miercuri, 23 aprilie 2014

Viitorul inramarilor ne soseste din SUA.Din linistea si tihna caminului sau clientul potential intra pe site-ul unui mare companii de rame si acceseaza un program interactiv care-l va ajuta sa aleaga ceea ce i se potriveste. La primul pas, dintr-o paleta de culori, alege culoarea peretelui unde urmeaza sa monteze tabloul. Apoi, din propriul computer sau de la o alta adresa de internet alege imaginea lucrarii de inramat si foarte simplu incarca acea imagine in programul respectiv. De indata poza apare in centrul monitorului pe fondul de culoare similara peretelui clientului. Daca are nevoie de paspartura, acceseaza dosarul cu pass-uri si alege culoarea si textura paspartuului. Poate trage de colturile pass par tout-ului si-l face oricat de lat sau ingust ii convine. Daca vrea mai multe pass-uri suprapuse, nici o problema! In fine, in biblioteca de rame a programului oferta este nu doar foarte bogata dar si sistematizata pe categorii de finisare si culoare (aur, argint, negre, albe, maro etc), respectiv de latimi (gabarite). In momentul in care a ales un model anume din aceabiblioteca programul compune o rama similara in jurul pass-ului, respectiv al tbloului. Nu-i place, schimba rama sau pass-ul, dupa caz. Fiecare schimbare se reflecta intr-o mica ferestruica de pret. Diversele variante de inramare pot fi salvate pentru cazul ca se doreste a consulta familia sau cere parerea cuiva aflat departe.

Cand, in final, omul nostru a decis ce anume doreste da click pe un buton si plaseaza comanda, facand totodata si plata prin internet (Paypal, credit card etc). Cateva zile mai tarziu omul nostru va primi prin curierat rapid sau prin posta pachetul continand toate componentele comandate (rama, geam, pass-uri, agatatori etc). Tot ce mai are de facut este sa strecoare tabloul in rama, sa-i puna "capacul" si sa-l agate in cui!!! Pachetul cu subprodusele de inramare poate sosi la usa sa de la Craiova, Bucuresti, Londra sau Beijing...chiar nu are nici o importanta! Pretul platit va fi insa, fara indoiala, mai mic, ca sa nu mai vorbim despre lipsa deranjului personal si a presiunii de a se hotari rapid asupra modelului si pretului in timp ce ramarul asteapta sa scrie comanda si sa incaseze avansul.

Dupa cum remarcati, din filmul de mai sus lipseste personajul ramarului fara de care n-am fi crezut ca ne putem descurca. Programul asta nu e fictiune. El exista in SUA si el este probabil inca una dintre numeroasele cauze  ale disparitiei atelierelor obisnuite de rame. Optzeci la suta dintre atelierele de rame in existenta in urma cu 10-15 ani au disparut intre timp si sunt multe cauzele acestei extinctii la mana progresului tehnic si istoric. Ramarul traditional, la fel ca si pantofarul ori croitorul de odinioara, apartine unui alt secol. Nu inseamna ca lumea va renunta la rame si inramari, ci doar ca  lucrurile astea se vor face mult mai rapid si mai ieftin... ALTFEL!


*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI, o PAGINA FB  si UN WEB SITE "ROSCA'S"              
*                 2) Firme publicitare Roscas     (blog specializat)
*                 3) Restaurari rame antice        (blog specializat)    
                   4) Face Book Rame Rosca's     (pagina de Face Book)                             
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                   
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 

---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu