duminică, 5 martie 2017

LICITATIE DE RAME ANTICE la PARIS. O scurta explicatie.



Maine si poimaine, Luni si Marti, 6-7 Martie 2017, sunt scoase la licitatie 900 de rame istorice, prin Eve la Drouot, in Paris.

Va veti intreba, si pe buna dreptate, la ce sunt folositoare niste rame antice avand dimensiuni dintre cele mai neobisnuite si inutile? Mai inatai de toate ca aceste rame nu sunt chiar orice fel de rame vechi. Ele sunt rame vechi "de soi", deosebit de pretioase prin stil, epoca si originalitatea lor, existand criterii clare de evaluare in acest sens. Si totusi, de ce s-ar lupta oamenii sa liciteze pentru niste rame vechi, frumoase si rare? In ce consta utilitatea acestor rame? Raspunsul e putin mai amplu. 
De pe la mijlocul secolului XX a devenit un standard general acceptat de marile muzee si colectionari de arta ca lucrarile din patrimoniul lor sa fie inramate in cadre din epoca si locul in care picturile au fost realizate. In cazul ca asemenea rame originale nu se gasesc pe piata ramelor antice, atunci se va recurge la reproduceri de rame antice de foarte mare calitate, executate la comanda, in stilurile dorite. Oricat de ciudat ar parea sunt numeroase evenimente care separa si ratacesc picturile de ramele loe originale (razboaie, revolte, navaliri, incendii, cutremure, inundatii etc). Daca la numarul picturilor care si-au pierdut ramele originale mai adaugam si imensa populatie de tablouri prost inramate de niste proprietari care aveau alte urgente si criterii de inramare decat avem noi astazi, ajungem sa banuim vastitatea cererii de rame antice originale precum si de reproduceri de asemenea rame. Cererea uriasa si oferta mica de rame antice originale explica preturile obtinute de aceste rame la licitatii si, mai tarziu, cu ocazia redimensionarii si restaurarii lor in vederea incadrarii unor capodopere aflate in suferinta. Da, ramele achizitionate in astfel de licitatii vor fi candva redimensionate si restaurate in scopul incadrarii unor lucrari de mare valoare. In final capodoperele acestea sfarsesc prin a fi incadrate si puse in valoare in mod impecabil, in rame din epoca si chiar teritoriul lor de provenienta, oferind astfel o experienta artistica si muzeala completa si autentica vizitatorilor. 

Pretul de licitatie este doar o fractiune din valoarea finala caci ramele respective vor mai ocaziona si cheltuieli de stocare (poate dura ani sau chiar decenii, pana cand nevoia unei rame de un anumit tip va duce la vanzare) si cheltuieli de transformare dimensionala, respectiv de restaurare. Nu va pot spune cat il costa astfel de rame pe colectionarul scrupulos si mandru, dar cea mai scumpa reproducere de rama antica despre care am cunostinta a iesit acum cativa ani din atelierul Eli Wilner & Co, din New York, si a ajuns la Metropolitan Museum, care a platit pentru ea bine peste 500.000 de dolari. Povestea cestei rame o gasiti aici: http://www.eliwilner.com/projects/washington-delaware.php Eli Wilner este furnizorul consacrat de rame originale sau reproduceri pentru numeroase muzee, inclusiv pentru faimoasele case de licitatii Christie's si Sothebye's. 
Daca reproducerile unor rame antice costa mii de dolari si sunt inlocuite cu ramele autentice de indata ce apare ocazia, atunci mi se gripeaza mintea incercand sa cuprinda valoarea finala a ramelor originale de foarte buna calitate. 

Ca o paranteza, in drumul meu spre America, in 1987, am cunoscut la Budapesta un "uveges" oportunist si cam cinic, un fel de geamgiu-ramar, care isi umpluse mansarda casei cu valoroase rame istorice abandonate de clientii ignoranti ce si-au reinramat la el tablourile vechi in rame comerciale, la moda, executate din banale si ieftine metraje fabricate industrial. As crede ca si in Romania s-ar putea sa mai existe comori similare, nestiute de nimeni, prin casele unor batrani sau chiar aruncate la gunoi. A propos, Eli Wilner si-a inceput efectiv cariera cautand si salvand ramele vechi si valoroase pe care alti ignoranti, americani de data asta, le aruncau la gunoi in vremea tineretii lui. 

----------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL este singura manufactura de rame de calitate muzeala din Romania (www.roscas.ro). De peste doua decenii ramele produse aici sunt livrate lunar clientilor nostri aflati la mii de kilometri distanta, dar si muzeelor si colectionarilor din tara. 


*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * *      
TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                     
3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
                                                                                        
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu