vineri, 3 octombrie 2014

Capitalizarea insuficienta si urmarile ei



Mi se intampla destul de des sa constat ca firma stradala este ultimul lucru la care se gandeste intreprinzatorul roman prins in febra pornirii unei noi afaceri. Dincolo de lipsa de orizont si de intelegere a rolului firmelor publicitare, lipsuri care pot fi rapid corectate printr-o dsicutie cu clientul, ceea ce ma deprima este faptul ca, pe cand ajung la mine sa discutam despre firma viitoarei lor afaceri, multi dintre clienti mei sunt deja condamnati sa esueze lamentabil.

Ce ma determina sa pun un asemenea diagnostic sever si cum ii depistez pe acesti oameni? Simplu! Pe cand ajung sa comande firma ei au epuizat deja resursele financiare pe care se bazau in aventura respectiva. Si nu joaca teatru. Chiar sunt disperati sa gaseasca banii pentru terminarea lucrarilor sau, inca si mai rau, datoreaza deja proprietarului o chirie sau doua inainte chiar de a fi deschis usa localului lor pentru clienti. Or trebuie subliniat ca cel mai vulnerabil an din viata unei firme este primul an si ca cea mai raspandita cauza a esecului firmelor noi o reprezinta SUBCAPITALIZAREA, adica lipsa fondurilor suficiente pentru a pune la apa si a mentine la suprafata o afacere noua timp de un an de zile. Este statistic ca peste 80% dintre afacerile noi esueaza si este la fel dovedit ca o afacere noua nu produce profit mai devreme de 6-12 luni. Pentru a ajunge sa recoltezi ceea ce ai semanat e nevoie sa dispui de mijloace financiare suficiente pentru a traversa procesul acesta lent de ridicare in picioare si de urnire a unui business nou.

Capitalizarea suficienta este prima regula a pornirii unei afaceri si ea este adesea ignorata. Pentru a compensa o capitalizare insuficienta va fi nevoie de volume uriase de munca proprie si de echipa, de sacrificii de necrezut, precum si de nesfarsite resurse de noroc ordinar si extraordinar. V-o spune unul care a crezut si el ca poate porni o afacere sfidand primele doua legi ale businessului: (1) capitalizarea suficienta si (2) nu se fac afaceri cu rudele si prietenii. Nu ma intrebati cati ani am pierdut din cauza aceasta pana am putut spune ca m-am desprins de zona pericolelor aflate la tot pasul, ce munca de rob a trebuit sa depun, cat am suferit impreuna cu familia mea si de cat noroc chior am avut nevoie si, din fericire, am avut parte ca sa evit primejdiile inerente inceputului. Prin urmare nu va vorbesc din carti, ci din experienta proprie de  veteran al luptei cu resursele precare si de catar ignorant si infatuat. 
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                       
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu