* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
* Retineti ca exista TREI BLOGURI si UN WEB SITE "ROSCA'S"
* 3) Restaurari rame antice (specializat) * Retineti ca exista TREI BLOGURI si UN WEB SITE "ROSCA'S"
* 4) ROSCAS (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)
*
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Ma intristeaza sa vad ca insasi moderatoarea acestui forum nu cunoaste si nici nu intelege rolul pasparturii, durata de viata a goblenelor si factorii de mediu care-i scurteaza acestuia viata. Evident ca daca cosi prostioare kitschoase nu te intereseaza durata de viata a goblenelor. Ele oricum iti vor supravietui iar cat de mult o vor face te lasa rece. De fapt kitschurile nu supravietuiesc decat intamplator mai mult de o generatie, generatia care le-a apreciat. Daca insa cosi lucruri de arta si ai constiinta valorii a ceea ce trudesti, nu pierzi timpul cu materiale de proasta calitate, care inseamna din start durata de viata scurta, si te preocupa cum vor fi EXPUSE si PROTEJATE in secolele urmatoare lucrarile care ti-au iesit din mana.
Nu pot crede ca nu ati vazut careva dintre voi goblenuri lipite de geam, patate si decolarate atunci cand ati avut ocazia sa reinramati goblenele mai vechi. Ca rameur eu am vazut destule si asta doar in primii 3-4 ani de activitate, atunci cand am avut frecvent ocazia sa inramez goblenuri. Nici nu banuiti ce dezastru lent se petrece in spatele geamului ramei, dar nu voi deturna acest topic cu tratarea unui subiect prea vast si prea doct pentru acest forum. Evident ca nu va intereseaza subiectul pentru ca daca v-ar fi interesat erati rameuri, in locul meu, sau conservatori si restauratori acreditati pe langa ministerul culturii. Daca vreti sa intelegeti despre ce vorbesc va invit sa cititi pe blogul meu doar acele 3-4 lungi postari care trateaza tematica pasparturilor si geamului. Paspartura, estetica sau nu, acida sau nu, pastreaza o distanta intre goblen si geam si in felul acesta evita o parte dintre riscurile deteriorarii lui. Geamul evita alte riscuri dupa cum si barierele antiacide au si ele rolul lor nepretuit.
Nu vand geamuri si nu pot fi banuit ca imi fac reclama cu acest prilej daca va spun doar atat: pana si banala lumina a soarelui sau a becului, lumina fara de care nici n-am putea vedea si admira un goblen, este un factor extrem de agresiv care va ameninta goblenele in chip implacabil, scurtandu-le imens din viata. Razele UV sunt oprite partial de geamul obisnuit si in proportii din ce in ce mai mari de geamurile specialiale, culminand cu Museum Glass care le ofera o protectie de 99% . Diferenta pe care Irina o ignora este aceaa ca, daca un goblen fara geam dureaza -sa zicem- X ani pana se imbacseste, se uzeaza si putrezeste, cu geam obisnuit dureaza de 2-3 ori mai mult iar cu Museum Glass nu se va mai degrada deloc din pricina luminii, asa cum se intampla cu restul lucrurilor din jurul nostru.
Alte pericole grave care va ameninta goblenul vin dinspre emanatiile acide pe care le elibereaza in spatiul inchis al ramei lignina din lemnul ramei sau din paspartura. Exista o industrie uriasa in intreaga lume care traieste din producerea si vanzarea materialelor profesioniste de inramare cum ar fi pasparturie cu PH neutru si cele realmente anti-acide. In paralel se vand si pasparturi ieftine, din acelea pe care necunoscatorii le prefera "nevazand nici o diferenta intre unele si altele", nestiind ca diferenta nu este perceputa cu ochiul liber si nici cu ceasul. Cand pasparturile din urma sunt folosite pentru aplicatii temporare sau menite sa reziste numai cativa ani ele sunt perfecte. Daca insa vorbim despre lucrari de arta menite a bucura multe generatii nenascute inca, atunci e bine sa GANDIM si sa ACTIONAM cu alte masuri. Poate v-am jignit considerand ca lucrarile dvs merita consideratia, respectul si grija de a fi protejate in mod profesionist, atunci cand v-am facut sa chicotiti vorbind despre pasparturi. Imi cer scuze in cazul acesta.
X are totusi o scuza. Intr-adevar, pasparturile nu au aparut pentru a proteja, ci pentru a infrumuseta. Habar nu aveau inaintasii ca goblenurile sunt amenintate si de altceva decat de ghioaga, cutremure, apa si foc. Dar stiti ceva? Francezii au construit Notre Dame din piatra si nu din lemn. Au vrut sa poata orna si infrumuseta acea catedrala. Si au vrut-o inalta pana la cer. Au mai vrut-o sa dureze iar material mai rezistent decat piatra nu aveau laindemana. Au avut alte standarde decat maramureseanul care a ridicat bisericute din lemn. Si Notre Dame si bisericuta din lemn sunt alcatuiri arhitectonice cu un inalt continut estetic. Dar una e facuta cu cele mai bune materiale si manopera existente la vremea respectiva, iar cealalta e facuta cu las ca merge si asa si …luand in deras prostia francezilor... "
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S
SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are
capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau
reproducere in domeniul ramelor. www.roscas.ro
------------------------------------------------------------------