* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
* Retineti ca exista TREI BLOGURI si UN WEB SITE "ROSCA'S"
* 3) Restaurari rame antice (specializat) * Retineti ca exista TREI BLOGURI si UN WEB SITE "ROSCA'S"
* 4) ROSCAS (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)
*
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Recent mi-a atras atentia o postare pe Facebook a unuia dintre prietenii mei, dl. Peter Werkhoven, rameur si el, proprietarul Aedicule, cel mai select atelier de rame din San Francisco (http://www.aedicule.com).
In postarea sa Peter ne arata tuturor o reproducere de rama antica recent terminata si ne instiinta ca auritul ramei respective a necesitat 32 de carticele cu foita de aur de 23,5K. Fiecare carticica contine 25 foi de 80 x 80 mm fiecare. Vorbim, prin urmare, despre o cantitate de 800 foite sau echivalentul unei suprafete totale de 5,12 metri patrati de foita de aur de 23,5 carate. In lei, la pretul zilei in care postez, asta inseamna 5120 lei. In moneda UE suma asta inseamna 1181 euro. Iata mai jos rama de dimensiuni medii despre care va vorbesc.
Si pentru ca vorbiram despre foita de aur, in Romania puteti achizitiona acest produs, printre alte locuri, de la Foita de Aur (in Bucuresti)(http://www.foitadeaur.ro), care pare sa vanda la cele mai bune preturi din tara, sau Lucas Impex (din Tulcea).
In continuare va voi tortura cu cateva detalii tehnice.
Categorii de foita de aur
Aurul liber se prezinta in foite depuse intre filele unor carticele cu pagini din hartie de matase.
Aurul de transfer se prezinta lipit superficial pe role de hartie speciala de matase. El se foloseste in special pentru lucrari de auriri exterioare (domuri, statui etc).
Grosimea foitei de aur o face aproape transparenta. De fapt prin foita de aur putem privi, in contra lumina, asa cum privim si distingem lucrurile din jur prin ochelarii de soare. Pentru a va face o idee, zece mii de astfel de foite abia ar atinge 25 mm in grosime. La randul ei greutatea foitei de aur se raporteaza la 1000 de bucati pentru a face sens simturilor noastre. Ea cantareste intre 11 si 29 de grame la mia de colite si acopera o suprafata de 6,4 metri patrati.
In functie de puritatea sa, numarul de carate scade iar foita de aur cunoaste diverse nuante de galben. Aceste nuante sunt "citite" prin numarul de carate aferent. Aurul pur are 24 de carate (K). Aurul impur contine argint si cupru in diverse procente. Cu cat aurul contine mai mult argint, cu atat este mai alb si mai rece. Cu cat creste continutul de cupru foita de aur devine mai rosie, mai calda. Asa numitul aur alb are 12K, contine adica 50% aur si 50% argint.
Auritorii din afara Romaniei pot folosi in munca lor zeci de tipuri de foite de aur cu puritate variind intre 6 si 24K. Iata cateva dintre posibilitatile aflate la indemana acestor auritori.
24,00 K, Aur pur
23,75 K Aur Rosenobel
23,50 K Aur Reines
23,30 K Aur Pluto
23,20 K Aur Selena (Luna)
23,00 K Aur Ducat
23,00 K Aur geam
23,00 K Aur dublu XX (ceva mai gros)
23,00 K Aur rosu/roz
23,00 K Aur antic
22,75 K Aur Secolul XIX
22,70 K Aur japonez
22,50 K Aur special
22,00 K Aur pal
22,00 K Aur pentru rame
22,00 K Aur lunar
18,00 K Aur lamaie
18,00 K Aur French pal
16,70 K Aur pal
15,30 K Aur verde deschis
13,25 K - 6 K Aur alb
Diverse culori si nuante (aliaje) de foita de aur sunt exemplificate in cataloage speciale, ca cel de mai jos, cataloage indispensabile restauratorilor adevarati, in conditiile in care un obiect aurit nu poate fi reparat impecabil (fara sa se cunoasca) daca in final nu se va recurge la exact acelasi tip de aur ca cel utilizat initial pentru aurirea lui.
Pana aici am discutat strict despre foita autentica de aur. Trebuie spus ca in Romania (si nu numai aici) exista o tendinta de nesinceritate si numerosi comercianti si artisti va vor spune ca vand/folosesc "foita de aur" in lucrarile lor. In realitate ei va vand sau folosesc imitatia de foita de aur cunoscuta sub numele tehnic german de Schlagmetal. Daca foitele de aur autentic au in general forma patrata de 80 x 80 mm, cele de Schlagmetal sunt si ele de forma patrata dar masoara 140 x 140 mm (ori mai mult). Foitele de Schlagmetal sunt mult mai groase (pot fi manipulate gentil cu degetele, fara a se rupe si ramane lipit pe burice), au o culoare galbena mai intensa si mai stralucitoare (aurul este mat-galben-verzui in aparenta). In cazul imitatiei de aur vorbim despre foite din alama foarte subtiri. Imitatia de aur oxideaza in aer liber, si de aceea ea trebuie protejata daca se doreste a ramane cat mai mult timp aurie, in timp ce foita de aur adevarat nu oxideaza niciodata, ramanand mereu la fel de stralucitoare in orice conditii.
Argintul oxideaza si el in aer liber. Obiectele aurite cu aur mai slab de 22K (deci avand un continut de aur de sub 90%) se vor innegri in timp proportional cu continutului de argint si cupru din foita respectiva. Pentru auriri exterioare se foloseste intotdeauna aur de minimum 23K. Imitatia de argint este o folie foarte subtire, din aluminiu, avand dimensiunile specifice Schlagmetalului.
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S
SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are
capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau
reproducere in domeniul ramelor. www.roscas.ro
------------------------------------------------------------------