miercuri, 13 mai 2015

Doua rame pentru unul si acelasi tablou de Tizian

Asa cum aminteam si cu alta ocazie, marile muzee ale lumii si-au durat o ferma politica de rame, ele insistand a oferi colectiilor proprii doar rame de mare calitate stilistica si istorica, rame originale, in primul rand, sau reproduceri de valoare, daca primele nu sunt disponibile. Care e diferenta dintre ramele bune si cele proaste si cum putem distinge intre ele va voi arata cu alt prilej. Acum sa retinem ca in aceste temple ale culturii universale exista departamente speciale care se ingrijesc strict de soarta ramelor tablourilor aflate in proprietatea lor. Dupa cum intuiti, aici ramele nu sunt vazute ca biete si neimportante accesorii. Dimpotriva, lor li se recunoaste meritul de a fi parte din experienta muzeala si cea emotionala a oricarui vizitator, putand potenta sau, la fel de usor, degrada frumusetea si mesajul tablourilor pe care le gazduiesc. Cele care urmeaza sunt doar un exemplu in acest sens.

Tabloul lui Tizian "The Allegory of Time Governed by Prudence" apartine unui astfel de mare muzeu, mai precis, el apartine muzeului The National Gallery din Londra. Ca multe muzee de acest rang si The National Gallery poseda un departament specializat care ingrijeste de starea, aspectul si calitatea ramelor din jurul tablourilor sale.

Tabloul "Alegoria Prudentei" era inramat intr-o rama frantuzeasca din secolul XVII. Rama era foarte deteriorata si restaurarea ei ar fi insemnat un efort financiar considerabil, efort pe care muzeul The National Gallery din Londra nu avea fonduri sa-l sustina si nici interesul s-o faca, dupa ce expertii in domeniu stabilisera ca ea eclipsa tabloul, punandu-l intr-o lumina rece si trista, diferita de intentia si mesajul lucrarii. In ciuda vechimii si valorii ei intrinseci, aceasta inramare era pentru responsabilii muzeului un caz suparator de inramare nereusita care deservea perceperii corecta a lucrarii celebrului Tizian. 


Intamplarea face ca dl. Peter Schade, seful departamentului de rame si inramari la The National Gallery, a descoperit recent o rama Venetiana intacta, din secolul XVI.  Cu micutii ei dragoni grotesti sculptati si auriti, rama se afla in excelenta stare si  era de o calitate rara. Mai mult, culoarea si detaliile ramei functionau in deplina armonie cu "Alegoria Prudentei" iar varsta si stilul ramei erau mult mai potrivite lucrarilor din vremea maestrului Tizian.
Situatia asta a dat nastere unui minunat gest colectiv de solidaritate culturala care demonstreaza convingator cat de multe pot realiza impreuna si cat de departe pot ajunge cetatenii uniti in numele  artei si al prestigiului cultural. Rama venetiana costa 27.000 de lire englezesti si, neavand aceasta suma, muzeul a organizat o colecta online. Am nimerit intamplator pe acea pagina de internet si am purces sa fac si eu o mica donatie, cucerit de frumusetea cauzei si a procedeului folosit. Donatie mi-a fost insa refuzata deoarece actiunea respectiva se incheiase cu succes deplin, la numai doua luni dupa ce fusese lansata. Suma necesara cumpararii ramei italiene fusese stransa. Nu am privit decat spre ultima pagina a donatorilor si am vazut acolo doar donatii de 10 si 20 de lire, ceea ce reprezinta, poate, nu mai mult decat costul unui bilet de intrare! Aici puteti gasi pagina respectiva. Sper sa-i inspire pe muzeografii, artistii, oamenii de cultura si pe facatorii de legi strambe si sufocante care tin arta si muzeele romanesti intr-o desavarsita stare de pauperitate, de subfinantare cronica, spre rusinea noastra nationala. https://www.justgiving.com/National-Gallery-Appeal?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=frame&utm_content=Feb_11_15&utm_term=frame_frame

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                     
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor si firmelor de epoca    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu