadejdea ca ar putea vinde asa ceva si clientelei locale. Intre timp lucrurile au evouluat iar azi gasiti (sau vi se pote aduce) astfel de geam si la atelierele de inramare mai pricopsite de prin Bucuresti. 
 
Nu stiu cum se inrameaza hartile pe piele dar ma gandesc ca daca cele pe hartie sunt atat de speciale, atunci inramarile unor harti pe piele sunt cu atat mai pretentioase si mai scumpe. Am un amic, rameur american repatriat foarte recent prin casatorie. Traieste in Targul Mures si el v-ar putea ajuta, dar deoacamdata doar cu sfaturi pe care sa le urmez eu. Veti fi surprinsa sa aflati ca in domeniul nostru exista o distinctie clara intre cel care construieste ramele (adica unul ca mine) si cel care realizaeaza inramarile propriuzise cu ajutorul ramelor mele, al unor cunostinte, tehnici si materiale speciale (adica rameurul). Oricat de ciudat vi s-ar parea, eu nu sunt rameur dar lipsa rameurilor adevarati ma obliga uneori sa imbrac si aceasta haina.

In Romania diviziunea muncii (profesionalizarea) nu a ajuns atat de departe in zona artei incat sa opereze distinctii clare intre pictura, rama si inramare. Lucrurile par atat de simple la noi incat, la o adica, pictorul isi incropeste singur rama si isi poate inrama singur lucrarile, pe principiul "merge si asa", "ce conteaza?!" sau "multi vad, putini pricep". Va asigur insa ca, la standardelele de calitate despre care vorbesc eu aici, constructorii de rame si-ar prinde urechile atat in arta cat si nici in zona inramarii propriuzise. Si la fel stau lucrurile si invers, daca rameurul sau constructorul de rame s-ar apuca sa picteze, ori ceilalti doi sa construiasca rame. In Romania insa se poarta policalificarea, priceperea, descurcareala, "bagatul nasului in orice" si rezultatele sunt cele pe care le putem vedea. Sau nu le vedem pentru ca nici macar nu avem habar cum ar trebui sa arate un lucru bine facut. Uite d-aia sunt curios cum va arata peste zece ani "Romania lucrului bine facut" a lui Iohannis. :)

Revenind la inramarea hartilor pe piele, pictate si vernisate, prima mea impresie ar fi ca ramele profilate din lemn si invelite in foaie de cupru patinat ar fi o alegere buna. Acest gen de rame au un aer nautic care cred ca s-ar potrivi cu atmosfera epocii descoperirilor geografice. Iata mai jos cateva exemple. Mai multe pe Facebook (pagina Rame Roscas) si pe web site (roscas.ro).



*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                     
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------