vineri, 15 mai 2015

O elementara lectie despre rame si inramari




Pana de curand centrul vechi al Craiovei, era un cartier imbacsit si primejdios, cu case negustoresti, igrasioase si murdare, inghesuite unele in altele, cu strazile desfundate si prost luminate. Aici nu mai forfotea demult lumea buna. De fapt nu mai forfotea nimeni. Nici macar sutii.

Cu bani europeni si niste edili porniti sa-i cheltuiasca cu folos, centrul Craiovei s-a schimbat si in curand va deveni un reper turistic pentru aceasta urbe. Cladirile au fost renovate, strazile pavate si iluminate cu stil, au aparut banci si scuaruri. Desi nu este inca gata, craiovenii sunt deja extrem de mandri si recunoscatori pentru transformarile produse in aceasta parte a orasului. Unul dintre ei posteaza astazi pe Facebook cateva fotografii ale zonei si adauga cuvintele "Felicitari tuturor celor care au facut posibil ca orasul CRAIOVA sa arate astfel!" Aceasta postare mi-a prilejuit ocazia sa ofer o scurta dar elocventa lectie despre rame si inramare. Iata mai jos raspunsul meu la postarea acestui prieten.

"Viorele, sper ca esti de acord ca orasul vechi nu a aratat niciodata atat de bine si atragator in toata istoria lui. Dar ar fi putut arata, cu conditia ca locuitorii si edilii lui sa fi avut alta cultura si sa fi decis sa INVESTEASCA in in el, in loc doar sa INGRAMADEASCA si sa INCROPEASCA! Abia acum aceasta parte a orasului va fi pusa in valoare. Locurile pe langa care treceai fara sa le fi vazut inainte devin brusc doar vizibile dar si remarcabil de frumoase. Asta face si o rama buna pentru tabloul ei!! Daca edilii plombau, spoiau cu var si dadeau cu matura (echivalentul unei inramari de duzina, facuta cu teama de a nu cheltui) voi tot mandri ati fi fost dar nu ati fi stiut niciodata ce ati pierdut si nici ce vor crede urmasii despre gusturile si standardele antecesorilor lor".

Cu centrul vechi al Craiovei s-a intamplat cam ceea ce vedeti si mai jos ca se intampla: acelasi tablou este adus intr-o alta lumina si tinuta. Deodata el devine mai interesant si mai frumos. 
Mai sus vedeti o lucrare de Vasile Grigore, realizata in tempera, pe hartie de impachetat (!), inainte si dupa ..."cheltuirea banilor europeni" ;)

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                      
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor clasice    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

miercuri, 13 mai 2015

Doua rame pentru unul si acelasi tablou de Tizian

Asa cum aminteam si cu alta ocazie, marile muzee de arta ale lumii si-au durat o ferma politica de rame, ele insistand a oferi colectiilor proprii doar rame de mare calitate stilistica si istorica, rame originale, in primul rand, sau reproduceri de valoare, daca primele nu sunt disponibile. Care e diferenta dintre ramele bune si cele proaste si cum putem distinge intre ele va voi arata cu alt prilej. Acum sa retinem ca in aceste temple ale culturii universale exista departamente speciale care se ingrijesc strict de soarta ramelor picturilor aflate in patrimoniul lor. Dupa cum intuiti, aici ramele nu sunt vazute ca biete si neimportante accesorii. Dimpotriva, lor li se recunoaste meritul de a fi parte din experienta muzeala si cea emotionala a oricarui vizitator, putand potenta sau degrada frumusetea si mesajul tablourilor aflate in expunere.

Iata, de exemplu, ce s-a intamplat in 2015 la the National Gallery, din Londra, cu tabloul "Alegoria Prudentei", de Tizian . Ca multe muzee de acelasi rang, the National Gallery. din Londraposeda si el un departament specializat care ingrijeste de starea, aspectul si calitatea ramelor incadrand picturile din patrimoniul sau. Seful acestui departament se numeste Peter Schade, un est-german stabilit in Anglia, dupa caderea Cortinei de Fier, in 1990.

Timp de sute de ani panza "Alegoria Prudentei" a fost inramata intr-o rama frantuzeasca din secolul al XVII-lea. Rama era foarte deteriorata si restaurarea ei ar fi insemnat un efort financiar considerabil, efort pe care muzeul The National Gallery din Londra nu avea fonduri sa-l sustina si nici interesul s-o faca, dupa ce expertii in domeniu stabilisera ca eclipseaza tabloul, punandu-l intr-o lumina rece si trista, diferita de intentia si mesajul lucrarii lui Titian. In ciuda vechimii si valorii ei intrinseci, aceasta rama era pentru responsabilii muzeului un caz suparator de inramare nereusita care deservea corecta perceptie a lucrarii lui Tizian.


Intamplarea face ca dl. Peter Schade, seful departamentului de rame si inramari la The National Gallery, a descoperit in 2014 o rama Venetiana din secolul XVI intacta.  Cu micutii ei dragoni grotesti sculptati si auriti, rama se afla in excelenta stare si  era de o calitate rara. Mai mult, culoarea si detaliile ramei functionau in deplina armonie cu "Alegoria Prudentei" iar varsta si stilul ramei erau mult mai potrivite lucrarilor din vremea maestrului Tizian. Culmea coincidentei, dimensiunile picturii si ale ramei se potriveau si ele, nemaifiind nevoie de nicio ajustare a ramei originale!
Situatia asta a dat nastere unui minunat gest colectiv de solidaritate cetateneasca atunci cand, din lipsa de fonduri pentru achizitionarea ramei venetiene, the National Gallery a initiat pe internet o subscribtie de fonduri private, in scopul strangerii sumei de 27.000 de lire, reprezentand pretul ramei italiene din timpul si locul in care a pictat marele Titian. In Martie 2015 am nimerit intamplator pe acea pagina de internet si am purces sa fac si eu o mica donatie, cu credit cardul personal, cucerit fiind de frumusetea cauzei si eleganta procedeului folosit. Donatie mi-a fost insa prompt refuzata deoarece actiunea respectiva se incheiase cu succes deplin, la numai doua luni dupa ce fusese lansata. Suma necesara cumpararii ramei italiene fusese stransa! Nu am privit decat spre ultima pagina a donatorilor si am vazut acolo doar donatii de 10 si 20 de lire, ceea ce reprezinta, poate, nu mai mult decat costul unui bilet de intrare! Desigur ca au fost si sponsori importanti, dar multimea cetratenilor obisnuiti care s-au alaturat cauzei era impresionanta si demna de retinut intr-o tara ca Romania, unde legea sponsorizarii cu mare greutate ingaduie niste sponsorizari minuscule.
Aici puteti gasi pagina respectiva. Sper sa-i inspire pe muzeografii, artistii, oamenii de cultura si pe facatorii de legi strambe si sufocante care tin arta si muzeele romanesti intr-o desavarsita stare de pauperitate, de subfinantare cronica, spre rusinea noastra nationalahttps://www.justgiving.com/National-Gallery-Appeal?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=frame&utm_content=Feb_11_15&utm_term=frame_frame

Acest text a fost publicat prima data pe Rame Roscas's in mai 2015 si repostat pe Restaurari Rame Antice (Rosca's) in 28 Aug 2015.

---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor de epoca    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------


*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                  
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *