duminică, 12 mai 2013

Pericolele care pandesc goblenurile: fizica, chimia si prostia!

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 2) Firme publicitare Roscas    (specializat)
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                               
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
Urmatoarele ganduri mi-au fost inspirate de o intamplare consumata pe un forum romanesc frecventat de gobleniste, forum in care uneori mai postez si eu cate un sfat sau doua. Cele scrise de mine acolo despre pasparturi se pare ca a amuzat cel putin o persoana si de aici ...cele ce urmeaza.


"Ma intristeaza sa vad ca insasi moderatoarea acestui forum nu cunoaste si nici nu intelege rolul pasparturii, durata de viata a goblenelor si factorii de mediu care-i scurteaza acestuia viata. Evident ca daca cosi prostioare kitschoase nu te intereseaza durata de viata a goblenelor. Ele oricum iti vor supravietui iar cat de mult o vor face te lasa rece. De fapt kitschurile nu supravietuiesc decat intamplator mai mult de o generatie, generatia care le-a apreciat. Daca insa cosi lucruri de arta si ai constiinta valorii a ceea ce trudesti, nu pierzi timpul cu materiale de proasta calitate, care inseamna din start durata de viata scurta, si te preocupa cum vor fi EXPUSE si PROTEJATE in secolele urmatoare lucrarile care ti-au iesit din mana.

Nu pot crede ca nu ati vazut careva dintre voi goblenuri lipite de geam, patate si  decolarate atunci cand ati avut ocazia sa reinramati goblenele mai vechi. Ca rameur eu am vazut destule si asta doar in primii 3-4 ani de activitate, atunci cand am avut frecvent ocazia sa inramez goblenuri. Nici nu banuiti ce dezastru lent se petrece in spatele geamului ramei, dar nu voi deturna acest topic cu tratarea unui subiect prea vast si prea doct pentru acest forum. Evident ca nu va intereseaza subiectul pentru ca daca v-ar fi interesat erati rameuri, in locul meu, sau conservatori si restauratori acreditati pe langa ministerul culturii. Daca vreti sa intelegeti despre ce vorbesc va invit sa cititi pe blogul meu doar acele 3-4 lungi postari care trateaza tematica pasparturilor si geamului. Paspartura, estetica sau nu, acida sau nu, pastreaza o distanta intre goblen si geam si in felul acesta evita o parte dintre riscurile deteriorarii lui. Geamul evita alte riscuri dupa cum si barierele antiacide au si ele rolul lor nepretuit.

Nu vand geamuri si nu pot fi banuit ca imi fac reclama cu acest prilej daca va spun doar atat: pana si banala lumina a soarelui sau a becului, lumina fara de care nici n-am putea vedea si admira un goblen, este un factor extrem de agresiv care va ameninta goblenele in chip implacabil, scurtandu-le imens din viata. Razele UV sunt oprite partial de geamul obisnuit si in proportii din ce in ce mai mari de geamurile specialiale, culminand cu Museum Glass care le ofera o protectie de 99% . Diferenta pe care Irina o ignora este aceaa ca, daca un goblen fara geam dureaza -sa zicem- X ani pana se imbacseste, se uzeaza si putrezeste, cu geam obisnuit dureaza de 2-3 ori mai mult iar cu Museum Glass nu se va mai degrada deloc din pricina luminii, asa cum se intampla cu restul lucrurilor din jurul nostru.

Alte pericole grave care va ameninta goblenul vin dinspre emanatiile acide pe care le elibereaza in spatiul inchis al ramei lignina din lemnul ramei sau din paspartura. Exista o industrie uriasa in intreaga lume care traieste din producerea si vanzarea materialelor profesioniste de inramare cum ar fi pasparturie cu PH neutru si cele realmente anti-acide. In paralel se vand si pasparturi ieftine, din acelea pe care necunoscatorii le prefera "nevazand nici o diferenta intre unele si altele", nestiind ca diferenta nu este perceputa cu ochiul liber si nici cu ceasul. Cand pasparturile din urma sunt folosite pentru aplicatii temporare sau menite sa reziste numai cativa ani ele sunt perfecte. Daca insa vorbim despre lucrari de arta menite a bucura multe generatii nenascute inca, atunci e bine sa GANDIM si sa ACTIONAM cu alte masuri. Poate v-am jignit considerand ca lucrarile dvs merita consideratia, respectul si grija de a fi protejate in mod profesionist, atunci cand v-am facut sa chicotiti vorbind despre pasparturi. Imi cer scuze in cazul acesta.

X are totusi o scuza. Intr-adevar, pasparturile nu au aparut pentru a proteja, ci pentru a infrumuseta. Habar nu aveau inaintasii ca goblenurile sunt amenintate si de altceva decat de ghioaga, cutremure, apa si foc. Dar stiti ceva? Francezii au construit Notre Dame din piatra si nu din lemn. Au vrut sa poata orna si infrumuseta acea catedrala. Si au vrut-o inalta pana la cer. Au mai vrut-o sa dureze iar material mai rezistent decat piatra nu aveau laindemana. Au avut alte standarde decat maramureseanul care a ridicat bisericute din lemn. Si Notre Dame si bisericuta din lemn sunt alcatuiri arhitectonice cu un inalt continut estetic. Dar una e facuta cu cele mai bune materiale si manopera existente la vremea respectiva, iar cealalta e facuta cu las ca merge si asa si …luand in deras prostia francezilor... "


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
------------------------------------------------------------------

miercuri, 1 mai 2013

Sapte indicii pentru deosebirea foitei autentice de aur de imitatia sa

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 2) Firme publicitare Roscas    (specializat)
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                     
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
Trebuie stiut ca in Romania (si nu numai aici) exista o inclinatie spre nesinceritate care face ca numerosi comercianti si artisti sa-i zica "foita de aur" Schlagmetal-ului, numele german sub care este cunoscuta foita care imita aurul.

Cum deosebim foita de aur autentic de foita de Schlagmetal?

Incetul cu incetul, adica asa cum mi s-a intamplat si mie, in urma cu vreo 30 de ani, pe cand am intrat prima oara in contact cu foita de aur si cand, pentru o vreme, mi-a fost imposibil sa vad vreo diferenta intre obiectele aurite cu aur, respectiv cele aurite cu Schlagmetal. Eram la fel de neputincios ca in primul semestru din anul intai,  atunci cand nu-i puteam inca deosebi pe cei trei colegi africani decat daca-i vedeam impreuna si-i luam dupa inaltime!

Dobandirea acestui tip de discernamant cere si ceva experienta practica pe langa indicatiile mele pretioase. Iata mai jos cele mai bune sapte indicii dupa care trebuie sa va ghidati atunci cand incercati sa deosebiti aurul de Schlagmetal.

1) Pretul. Raportat la aceeasi suprafata, imitatia de aur este de zeci de ori mai ieftina decat aurul. O carticica cu 25 de foi de aur de format 80 x 80 mm (totalizand o suprfata de numai 0,16 mp) se vinde astazi, in Romania, cu cca 60 USD. O carticica cu 25 foi de Schlagmetal, de forma patrata si cu dimensiuni de minimum 140 x 140 mm fiecare (totalizand o suprafata de 0,5 mp) costa cca 2,7 USD. Facand calculele, la suprafete egale rezulta ca foita autentica de aur este de cca 54 de ori mai scump decat imitatia (Schlagmetal).

2) Dimensiunile si fragilitatea materialului. Spre deosebire de foita de transfer (patent, engl, care este fixata pe suportul de hartie), foita libera (loose, engl) de aur  va fi pur si simplu smulsa de pe pagina ei, rupta si botita prin simpla expirare in apropierea ei. Nu intamplator incepatorii in ale auririi isi tin literalmente respiratia cand manipuleaza foita de aur si intorc capul atunci cand expira. Foita aceasta se va lipi de degete la cea mai mica si diafana atingere, ea neputand fi manevrata cu mainile goale. Prin contrast, Schlagmetal poate fi manipulat cu degetele uscate si ceva atentie.

3) Aurul ramane stralucitor tot timpul si nu este necesar sa fie protejat cu lacuri sau verniuri, in timp ce Schlagmetalul neprotejat incepe sa oxideze de cum a fost scos din plicul etans in care se afla.  Cu timpul suprafata de Schlagmetal va deveni verzui-maronie.

4) Prezenta lacurilor de protejare si a vopselelor pe suprafata obiectelor aurite tradeaza Schlagmetalul. Nu exista aspectul de "aur antic" asa cum exista cel de lemn vechi, ceramica veche. Obiectele din aur masiv sau cele aurite pot fi prafuite si murdarite (nu patate!!!), dar asta nu se intampa uniform, asa cum imbatraneste hartia sau tesatura, de exemplu.  Tocmai pentru ca aurul nu cocleste niciodata, indiferent in ce conditii a fost pastrat, obiectele aurite cu aur real nu se protejeaza cu lacuri, iar aurul nu va ajunge sa aiba aspectul "inegrit de timp".  De imbatranit va imbatrani lemnul si grundul de la suprafata ramei iar semnele imbatranirii acestor doua materiale se vor transmite si foitei de aur. Dar nu aurul se fisureaza si eventual se desprinde, ci grundul de pe rama se fisureaza si eventual se desprinde cu aur cu tot. Aurul insa se uzeaza prin stergere sau frecare, se roade, se toceste, dar ramane la fel de stralucitor, asa cum vedem ca se intampla si in cazul bijuteriilor din aur pe care le purtam zilnic (ex. verighetele, pandativele, bratarile). Prin stergere de praf si frecare foita de aur se uzeaza in timp si devine tot mai subtire si mai transparenta, incat la un moment dat se vor putea citi prin ea  foarte limpede culoarea originala a suprafetei aurite.

5) Imperfectiunile de aurire. In mod manual nici aurul si nici Schlagmetalul nu pot fi asternute perfect pe suprafata de aurit. Foitele se vor cuta si char rupe uneori. Forma si contururile rupturilor acestora vor avea aspecte distincte si vor identifica cu precizie materialul folosit. Cutele foiteilor se for regasi si recunoaste cu ochiul liber pe suprafetele aurite caci ele se vor concretiza sub forma unor "zgarieturi" prin care se poate zari culoarea originala a suprafetei de aurit. Aurul fiind mult mai subtire si docil va lasa semne abia perceptibile pe suprafata aurita sub forma unor scurte (1-5 mm), rare si foarte delicate retele de "zgarieturi" zigzagate de grosimea firului din plasa de paianjen. "Zgarieturile" drepte, de grosimea firului de par (sau si mai groase), avand lungimi de 1-5 cm sunt semnele clare ale auririi cu Schlagmetal. La intersectia a doua sau mai multe astfel de "zgarieturi" se formeaza adesea un fel de insula triunghiulara (sau poligonala) unde foita de Schlagmetal nu a mai aderat la suprafata. 
Ganditi-va in termeni de hartie de matasa si carton de cutii. Hartia este mult mai subtire decat cartonul, la fel cum aurul este mult mai subtire decat imitatia de aur. Rupturile si cutele din hartie si cele din carton arata total diferit exact din cauza grosimii lor diferite. La fel stau lucrurile si cu defectele din suprafele aurite cu foita de aur autentic si cele aurite cu imitatia de aur. Desenul defectelor din aur este  extrem de delicat si retinut spre deosebire de desenul defectelor duprafetelor aurite cu Schlagmetal care este mult mai viguros, mai aspru si mai amplu.
Imaginea de mai sus exemplifica defectele de aurire cu Schlagmetal pe cazul concret al unei rame italiene din repertoriul Cavalli e Poli. Defectele sunt intntionat puse in evidenta de autorii acestei rame pentru ca ele trec drept patina in ochii necunoscatorilor si aspectul acesta a ajuns sa fie chiar cautat. Un exemplu de finisare superioara in Schlagmetal ne ofera imaginea a doua rerezentand doua detalii de rame de acelasi producator. De data asta culorile negru si rosu care strapung prin "uzura" si imperfectiunile foitei sunt savant dramuite si efectul estetic este unul deosebit (rama de deasupra). De data aceasta defectele de aurire sunt utilizate cu mai multa arta si sunt abil ascunse prin interventiile manuale experte ale finisorului de rame.

 6) Alternanta artistica a suprafetelor mate si a celor lustruite sunt tipice obiectelor aurite cu foita de aur autentic. De fapt posibilitatea de lustruire a aurului este unul din motivele alegerii acestui material in finisarea ramelor. Aspectul uniform, fara portiuni lustruite, este semnul distinctiv al auririi cu Schlagmetal si mixtion.

7) Varsta obiectelor aurite. Imitatia de aur, Schlagmetal, este o realizare tehnica relativ noua. Obiectele aurite cu o vechime mai mare de 150 de ani sunt cu siguranta aurite cu foita autentica , nu cu imitatia ei.

In concluzie,
   a) imitatia de aur fie nu poate fi valtuita la fel de subtire cum poate fi batuta foita de aur, fie lucrul asta ar face-o sa devina la fel de scumpa sau char mai scumpa decat aurul. Prin urmare foita  care imita aurul ramane mult mai groasa.
   b) foita de aur poate fi usor asternuta si facuta sa arate ca imitatia de aur, invers este fie imposibil fie nerentabil. Decat sa muncesti sa faci imitatia de aur sa arate ca aurul, va rog sa ma credeti ca e mult mai ieftin si mai simplu sa folosesti direct foita de aur. 
   c) foita de aur si Schlagmetalul se fixeaza pe ramele de aurit in doua moduri diferite. Totusi, foita de aur poate fi fixata in ambele moduri. Dar de ce ai trata foita de aur ca pe imitatia ei, facand-o sa para mai putin decat este? E ca si cum ati cumpara si folosi o limuzina Mercedes pe post de tractor. Se poate, dar e pacat.



---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
------------------------------------------------------------------