joi, 10 iulie 2014

Pictorul, galeristul, cumparatorul de arta si rameurul lor,



Asa cum spuneam si cu alte ocazii, din locul in care ma aflu inteleg ca, in principiu, rama are rolul de a proteja fizic o lucrare de arta si de a o ajuta sa apara in lumina ei cea mai favorabila. Dar daca prima functie ar putea fi asigurata multumitor pana si de o biata lada sau un stelaj oarecare, ce-a de-a doua cerinta pretinde ca stelajul asta sa se implice in chip savant si sa se integreze armonios, sa delimiteze estetic un spatiu de tranzitie spre lumea reala din jur, in timp ce focalizeaza eficient atentia si privirea trecatorului spre centrul sau, adica spre tablou. I se cere cu alte cuvinte sa fie mai abitir decat soldatul sovietic care batea pasul de defilare cu tigara aprinsa in gura pe sub apa.

Ce inseamna a "pune intr-o lumina favorabila o lucrare" este deja un lucru deschis dezbaterii iar artistul, rameurul, negustorul si cumparatorul de arta descopera curand ca au interese si idei diferite, dar trebuie sa colaboreze. Artistul este egocentric, gelos si posesiv. N-ar vrea sa imparta interesul privitorului si banii cumparatorului cu nimeni. Rama ideala pentru el este un simplu stelaj, o cenusareasa docila prin contrast cu saracia si modestia careia tabloul sa se vada magnific si mustind de mesaje. Cumparatorul de arta este sfasiat intre impulsul de a insfaca lucrarea care-i place si anticipatia nervilor, incertitudinii si oboselii cu cautatul si gasitul unei rame potrivite care sa se asorteze si cu canapeaua sau covorul de acasa. El stie ca prin rama pe care o va alege e lasat sa desavarseasca sau sa ruineze pe banii lui o lucrare de arta si asta nu-i place. Se pricepe la facut bani, nu la inramat, si n-ar vrea sa se ocupe de treaba asta, preferand sa cumpere ceva numai bun de atarnat direct pe perete. Negustorul, la randul sau, intelege dorintele clientului si cu un minim de cheltuieli si riscuri va incerca sa-i vanda o lucrare de arta completa, gata de agatat pe perete. Estetica lui este insa banul. E frumos ceea ce se vinde! Preferatii lui sunt, in ordine, clientii care platesc in cash, pictorii care isi lasa lucrarile in consignatie si ramele care par mult mai demne si mai late decat te-ai astepta sa fie la banii platiti pentru ele. Si pe toti trei trebuie sa-i multumeasca si sa-i tina impreuna rameurul, desi unul e dezinteresat de rame, altul nepriceput la rame iar al treilea e dezgustat de pretul ramelor.
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI, o PAGINA FB  si UN WEB SITE "ROSCA'S"
*                 2) Firme publicitare Roscas     (blog specializat)
*                 3) Restaurari rame antice        (blog specializat)    
                   4) Face Book Rame Rosca's     (pagina de Face Book)                             
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                   
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 

---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu