luni, 19 martie 2012

Despre cautarea inteligenta a unui loc de munca in vremuri de criza.






*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                           
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 

Criza, saracie, somaj, tineri vag pregatiti sa se descurce in viata,  buni la toate si la nimic, sperand fara prea multe argumente sa gaseasca totusi ceva, nici ei nu stiu prea bine ce anume, vre-un job care sa-i izbaveasca de nesiguranta zilei de maine si sa le permita un trai bun. Dar, cum atunci cand nu prea stii ce cauti sfarsesti prin a nu gasi nimic, tinerii nostri contabilizeaza esec dupa esec, de unde si concluzia ca nu a mai ramas nimic pentru ei de facut in tara asta. V-am descris un tablou cunoscut?

Ei bine, eu cred ca, dimpotriva, banii si oportunitatile plutesc in jurul fiecaruia dintre noi si doar lenea si prostia fac sa nu-i vedem si sa nu-i culegem. Si atunci se cheama ca ne meritam soarta pentru ca, nu-i asa, Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in sac... Sa ma explic.

Primesc periodic, prin posta electronica, cereri de angajare. Sunt cereri impersonale si formale, atat de superficial intocmite incat par niste alibiuri bricolate de niste indivizi care nici n-ar vrea cu adevarat sa isi gaseasca de lucru. Nu-i de mirare ca toate acele cereri ajung in "Trash bin". Evident ca cererile sunt trimise automat unei intregi baze de date si asa se face ca eu, cu firma in Craiova, primesc CV-uri de la persoane cu domiciliul in Bucuresti, Zalau sau Constanta. Pentru ca insulta asta sa nu ramana fara companion, pozitiile solicitate sunt de fiecare data prezentate la pachet: public relation (PR), secretariat, managiarat, gestiune, protectia mediului etc.  De fapt niciun petent nu stie si nici nu-l intereseaza unde ajung CV-urile si asteapta probabil degeaba sa i se raspunda. In cateva randuri m-am induiosat destul pentru a raspunde in persoana unor asemenea cereri, din dorinta de a sugera expeditorilor cum sa procedeze pe viitor pentru a avea totusi succes. Ma indoiesc ca cineva a citit vreodata raspunsurile mele pentru simplul motiv ca nimeni nu s-a ostenit sa imi trimita un rand de multumire pentru ca l-am invatat cum stau in realitate lucrurile si ce asteapta un angajator sa auda si sa vada atunci cand cineva ii solicita un job.

Intr-o economie aflata in criza, solicitarea unui loc de munca nu trebuie lasata la intamplare pe principiul ca nu se stie de unde sare iepurele. Dimpotriva, departe de a fi o chestie cantitativa, cautarea unui job inseamna concentrarea doar pe acea/acele cateva firme unde ai vrea cu adevarat sa lucrezi. Este, daca vreti, ca atunci cand iubesti o femeie si vrei s-o cuceresti (iar analogia asta este una chiar foarte nimerita). Angajatorul trebuie sa afle inca din primele 30 de secunde ca citeste cerererea de angajare a unei persoane care deja cunoaste firma,  stie cu ce se ocupa, ce produse sau servicii ofera, eventual cui anume, si isi vede rostul intr-o pozitie anume, in baza unor calitati si calificari potrivite cu acea pozitie. Scrieti o asemenea cerere, nu mai lunga de trei sferturi de pagina, si va garantez ca veti primi cu certitudine sansa unui interviu, iar asta inseamna ca ati pus deja piciorul in prag. Intre succes si esec nu mai exista decat o usa subtire si aceea e deja intredeschisa.  Mai departe munca serioasa de documentare depusa cu  prilejul "descoperirii si invatarii firmei" cu pricina va v-a oferi prilejul de a fermeca angajatorul la fel cum, odinioara, barbatii vrajeau femeile spunandu-le tot ...ce doreau si ele sa auda.

Cum te documentezi in privinta unei firme? Evident, prin prieteni, cunostinte, ziare, dar mai cu seama de pe internet. Internetul ascunde mai multe informatii despre persoanele fizice sau juridice decat am crede ca pot exista. Cifrele de afaceri, personalul, organigrama, partenerii, concurentii, litigiile, penalitatile, pana si salariile si primele conducerii unei firme serioase sunt undeva, acolo, pe internet. Ramane doar sa le descoperiti sau sa-l platiti pe cineva care este deja alfabetizat in chestiunile astea si va poate fi de folos cu expertiza lui.

In final, pentru a fi si mai clar, iata un exemplu practic de cerere de angajare la care eu, ca patron, as cadea pur si simplu pe spate si as deveni nu doar curios, ci de-a dreptul nerabdator sa-l cunosc pe petent. Precizez ca datele folosite in acest exemplu pot fi cu usurinta culese pornind de la web site-ul si blogul firmei. Cu alte cuvinte, nici nu e nevoie de mai mult de cateva ore de lectura pentru a fi doldora de stiinta si sageti in tolba.

"Domnului ...., patronul firmei ......


Ma numesc ....., din orasul ....., am varsta de...... , sunt casatorit/a, am doi copii si sunt de profesie/meserie (am absolvit)......
Va marturisesc ca, vizitand web site-ul ..... si blogul ......  am fost miscat/a de frumusetea si pretiozitatea ramelor produse la firma dvs. Mi-au placut indeosebi reproducerile de rame antice si ramele fotografice, care imi amintesc de incadrarile unora dintre tablourile pictorului .... expuse la muzeul..... din orasul..... , dar abia acum imi dau seama cat de migaloasa si indelungata trebuie sa fie munca de realizare a acestor rame. 
 Deoarece sunt foarte atent/a si obisnuit/a cu munca migaloasa (mi-a placut sa cos goblenuri, sa desenez, sa pictez, sa modelez, sa gravez etc), consider ca as putea repede deveni folositor/oare in firma dvs. daca mi s-ar da ocazia sa invat si sa-mi demonstrez calitatile ca .... in atelierul de....
As fi mandru/a sa pot deveni si eu parte a echipei dvs. de .... si va rog sa-mi dati sansa unei probe de lucru pentru a va demonstra cat de mult imi doresc acest lucru precum si ce aptitudini am. 


Cu stima, 


XYZ, la data......."

Va rog sa remarcati trei lucruri esentiale: 1) lungimea cererii, 2) caracterul personal, punctual al  cererii precum si 3) faptul ca in cerere nu se face nicio referire la salariu. Lipsa oricarei aluzii banesti este o nota foarte buna, despre bani putandu-se discuta abia dupa ce ambele parti stiu calitatile si pretentiile celeilalte. A discuta in deschidere despre bani si vacante, bonusuri si decontari ori durata programului de lucru dovedeste un caracter urat, egoist si arogant, si de aceea este profund contraproductiv. Daca cel care solicita angajarea apuca sa-si dovedeasca talentele si, foarte important, caracterul, in faza urmatoare poate solicita si chiar obtine banii sau programul pe care si-l doreste, dar daca ecarteaza aceste aspecte pretimpuriu s-ar prea putea sa nu mai aiba ocazia de a arata nici ce valoare are. Salariul e important, dar nu in faza aceasta, el platindu-se nu pentru prezenta, ci pentru valoare. Iar valoarea trebuie demonstrata si abia apoi pretuita, nicidecum invers.


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a acestor articole este permisa cu acordul scris al d-lui Cornel Rosca.
Va multumim pentru intelegere. Adresa de contact este RameRoscas@aol.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu