duminică, 19 februarie 2012

Restaurarea unor rame Aman (partea a VIII-a). Mulajele din ceara si cele din guma.





*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                          
*                                                                                                                                            
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 



Restaurarea unor ornamente ample si complicate implica procedee tehnice si tehnologii specifice, mult mai elaborate decat cele presupuse de tratarea fisurilor sau remodelarea unor marunte portiuni lipsa din inventarul ornamental original al ramei. Unii restauratori sunt mai buni decat altii la remodelat. OK, astfel de talente vor sfarsi poate prin a completa toate lipsurile prin remodelare manuala. Daca in final, dupa ce portiunile remodelate vor fi fost refinisate si integrate in ansamblul ramei, zonele reparate raman imposibil sau foarte greu de depistat, bravo lor! Asta-i tot ce conteaza si cum s-a ajuns la acel rezultat este mai putin important. De retinut ca ramele nu trebuie sa distraga atentia privitorilor de la tablourile pe care le incadreaza spre stangaciile, deformarile si diferentele de textura, culoare si luminozitate datorate unor restaurari mai putin profesioniste. Ornamentele stirbe camuflate prin patina timpului arata mult mai credibil si sunt de preferat unei restaurari facute pe jumatate.

Cei mai multi dintre restauratori nu au insa destul timp la dispozitie,  nici rabdarea sau talentul cerut pentru a proceda pana la sfarsit doar prin remodelare si ei vor recurge atunci la amprentari multiple, la returnarea pieselor lipsa si reasamblarea lor pe rama. Cum poti amprenta ceva ce nu mai exista? Nu poti. Dar ramele sunt obiecte simetrice ale caror ornamente se repeta pe fiecare latura si poate chiar mai des. Este suficient sa depistam in alta parte a ramei acea portiune care ne intereseaza, sa o curatam, sa o  amprentam si sa turnam in matrita respectiva ghips de modelare sau chiar masa (combinatia plastica din care se turnau in trecut ornamentele pentru rame), urmand a alege, decupa si potrivi bucata utila la locul ei, inapoi pe rama. Daca piesa cea noua nu a fost perfect decupata pe conturul cerut vor rezulta mici spatii goale pe care le vom trata prin chituire si remodelare, asta bineinteles daca nu va fi mai usor si mai riguros din partea noastra sa returnam piesa lipsa si sa o refasonam cu mai multa grija decat data trecuta.

Sunt multe materialele care pot servi la luarea amprentei unui ornament, unele mai ieftine si nu chiar perfecte (de exmplu ceara dentara) altele mai scumpe dar riguros exacte (gumele siliconice sau poliuretanice bicomponente). Indiferent de natura agentului de mulare veti avea nevoie si de un agent potrivit pentru demulare deoarece, cu cat mai bun este mulajul, cu atat mai intim trebuie sa fie contactul dintre materiale, iar acest lucru adeseori inseamna lipirea celor doua intre ele, situatie in care nu mai pot fi deslipite fara a sacrifica pe unul sau celalalt dintre ele ori poate chiar pe amandoua.

C31. Mulaje din ceara

Suprafata de ampretat se curata bine pana in cele mai mici detalii si se pudreaza cu talc sau bronz pentru a inlesni demularea. Ceara se inmoaie in apa calda si se lucreaza in mana la fel ca lutul sau plastilina. Cand este pregatita de luat amprenta, se preseaza controlat deasupra ornamentului de copiat. Retineti ca ceara se raceste si se rigidizeaza rapid. Daca apuca sa se rigidizeze, mulajul va fi exacta, dar s-ar putea sa nu-l mai dezlipiti usor, mai ales daca ornamentul de copiat are unghiuri negative si crevase adanci. Pentru a preintampina acest neajuns, ceara se indeparteaza cand mai este putin elastica si se poate deforma si reforma  imediat la loc, in pozitia avuta la presare.

Foto 33 
Pentru acuratetii amprentarii e nevoie de vedere in spatiu, ca la geometrie, si imaginatia tehnica a restauratorului pentru ca el va avea de improvizat cateva dispozitive si scule simple, in functie de fiecare situatie particulara in parte. Aceste dispozitive si scule nu pot fi descrise teoretic, dar au de aface cu presarea fara deformari si cu inregistrarea unor contururi sau cote menite a corecta deformarile de demulare. Doar facand si vazand, fiind nemultumit de rezultatul obtinut si cautand solutii pentru a controla pe deplin procesul ajungeti, fiecare in felul vostru, la solutia dispozitivelor si sculelor despre care aminteam. Cele mai multe dintre ornamente au profile cu unghiuri care le fac usor de demulat.
Mulajul odata intarit (Foto 33) va servi ca matrita pentru a turna ornamentul respectiv din masa ( Fig 34) sau, daca e mai masiv, din ghips.

Foto 34

C32. Mulaje din guma

Chimia ne pune la dispozitie componente lichide care, bine amestecate in proportii exact determinate, se vor intari la temperatura ambianta si vor dobandi elasticitatea si memoria unei gume. In functie de tipul amestecului, guma aceasta poate fi siliconica sau poliuretanica si poate avea densitati si alte proprietati foarte variate, cee ce le face utile in diverse aplicatii. De obicei aceste gume sunt bicomponente (o parte rasina si o alta intaritor) iar felul in care se amesteca ele si durata cat amestecul ramane fluid si bun de turnat (pot life) variaza de la marca la marca si de la un producator la altul. Guma siliconica ia mulaje foarte bune si este mai flexibila decat guma poliuretanica. In ea se toarna si se extrage foarte bine ipsosul. Fiind mai rigida, guma poliuretanica serveste mai bine drept matrita in cazul ca vom folosi masa pentru a recrea ornamentele lipsa. Si una si cealalta vor fi utilizate doar impreuna cu niste agenti de demulare specifici gen spray sau vaselina, desi guma siliconica are reputatia ca se demuleaza usor si fara ajutorul unui demulant. N-am avut niciodata curajul sa incerc metoda asta si nici nu am experimentat cu ea, asa ca nu va pot garanta nimic in acest sens si de aceea recomand folosirea agentilor de demulare in orice imprejurare. Agentul de demulare (Foto 36) va crea un film uleios foarte subtire la suprafata obiectului de amprentat, film care nu va impiedica scurgerea gumei in cele mai intime crevase si fisuri, dar va permite in schimp dezlipirea gumei dupa "vulcanizare".

Foto 35 
Se repara coltul aflat in starea cea mai buna si se pregateste de ampretare.

Foto 36
Se construieste cutia etansa de turnare si ornamentul este spreyat cu demulant

Guma se toarna in stare fluida peste ornamentul de amprentat ceea ce inseamna ca acesta trebuie sa fie continut in mod etans in interiorul unei cutii de turnare (Foto 37). Etanseizarea acelei cutii se va face cu ajutorul plastilinei. Folositi banda Scotch pentru a etanseiza peretii interiori ai cutiei din lemn deoarece umiditatea din  lemn poate migra in masa de guma si reactiona cu aceasta, rebutand-o.
Foto 37

Cand ornamentul este marunt, el poate fi inconjurat de un zid de plastilina de cca 2-3 cm care va sustine fluidul in interiorul ei pana la intarire. Vezi Foto 38.

Foto 38

In final, matritele (amprentele) astfel obtinute vor  fi folosite la turnarea si recrearea ornamentelor lipsa, asa cum se poate vdedea in ultimile trei imagini de mai jos (Foto 39, 40 si 41).

Foto 39

Foto 40

Foto 41


Va urma


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------



Reproducerea integrala sau partiala a acestor articole este permisa cu acordul scris al d-lui Cornel Rosca.
Va multumim pentru intelegere. Adresa de contact este RameRoscas@aol.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu