miercuri, 27 august 2014

Inceputurile ramelor ROSCA'S

Kilometrul zero. Era prin 1982, daca nu ma tradeaza memoria. Tocmai invatasem cum se fac ramele Blondel dar nu aveam inca nici materiale si nici matrite la dispozitie cand am improvizat aceasta rama dintr-o cazatura de PAL, putin gesso si bronz. Cred ca este prima rama din lungul sir de rame care au urmat si ma uit la ea ca la certificatul meu de nastere ca rameur. In rama aceasta parintii mei au introdus coperta unui calendar. Ei s-au prapadit demult dar eu am pastrat locuinta lor neschimbata si asta explica cum de va pot prezenta aici imagini color cu ramele din perioada mea de pionierat.
Un an sau poate doi mai tarziu bronzul pulbere devenise o raritate in Romania, asa ca a trebuit sa revolutionez Blondel-ul si sa produc rame care nu mai erau aurii, ci aratau cu franchete lemnul din care erau construite. Au devenit un succes instantaneu in Timisoara si nu numai iar contemporanii vor recunoaste cu siguranta genul acesta de rama. Este din perioada in care femeile erau obsedate cu cusutul si colectionatul goblenelor iar peretii locuintelor erau decorati cu puzderie de goblenuri si uleiuri kitschoase.

 Alta rama Blondel in stil propriu datand din primii mei ani de activitate ca rameur. Suprafata ramei imita burl wood, esenta de lemn cu care olandezii chiar obisnuiau sa-si placheze ramele in secolul XVII si XVIII. Alegerea tehnicii acesteia de finisare a fost o stranie si fericita coincidenta, nicidecum rezultatul educatiei mele artistice din acea vreme.


Iata inca un Blondel finisat in bronz ciocolatiu primit din America. Va imaginati cat de important ma simteam la inceputul anilor 80 avand acest ingredient unic in arsenalul meu? Utimele doua imagini reprezinta si ele rame lucrate de mine pe la mijlocul anilor '80.

In acele vremuri se purtau nu doar goblenurile dar si oglinzile inramate "opulent" precum si dulcegariile pictate de unii si altii. Un personaj ciudat era cel care semna V. Cazacu. Asta era un curajos precursor al capitalismului autohton pe care-l construia si apara cu pensula si bidineaua, in plina epoca Ceausescu.  Omul asta zugravea peisaje la modul industrial si isi trimitea agentii de vanzari prin tara, inarmati cu cataloage, din usa-n usa, ca sa adune si sa livreze comenzile. Nu stiu cati oameni lucrau pentru acest individ si echipa lui, dar multi clienti mi-au mai trecut pe atunci pragul atelierului aducand la inramat "operele maestrului Cazacu" facute sul, pictate fara fara jena direct pe panza de steag.  Printre ei, era si acel colonel de intendenta de la garnizoana orasului care interpreta in chip original cuvintele comandantului suprem si, din "armata sa fie armata!" el facuse "armata sa fie arma ta!"  Prin urmare, popota unitatii militare ii servea din belsug munitia perfecta capitularii tuturor problemelor sale intr-o perioada cand, prin grija Partidului, lipsurile alimentare devenisera politica de stat privind hranirea sanatoasa a poporului roman. 
 


*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI, o PAGINA FB  si UN WEB SITE "ROSCA'S"
*                 2) Firme publicitare Roscas     (blog specializat)
*                 3) Restaurari rame antice        (blog specializat)    
                   4) Face Book Rame Rosca's     (pagina de Face Book)                             
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                           
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 

---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------z


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu