luni, 31 ianuarie 2011

Targul International de Arta si Rame, Las Vegas 2011
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                         
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 


Alaturi de publicatiile lunare Picture Framing Magazine (Revista de Rame) si Decor, targul anual de arta si rame de la Las Vegas, cunoscut sub acronimul de WCAF (West Coast Art and Frame show) este un alt instrument deosebit de eficient de educare profesionala si de promovare a noutatilor de specialitate. Acest targ este destinat doar profesionistilor, publicul obisnuit neavand acces in salile cladirii de conferinte a hotelului Hilton, adica acolo unde timp de trei zile are loc aceasta traditionala manifestare.

Cum de aproape doua decenii produsele ROSCA'S SRL sunt destinate cu precadere pietei americane de high end picture frames, nu va surprinde pe nimeni faptul  ca suntem expozanti la astfel de evenimente. In decursul anilor ne-am facut remarcati si recunoscuti la showurile de profil din Atlanta si Las Vegas. Deoarece genul acesta de targuri sunt evenimente profesionale care depasesc asteptarile si imaginatia celor mai multi dintre rameurii si galeristii din Romania, m-am gandit ca ar fi util sa prezint in cateva cuvinte ce a insemnat WCAF-2011.

De ce Las Vegas?
Poate va intrebati ce cauta un targ de arta si rame la Las Vegas, orasul care niciodata nu doarme si unde pacatele, viciile, kitschurile, alcoolul, drogurile si banii usor castigati si pierduti sunt la fel de obisnuite precum e si nisipul in desertul Nevadei. Raspunsul este dezarmant de simplu. Orasul acesta are uriase spatii construite si o infrastructura exceptionala, totul la un pret derizoriu. Da, ati auzit bine, ca sa atraga turistii si mai ales jucatorii, mercenarii norocului, cazarea si mancarea sunt foarte ieftine. Astfel, cele mai celebre hoteluri se intrec in discounturi si cazarea in buricul Las Vegas costa uneori chiar mai ieftin decat cea de la un motel modest aflat la marginea soselei, undeva, intre doua localitati foarte indepartate. Las Vegas isi ademeneste vizitatorii cu lumini, constructii, imagini, panas, femei frumoase, limuzine, distractii mancare si cazare ieftina, in speranta ca odata incaputi in viscerele cazinourilor isi vor lasa aici nu doar toti banii din buzunare, dar si cei de pe credit carduri.

WCAF-2011
Sala de conferinte a hotelului Hilton este cea mai incapatoare sala din oras si aici si-au instalat tabara cei mai cunoscuti producatori de arta si rame, respectiv producatorii de masini de taiat profile (gen Pistorius sau Morso), de decupat paspartuuri (gen Fletcher, Wizzard sau Valiani), de capsat si inchis rame (Cassesse, de pilda), de intins panza pe sasiuri, de imbinat etc. Tot aici au campat marii producatori si importatori de baghete pentru rame in frunte cu Larson Juhl sau Roma. Nielsen e un biet nimeni la acest nivel, chiar daca in Romania este privit cu respect si admiratie. Crescent si Bainbrige, regii paspartuurilor in toate culorile, nuantele si texturile posibile, sunt si ei prezenti in locatii centrale extrem de pitoresti si atragatoare. La fel TrueVue cu geamul lor atat de transparent si lipsit de reflexe incat ai putea trece prin el crezand ca nimic nu te opreste. Pe langa puzderia de firme si furnizori de rame sau doar de sisteme de agatare, mai puteau fi gasiti acolo si o mana de artisti rameuri din clasa celor tot mai putini ramasi in lume care mai stiu si mai pot face rame de calitate si acuratete istorica, manual, cu rabdare si migala, fara urme de imbinare, din materiale traditionale si cu finisari de ti se ia rasuflarea, rame menite a rezista sute de ani impreuna cu lucrarile deosebite pe care le incadreaza. Anul acesta au razbit pana la Las Vegas doar cinci astfel de firme (dintre care una este interfata americana a ROSCA's SRL). Fiind atat de putine, merita sa le enumeram pe toate: AMCI & Regence, American-Choice, C&J Picture Frames, Goldleaf Framemakers of Santa Fe, Rhonda Feinman Custom Frames.

Seminarii si ateliere de lucru
La o astfel de manifestare sunt foarte cautate seminariile teoretice si atelierele unde se explica si se deprind aptitudinile practice speciale. Nu mai putin de 39 dintre cei mai talentati si competenti profesionisti ai industriei ramelor au conferentiat sau demonstrat practic diverse aspecte ale artei si afacerii inramarilor. Programele educationale au inceput cu o zi mai devreme decat restul showului si au fost concepute pe diverse niveluri de dificultate. Merita spus ca ele durau intre 2  si 7,5 ore fiecare iar participarea la aceste programe se facea in baza rezervarii din timp a unui loc de participant, loc platit cu sume cuprinse intre 25 si 350 de dolari pe sesiune. Iata spre exemplu cam ce se poate invata la un asemenea show.
- Ghid Complet de Shadow Boxes & Inramarea Obiectelor Tridimensionale (teorie)
- Ghid Complet de Shadow Boxes & Inramarea Obiectelor Tridimensionale (atelier)
- Tehnici de conservare (prin inramare a obiectelor de inramate) (teorie)
- Tehnici de conservare (atelier practic)
- Introducere in tehnicile de pasparturare
- Ghidul Complet al Ramelor Traditionale (7,5 ore de predare)
- Tehnici fotografice pentru rameuri
- Tehnica aplicarii ornamentelor pe rame si a foitei de Schlagmetal (impropriu numita "foita de aur")
- Solutii pentru iluminarea atelierelor de inramat si a galeriilor de arta
- Cresterea eficientei productiei in atelierul de inramat
- Moda si tendinta culorilor
- Intelegerea clientului. Psihologia vanzarii.
- O introducere in tipariri de format mare
- Invatarea si utilizarea programelor (de calculator) dedicate buisinessului ramelor
- Tehnici practice de montare (asamblare a componentelor de la interiorul ramelor) (atelier)
- Tendinte in Designul ramelor si inramarilor
- Tehnici de realizare a fileurilor (baghete foarte subtiri care se monteaza la interiorul pasparurii)
- Crearea unui spatiu comercial perfect pentru rameuri
- Arta profitabila a vanzarii fara vorbe
- Cele mai frumoase 20 de rame din istorie si
- Teoria si practica auririi (cu foita de aur autentica) etc.

Inutil sa va redau uluitoarele performante ale masinilor computerizate de taiere a paspartuurilor sau a celor de asamblare. Inutil sa va descriu abundenta de produse si servicii oferite, suberba calitate a inramarilor vazute aici sau frumusetea unor standuri. Dincolo de toate astea, ca veteran al acestor manifestari, raman cu gustul amarui pe care mi-l lasa continua comprimare a pietei ramelor precum si a lumii rameurilor independenti. Criza economica mondiala nu explica singura aceste evolutii. E un proces istoric obiectiv de cernere si transformare la care asistam in prezent. Piata americana a ramelor este cea mai mare din lume. Dar daca in urma cu 10 ani existau in aceasta tara 30.000 de ateliere de inramat, astazi mai sunt 8 sau 9.000. Cele mai mari reduceri s-au inregistrat cu mult inaintea inceperii crizei actuale.  Piata si afacerile cu rame se schimba in chip alert. Poate ca Romania, asa conservatoare cum este, va intarzia si de data asta la intalnirea cu istoria, dar pana la urma tot nu va scapa de schimbarile masive care se petrec in acest domeniu.

Iata in incheiere cateva imagini pe care le las intentionat fara comentarii, imagini de ansamblu de la WCAF-2011. Acest show exclusivist a adunat 190 de expozanti, majoritatea din America, si a fost vizitat de peste 2.500 de profesionisti. Ca de obicei, facand clik pe imagini le puteti mari.


Iar aici aveti un mic film despre acest loc: http://www.youtube.com/watch?v=8qU4E-vqF3c&feature=player_embedded#!


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu