marți, 7 martie 2017

Povestile adevarate sau doar plauzibile vand mai bine marfa!!!


rama Claudia

Se intampla la mijlocul anilor 70 cand asistentul meu de tehnologie mecanica de la facultate, Falnita, se indragostise subit de marketing si cauta studenti entuziasti capabili sa-l secondeze in cercetarea misteriosului instrument capitalist de promovare a vanzarilor.  Noi, in socialism, aveam alte probleme, probleme de productie si aprovizionare, nu de consum, iar promovarea vanzarilor era ultima grija a partidului unic. Romanii aveau pe atunci bani dar nu prea stiau pe ce sa-i cheltuiasca iar PCR-ul nu avea de gand sa le complice viata. 
Tin minte ca l-am intrebat pe Falnita ce e ala Marketing si el a bajbait niste explicatii despre cresterea vanzarilor si reclama, care au culminat insa cu un exemplu naucitor. Cica niste americani destepti gasisera o metoda ingenioasa de a spori vanzarile unei fabrici de pasta de dinti. Marisera putin gaura tubului prin care astfel se scurgea, pe nestiute, mai multa pasta pe periuta de dinti si, iaca asa, se consuma mai multa pasta de dinti pe an si fabrica isi marise profiturile! De la nivelul acela de intelegere a marketingului au trecut decenii si lucrurile s-au diversificat, complicat si aprofundat foarte mult, ajungand la un momentdat si la faimosul "povestea care vinde marfa".
In urma cu niste ani ma intriga sa-mi aud clientii repetandu-mi ca "povestea vinde". Mi s-a parut ca vorbeau in argoul meseriei si am neglijat idea respectiva pana cand intamplarea a facut sa capat brusc o lectie practica despre ce inseamna de fapt "povestea vinde". Iata faptele.
Eram in standul meu la targul anual international de arta si rame de la Las Vegas (WCAF) si asteptam cu infrigurare sa se faca ora 11 si sa inceapa prima zi, cu vizitatorii navalind curiosi in uriasa sala de conferinte a hotelului Hilton, unde in mod traditional era gazduita acea manifestare. Printre exponate aveam cateva modele noi de rame, pe care abia le adusesem din Romania, fara a mai fi  avut timp sa le dau un cod si sa le calculez un pret, cand primul client apare la stand si pune mana exact pe un asemenea model, un vag Art Nouveau. 
- What's the code of it and how much per foot? facu el.
- Aaaahh...  
Am decis rapid ca e mai bine sa sa spun adevarul si in timp ce clientul imi asculta explicatiile, oarecum nemultumit, l-am intrebat cum se numeste. Mi-a intins cartea de vizita si am citit acolo ca-l chema  Greg Rogler. Fara sa mai ezit am luat un creion si am scris pe spatele ramei ca si ea se numeste Rogler si costa  xy dollari pe picior!!
Inutil sa va zic ca Rogler a devenit clientul meu si ca de atunci mi-a comandat multe ramme Rogler in diverse marimi si finisari! Mai mult, am spus povestea asta si altora care se interesau de designul respectiv si invariabil incheiam printr-o vanzare. Mai tarziu am aflat ca, la randul lor, clientii mei spuneau mai departe povestea cu acelasi solid succes. Deci povestea vinde! Daca nu aveti una, inventati-o, ca merita! Acum nu va mai mira sa aflati ca de atunci, in loc de coduri alambicate, ramele mele au nume si ca fiecare nume ascunde o poveste. 

rama Lisboa

rama Rogler

rama Vasile

----------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL este singura manufactura de rame de calitate muzeala din Romania (www.roscas.ro). De peste doua decenii ramele produse aici sunt livrate lunar clientilor nostri aflati la mii de kilometri distanta, dar si muzeelor si colectionarilor din tara. 


*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * *      
TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                     
3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
                                                                                        
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu