luni, 16 aprilie 2012

Ramele si rolul lor in decorarea incaperilor. Solutii de design interior. (Partea a IV-a)




*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                          
*                                                                                                                                            
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 




Va semnalez o tendinta noua in modul de expunere prin rezemare al unora dintre tablourile inramate. Suntem deja obisnuiti cu tablourile fixate perfect vertical, la nivelul ochilor, sau usor aplecate in fata, daca sunt agatate deasupra acestui nivel conventional. Iata ca in unele cazuri tablourile sunt asezate mult sub acest nivel, poate direct pe pardoseala, si atunci ele trebuie aplecate invers, pe spate, pentru comfortul privitorilor, asa cum putem vedea in urmatoarele patru imagini.




E bine de retineti ca genul acesta de expunere este un pic riscanta daca aveti copii sau caini in casa. Copiii pot provoca evidente stricaciuni, dar cainii? Ei bine, aflati ca in fiecare an am cel putin o rama care se intoarce la reparat sau trebuie refacuta complet deoarece a fost linsa de cainele proprietarului! Si nu asa, superficial, ci cu silinta si devotament canin, pana la lemn (era sa zic pana la os). Am si eu caini, dar nu am suferit niciodata stricaciuni din cauza lor. Sunt insa unii caini al caror miros este foarte dezvoltat si acestia vor detecta "aroma" cleiului de oase folosit la pregatirea gesso-ului (grundul care se da pe rama inainte de ornare, respectiv de finisare), fiind ispititi sa profite, precum copiii nesupravegheati intr-un magazin de dulciuri, si sa se trateze, daca tot se gaseste rama aceea intr-o pozitie accesibila. De obicei proprietarul ramei descopera prea tarziu apucaturile cainelui.

Peretii incaperilor sunt de obicei zugraviti sau tapetati in culori mai deschise ori mai inchise, dar niciodata in negru, asa-i? Iata insa ca un perete negru intre alti trei pereti albi sau gri deschis creaza enorm de multa energie ambientala iar un tablou in culori vii, asa cum se arata in imaginea de mai jos, il incendiaza de-a dreptul, ridicand aria respectiva la ponderea si atractivitatea unui semineu in care arde focul.


Iata mai sus un interior foarte sic si traditiona care asimileaza fara dificultate tabloul abstract de deasupra semineului. Din nou remarcam cu placere efectul unor pereti zugraviti in culori tari si neasteptate.

Iar pentru ca in aceasta serie de postari m-am referit insistent la contributia tablourilor (grupate sau nu) la economia estetica a interioarelor, iata in incheiere cum s-au folosit de tablouri designerii hotelului Venetian, din Las Vegas, atunci cand au decorat aceasta camera de oaspeti.


As putea sa va ofer nenumarate alte exemple de utilizare a tablourilor inramate in amenajarea interioarelor, dar nu vreau sa ma substitui designerilor de specialitate, rolul meu fiind acela de ai ajuta, daca-mi cer sprijinul, sa-si accentueze ideile. M-a intristat sa descopar cat de neglijate sunt tablourile si arta in general in solutiile de decor interior propuse in presa romaneasca de specialitate si asta m-a determinat sa demonstrez evidenta si sa va torturez cu aceasta rafala de patru postari.



---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a acestor articole este permisa cu acordul scris al d-lui Cornel Rosca.
Va multumim pentru intelegere. Adresa de contact este RameRoscas@aol.com

2 comentarii: